image

Nederland vraagt minder gebruikersgegevens bij Google

donderdag 24 januari 2013, 09:33 door Redactie, 1 reacties

De Nederlandse overheid heeft het afgelopen half jaar veel minder vaak om gegevens van gebruikers gevraagd dan in de eerste helft van 2012. Elk halfjaar komt de zoekgigant met een 'transparantierapport' waarin het inzichtelijk maakt hoeveel verzoeken om gebruikersgegevens zijn binnengekomen en op hoeveel gebruikersaccounts dit betrekking had.

Bij één verzoek kunnen meerdere gebruikersaccounts gemoeid zijn. De Nederlandse autoriteiten dienden in de eerste helft van 2012 59 verzoeken in. Die 59 verzoeken hadden betrekking op 59 gebruikers/accounts.

In driekwart van deze verzoeken ging Google over tot het overhandigen van informatie. In de laatste zes maanden van afgelopen jaar is het onbekend hoeveel verzoeken Google kreeg, maar het zijn er in ieder geval minder dan 30.

Google plaatst een 'streepje' in het overzicht als het aantal overheidsverzoeken minder dan 30 bedraagt, wat in de laatste helft van 2012 bij Nederland het geval was.

België
In België zit de overheid niet stil als het om verzoeken tot informatie over Google-gebruikers gaat. Niet eerder sinds Google het aantal verzoeken bijhoudt werden er in één periode zoveel aanvragen ingediend.

In totaal kreeg Google 120 verzoeken van de Belgische overheid, die op 153 gebruikers/accounts betrekking hadden. In 63% van de verzoeken werd er informatie over gebruikers afgestaan.

Reacties (1)
24-01-2013, 11:39 door dutchfish
Erg logish.

In Nederland zijn we vooral bezig ethisch verantwoord in slaap te sukkelen als het om security gaat en het gebruik van bestaande resources.

Ik begrijp de terughoudendheid nog wel maar niet het missen van de boot.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.