image

30 virusscanners voor Android getest

maandag 4 augustus 2014, 13:23 door Redactie, 4 reacties

Mobiele virusscanners voor het Android-platform hebben weinig moeite met kwaadaardige apps, zo blijkt uit een test van het Duitse testorgaan AV-Test.org, dat 30 verschillende anti-virus apps vergeleek. In totaal werden de 30 virusscanners met 2627 kwaadaardige apps uit de afgelopen vier weken getest.

Slechts vijf virusscanners scoren lager dan 98%, namelijk Whitegate (69,3%), Lookout (92,9%), Ikarus (94,1%), Bornaria (96,8%) en Tencent (96,9%). Elf scanners scoren zelfs de maximale 100%. Zeven apps veroorzaakten false positives, waarbij legitieme apps van zowel Google Play als andere stores voor malware werden aangezien.

Uitslag

In totaal konden de virusscanners 13 punten verzamelen. Zes punten waren te behalen voor het detecteren van kwaadaardige apps. Hetzelfde aantal punten werd verdeeld voor de bruikbaarheid, zoals het batterijverbruik, systeembelasting, het genereren van veel dataverkeer en het onterecht alarm slaan bij schone applicaties van Google Play. Als laatste was er nog één punt voor aanvullende beveiligingsmaatregelen, zoals anti-diefstal, encryptie en back-up.

AhnLab, Avast!, Avira, BitDefender, ESET, G Data, Cheetah Mobile, McAfee, Qihoo en Quick Heal scoorden de maximale 13 punten. Om gecertificeerd te worden moesten de scanners meer dan 8 punten scoren. Alleen Whitegate lukte dit niet, dat op 4 punten bleef steken.

Overzicht

In het onderstaande overzicht staan 29 scanners vermeld, waarbij er specifiek is ingezoomd op de detectie vanaf 95%. Lookout werd op verzoek van Security.NL apart door AV-Test getest. Dit is een vrij grote speler op de mobiele markt, waarvan de virusscanner inmiddels standaard door AT&T op toestellen wordt geïnstalleerd. Ook Samsung gebruikt de technologie van Lookout. Volgens Andreas Marx van AV-Test.org biedt Lookout interessante beveiligingsfeatures die vaak beter geïmplementeerd zijn dan de concurrentie. "De gemeten testresultaten bieden echter ruimte voor verbetering", aldus Marx.

Image

Reacties (4)
04-08-2014, 14:18 door Anoniem
Mooi politiek correct antwoord: 'Volgens Andreas Marx van AV-Test.org biedt Lookout interessante beveiligingsfeatures die vaak beter geïmplementeerd zijn dan de concurrentie. "De gemeten testresultaten bieden echter ruimte voor verbetering", aldus Marx.'

Het faalt op bepaalde punten om 100% te voldoen maar op andere vlakken maakt de virusscanner het ruimschoots waar (mooie icoontjes, remote wipen van apparaat).

Als een product niet goed malware kan detecteren is het soms de vraag of die andere maatregelen dan nog wel zin hebben..
04-08-2014, 16:29 door Anoniem
Ik mis CM Security.
04-08-2014, 20:16 door gpekaar
Het verhaal klopt niet, ze hebben avira voor avast aangezien, avira op de 2e plaats en avast op de 13e plaats
03-10-2014, 10:52 door Anoniem
Door Anoniem: Ik mis CM Security.
Als je even naar Google Play gaat en CM Security intikt, zul je zien dat CM Security afkomstig is van Cheetah Mobile.
Dus CM Security staat wel degelijk in het overzicht en wel ex aequo 1e.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cleanmaster.security&hl=nl
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.