image

Finland wil cyberkampioen in 2016 zijn

vrijdag 25 januari 2013, 13:27 door Redactie, 5 reacties

Terwijl Nederland in 2017 het veiligste cyberland ter wereld wil zijn, wil Finland dit in 2016 bereiken. Dat blijkt uit een samenvatting van de nationale cyber security strategie die het land presenteerde. De strategie moet ervoor zorgen dat Finland zowel opzettelijke als onbedoelde verstoringen van het cyberdomein kan beheersen als hierop reageren en van herstellen.

Finland is traditioneel een land dat goed scoort wat betreft het aantal infecties onder internetgebruikers en de aanwezige expertise bij het Finse CERT. De opstellers van het rapport zien de toekomst dan ook vol goede hoop tegemoet.

Klein land
"Als een klein, capabel en samenwerkend land, heeft Finland een uitstekende kans om in cyber security tot de voorhoede te behoren. We hebben een uitgebreide kennisbasis en sterke expertise, een lange traditie van nauwe publieke-private samenwerking, gebouwd op vertrouwen alsmede intersectorale samenwerking."

De strategie van de Finnen bestaat uit drie delen: namelijk dat Finland in alle gevallen vitale functies tegen cyberdreigingen kan beschermen, dat burgers, de autoriteiten en bedrijven op veilige wijze het cyberdomein kunnen gebruiken en dat Finland in 2016 vooroploopt als het gaat om paraatheid en de manier hoe het met cyberdreigingen omgaat.

Politie
De strategie is onderverdeeld in tien richtlijnen, waarbij ook de politie nadrukkelijk wordt genoemd. Die moet over voldoende middelen beschikken om cybercrime te voorkomen en op te lossen.

"Er moet worden gezorgd dat de politie voldoende bevoegdheden, middelen en gemotiveerd personeel heeft voor het voorkomen van cybercrime, het uitvoeren van tactisch politie-onderzoek alsmede het verwerken van digitaal bewijs."

Reacties (5)
25-01-2013, 15:35 door Security Scene Team
Door Redactie: Terwijl Nederland in 2017 het veiligste cyberland ter wereld wil zijn, wil Finland dit in 2016 bereiken.

owned by finland, priceless
25-01-2013, 15:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-01-2013, 17:59 door Security Scene Team
Door Hugo:
Door Security Scene Team:
Door Redactie: Terwijl Nederland in 2017 het veiligste cyberland ter wereld wil zijn, wil Finland dit in 2016 bereiken.
owned by finland, priceless
Ze kunnen wel zoveel willen. Voor alsnog is er nog niks 'ge-owned' en gezien het beveiligingsbewustzijn van de gemiddelde burger zal dat ook niet gebeuren ook.

snap jij het even niet geeft niet hoor. of ben je pro ivo?
umad?:)
26-01-2013, 23:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-01-2013, 14:14 door Anoniem
Op zich interessant stuk, hoewel moeilijk leesbaar.

Maar wat opvalt is dat in de visie, aanpak en principes niets wordt gezegd over privacy. Alsof je privacy los kunt zien van security. M.a.w. tamelijk eenzijdig geschreven (nog een beetje het terrorrisme-denken, lijkt het).
Pas in één van de richtlijnen wordt privacy genoemd, en daarnaast alleen nog in de appendix (terms and definitions).

Maar ja, zoals ik al bij de column van Peter Rietveld stelde, is de aanpak van security in het algemeen nog niet in een "volwassen" stadium.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.