image

Oprichter Malwarebytes woedend over anti-virustest

vrijdag 25 juli 2014, 11:13 door Redactie, 9 reacties

De maker van een populaire anti-malwaretool is woedend over een recente anti-virustest waarbij zijn product samen met Security Essentials onderaan eindigde. Het gaat om de gratis editie van Malwarebytes Anti-Malware, dat veel consumenten als aanvulling op een virusscanner gebruiken.

De gratis versie biedt namelijk geen real-time bescherming, zoals veel andere virusscanners dat wel doen. Gebruikers moeten een scan handmatig uitvoeren. Dennis Technology Labs besloot Malwarebytes Anti-Malware Free toch met real-time virusscanners en Internet Security Suites te vergelijken. De testers erkennen dat Malwarebytes verschilt doordat het geen real-time bescherming biedt.

"Het beweert echter tegen "nieuwe online dreigingen te beschermen die anti-virus niet kan detecteren" en is daarom aan dit rapport toegevoegd om deze claim te testen", zo laten de testers weten. Voor de test werden 100 malware-exemplaren gebruikt. Kaspersky Lab en Symantec's Norton weten alle 100 dreigingen te stoppen. Malwarebytes eindigt met 63 gestopte malware-exemplaren net boven Microsoft Security Essentials, dat 56 dreigingen stopt.

Malwarebytes weet de meeste dreigingen (62) te verwijderen nadat die het systeem al hebben besmet. Bij Microsoft is het aantal gestopte en later verwijderde dreigingen nagenoeg gelijk verdeeld, terwijl Kaspersky en Norton veruit de meeste dreigingen (99) stoppen voordat die zich op het systeem kunnen nestelen.

False positives

Naast de detectie van malware werd er ook gekeken hoe de pakketten met legitieme software omgaan en schone software niet ten onrechte als malware bestempelen, de zogeheten false positives. Dan zetten Kaspersky, ESET, Microsoft, AVG en Bitdefender een perfecte score neer. Malwarebytes eindigt wederom op de één na laatste plek, voor Trend Micro. Aan de hand van beide tests wordt de einduitslag berekend, waarbij Kaspersky Lab uiteindelijk de meeste punten scoort, namelijk 1157. Malwarebytes (776) en Microsoft Security Essentials (769) volgen op afstand.

Discussie

Op het forum van Wilders Security is inmiddels een discussie ontstaan of het opnemen van Malwarebytes in de test wel eerlijk is. De oprichter van Malwarebytes, Marcin Kleczynski, is zelfs woedend over de test en de gegeven reden om Malwarebytes toe te voegen. Veel anti-virusbedrijven zouden consumenten namelijk testversies met real-time bescherming aanbieden.

Ook Malwarebytes doet dat, aangezien de betaalde versie van het product wel over deze beveiligingsfunctie beschikt. Daarnaast heeft Kleczynski vragen bij de test zelf. De gratis versie zou namelijk één exemplaar proactief hebben geblokkeerd, iets wat onmogelijk zou zijn, omdat de gratis versie niets blokkeert. "Deze test is een schande en een belediging van iedereen die hem leest", aldus Kleczynski.

Reacties (9)
25-07-2014, 12:01 door Anoniem
Ik kan zo gauw als ik het document van de tests doorloop geen MBAM vinden?
25-07-2014, 12:21 door Security Scene Team
Ja raar inderdaad. ach zolang we zelf maar beter weten!
25-07-2014, 13:13 door Anoniem
Ach, deze testen verliezen al hun waarde op het moment dat er 100 stuks malware GEKOZEN worden.
Wie bepaalt deze malware selectie?
Waarom bepaald deze persoon juist deze?
Hoe komen ze aan deze malware selectie?

Kijk, wanneer de malware selectie van Norton geleend wordt, lijkt het me voor de hand liggend dat deze er goed uit komt.

