Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Toegestaan: Hooks installeren ??

18-01-2013, 21:19 door Anoniem, 3 reacties
In het Kaspersky Pure rapport Programmacontrole zie ik bij vrijwel alle programma's (zoals Google Chrome,IE,Windows Live Messenger staan: toegestaan: hooks installeren. Kan iemand mij uitleggen wat dit betekend? Wat zijn hooks,wat doen ze en wie/wat installeert ze en met welk doel?
Reacties (3)
20-01-2013, 16:31 door Anoniem
Ik kan je geen specifiek antwoord geven omdat ik niet weet wat kaspersky precies bedoelt. Ik kan je wel een algemeen antwoord geven: Een "hook", een haak, is een ding om iets aan te hangen. En dat zowel in de echte wereld als in software.

Je zou kunnen zeggen dat een programma dat plugins kan gebruiken haakjes heeft waar die plugins op kunnen inhaken, maar de term haak is algemener. Dat maakt het lastig om zonder meer context te kunnen vertellen wat kaspersky bedoelt.

Wat ik gok is dat kaspersky inhaakt op het bestandbinnenhaalmechanisme van die programmas zodat'ie de inhoud kan nakijken op virusen, bijvoorbeeld. Maar voor een precies antwoord kun je je wellicht beter tot kaspersky zelf wenden. En als ze met een vaag verhaal komen, klagen, want hoe leren ze anders dat ze je in begrijpelijke taal moeten vertellen waar ze mee bezig zijn?
20-01-2013, 20:59 door Anoniem
Met een hook kan een programma reageren op een bepaalde gebeurtenis, zoals een toets op het toetsenbord of het openen van een programma.

Als het in een antivirusprogramma staat denk ik dat hooks worden bedoelt om naar toetsaanslagen, muisklikken en andere hardware/softwaregebeurtenissen te luisteren. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om op sneltoetsen te kunnen reageren zonder dat het programma op de voorgrond hebt draait (zoals een muziekprogramma dat luistert naar control+P om te pauzeren).

Het is ook een efficiënte manier voor keyloggers om bij te houden wat je typt, dus als je onbekende of onvertrouwde software draait is het wellicht een goed idee om hooks voor zo'n programma uit te zetten.
21-01-2013, 08:37 door Ler0y JenKins
Ik heb het even snel opgezocht, ik zeg niet dat Wikipedia een betrouwbare bron is, maar hopelijk kan je er wat uithalen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hooking

Bron: Wikipedia
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.