image

Amerikaanse internetoplichter moet 26,9 miljoen dollar betalen

vrijdag 1 augustus 2014, 15:58 door Redactie, 0 reacties

Een Amerikaanse internetoplichter die beweerde banden met Google te hebben en een groot aantal mensen via allerlei thuiswerkscams oplichtte moet alsnog 26,9 miljoen dollar terugbetalen omdat hij zich niet aan de voorwaarden van een in 2009 getroffen schikking heeft gehouden.

Jonathan Eborn was één van de marketeers achter thuiswerkscams zoals "Google Money Tree", "Google Pro" en "Google Treasure Chest", waarbij een "thuiswerkkit" werd aangeboden waar consumenten 100.000 dollar in zes maanden zouden kunnen verdienen. Om de thuiswerkkit te bemachtigen moesten consumenten hun financiële gegevens invullen. Wat er niet werd verteld was dat er 72,21 dollar per maand in rekening werd gebracht. Een bedrag dat elke maand werd afgeschreven totdat de consument stappen ondernam om de betalingen te stoppen.

In 2009 werden Eborn en anderen door de Amerikaanse toezichthouder FTC aangeklaagd en vond er een schikking plaats, waarbij er een bedrag van meer dan 2,5 miljoen dollar werd terugbetaald. Het grootste deel van de veroorzaakte schade van 29,4 miljoen hoefde Eborn niet terug te betalen omdat hij dit volgens zelf overhandigde financiële documenten niet kon. Er was echter afgesproken dat als later bleek dat Eborn had gelogen over zijn afschriften, hij het resterende schadebedrag alsnog moest betalen.

Een Amerikaanse rechtbank ontdekte dat Eborn tenminste 275.000 dollar had verborgen. Ook had hij zijn woning niet opgegeven alsmede het bezit van persoonlijke goederen met een waarde van meer dan 33.000 dollar. Aan de hand van deze bevindingen besloot de rechtbank de volledige veroordeling te herstellen, wat inhoudt dat Eborn nu nog 26,9 miljoen dollar moet betalen. "De beslissing van de rechter om de volledige veroordeling op te leggen is een waarschuwing voor alle verdachten dat liegen tegenover de FTC ernstige gevolgen heeft", zegt FTC-directeur Jessica Rich.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.