Met andere woorden, een niets zeggende test.
Een goede test zou zijn met malware waar ze niets over te zeggen hadden in het wild. Dat is namelijk de situatie waar jij en ik mee te maken hebben. Niemand gebruikt zijn virusscanner om zijn malware zoo te slopen.
25-07-2014, 14:48 door Sisko
Das gek bij mij staat hij gewoon op nr. 1 (Premium dat dan wel)
25-07-2014, 16:43 door FlamingFireFunky
Zie de thread die ik heb opgestart in het forum onder de titel "Malwarebytes onbetrouwbaar?", ik ben zeker geen expert maar als je leest wat mijn ervaringen van de laatste tijd met MBAM zijn (ook ik was vroeger een fan van MBAM) dan begrijp je dat ik niet verbaasd sta te kijken van de uitslag van de test van Dennis Technology Labs.
25-07-2014, 17:01 door waaromdan
De testers falen al bij het definiëren van een Antivirus (Avast!) en een Anti-Malware (Malwarebytes):

Avast! Free Antivirus was the most effective free anti-malware product. The other free products were very much less effective.

Ze gooien alles op één hoop. Ze hebben dus nog nooit onderzocht (lees: gelezen) wat Malwarebytes daadwerkelijk is.

Inclusion of Malwarebytes Anti-Malware Free. This software is different to the others tested in
that it lacks real-time protection and the ability to block malicious websites. However, it does claim to protect from "new online threats that antivirus can't detect" and is included in this report to test this claim.

De zin op de MBAM website ''Protects you from new online threats that antivirus can't detect'' is uiteraard als volgt bedoeld:

De Free versie is bedoeld om handmatig de PC te scannen. Een routinecontrole achteraf dus of als de gebruiker vermoedt dat er een infectie door de Antivirus beveiligingslaag is gedrongen. Het systeem scan je dan achteraf met Malwarebytes. Free beschermt dus niet real-time maar wel achteráf, daar waar de Antivirus heeft gefaald.

De Premium versie beschermt wel real-time, daar waar de Antivirus faalt.

DENNIS labs, wat een fluttesters.
25-07-2014, 23:02 door Britec09
Door Sisko: Das gek bij mij staat hij gewoon op nr. 1 (Premium dat dan wel)
Ja ik heb op internet een gratis premium account gevonden en MBAM premium werkt tot nu toe erg goed :)
26-07-2014, 02:55 door Anoniem
Door Anoniem: Ach, deze testen verliezen al hun waarde op het moment dat er 100 stuks malware gekozen worden.
Wie bepaalt deze malware selectie?
Diegene die de meeste centjes op tafel wil leggen. In dit geval overduidelijk Symantec dus, terwijl dit toch echt de grootste rommel is die je maar kunt bedenken. Ontelbare keren maak ik mee dat problemen veroorzaakt worden door Norton, na het -echt- uitschakelen hiervan is het probleem er opeens niet meer, probeer dan maar eens in de instellingen te vinden hoe dit op te lossen, vrijwel onbegonnen werk.
26-07-2014, 14:42 door Security Scene Team - Bijgewerkt: 26-07-2014, 14:45
Door FlamingFireFunky: Zie de thread die ik heb opgestart in het forum onder de titel "Malwarebytes onbetrouwbaar?", ik ben zeker geen expert maar als je leest wat mijn ervaringen van de laatste tijd met MBAM zijn (ook ik was vroeger een fan van MBAM) dan begrijp je dat ik niet verbaasd sta te kijken van de uitslag van de test van Dennis Technology Labs.

die heb ik gelezen idd, maar 't valt me ook op dat je de enige bent die tot deze constatering komt. malwarebytes doet waar t voor staat, zolang je in het achterhoofd houd dat geen enkele AV 100% oplossingen kan bieden. jou probleem ontstond in rusland, iets wat bij mij zoiszo al alle alarmbellen doet rinkelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.