image

SP slaat alarm over toename cybercrime

donderdag 17 januari 2013, 14:03 door Redactie, 7 reacties

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen slaat alarm over de groei van cybercrime-incidenten in Nederland. Ze wijst naar een bericht van de Fraudehelpdesk dat het aantal meldingen van 2.000 in 2011 naar 9.000 in 2012 zag toenemen. De meldingen bestaan voornamelijk uit mensen met vragen over zaken als telefoonscams en frauduleuze e-mails, niet uit slachtoffers van cybercrime.

Slachtoffers
Zo kwamen er 1100 meldingen over voorschotfraude binnen, terwijl het uiteindelijk om 53 echte slachtoffers ging. Toch is er vooral een toename zichtbaar van mensen die door nep-Microsoftmedewerkers worden gebeld en hier vragen over hebben.

Gesthuizen wil van de minister van Veiligheid en Justitie een brief ontvangen waarbij hij ingaat op zowel de oorzaken als mogelijke oplossingen voor dit groeiende probleem.

‘Ik vind een dergelijke groei echt onacceptabel. Ik hoop dat deze cijfers de ogen van de minister opent en hem aanspoort snel te komen met serieuze plannen om deze sterke groei een halt toe te roepen’, aldus het Kamerlid.

Reacties (7)
17-01-2013, 14:08 door Anoniem
Het zou mij niets verbazen als het grootste deel van de stijging gewoon komt doordat meer mensen de Fraudehelpdesk weten te vinden. Tot vorig jaar wist ik ook nog niet dat 'ie bestond.
17-01-2013, 14:24 door Anoniem
Dan nu de hamvraag: zijn er meer incidenten of worden er meer incidenten gemeld?
17-01-2013, 14:39 door Anoniem
@14:08 inderdaad. Dit is ook een van de eerste keren dat ik er van hoor

mijn eerste reactie naar gesthuizen zou dan ook het afsluiten van de lijn zijn. dan hebben we een daling van 100%.
17-01-2013, 14:57 door Anoniem
De kop van dit artikel zorgt er voor dat het internet steeds minder vrij wordt. Als je het bericht goed leest zie je dat cybercrime niet toeneemt maar dat er een verschuiving plaats heeft van traditionele misdaad naar de digitale wereld (dus gepleegd met een computer en niet gericht tegen een computer of netwerk).

Fraude en oplichting via internet bereiken nu eenmaal meer mensen en zijn succesvol omdat een deel van de mensen hun verstand uitschakelen zodra ze de pc inschakelen.
17-01-2013, 16:26 door Anoniem
die sharon heeft er dus ook geen kaas van gegeten zoals de meesten uit de kamer en de regering!!!!!!
18-01-2013, 09:58 door Anoniem
Door Anoniem: die sharon heeft er dus ook geen kaas van gegeten zoals de meesten uit de kamer en de regering!!!!!!
Waar blijkt dat uit dan? Ik zie hierboven veel meer mensen die er geen kaas van gegeten hebben, en een telefoonscam onder internet vegen.
Bovendien, boeit toch helemaal niet? De mensen hier hebben geen kaas gegeten van regeren, waarom zouden kamerleden dan kaas gegeten moeten hebben van dit onderwerp?
18-01-2013, 15:38 door Anoniem
De mensen in de regering dienen zelf geen specifieke kennis op dit gebied te hebben, echter hebben ze hier wel adviseurs voor welke deze kennis WEL zouden moeten hebben (of weten te verkrijgen b.v. uit het bedrijfsleven / academici etc).

Wellicht zou het ook goed zijn om een departement op te richten wat zich uitsluitend met alle IT vraagstukken binnen de overheid bezig houdt. Dan zouden projecten zoals de OV kaart of EPD worden afgeschoten of op een betere wijze geimplementeerd.

Of dit ooit werkelijkheid zal worden... laten we hoop houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.