Privacy - Wat niemand over je mag weten

[Verwijderd]

27-01-2013, 14:45 door [Account Verwijderd], 10 reacties
[Verwijderd]
Reacties (10)
27-01-2013, 16:31 door Preddie
Over het BSN kan ik wel een antwoord geven. Volgens de WBP moet er een wettelijke grondslag zijn voor het verwerken van het BSN. Indien deze wettelijke grondslag er niet is mag het BSN op geen enkele manier verwerkt worden.

Deze wettelijke grondslag is er vaak alleen wanneer organisaties of instellingen zich bezighouden met het uitvoeren van een maatschappelijk belegde taak. Denk hierbij aan de belastingdienst, het UWV, zorginstellingen, verzuimbedrijven enz. enz.

Dat betekent niet dat deze instellingen ongelimiteerd het BSN mogen gebruiken. Zo moet een ziekenhuis het BSN koppelen aan een dossier maar mag het niet gebruikt worden voor de worden voor het huren van een televisie of bereken daarvan.

Wat betreft jou sportschool is er in mijn ogen geen directe wettelijke grondslag waaronder zij het jou BSN mogen verwerken.

Voor de gegevens van de bankpas is volgens mij toegestaan, deze kunnen benodigd zijn voor de betaling en kunnen als voorwaarde gesteld worden voor de inschrijving (ik heb het hier over de fysieke gegevens op de bankpas en niet de digitale gegevens van de magneetstrip)

Het paspoort is een staatsdocument dat auteursrechtelijk is beschermd door het SDU (als ik het goed heb) na mijn weten mogen deze document op geen enkele manier verveelvuldigt (geheel of gedeeltelijk) daarom lijkt mij dat deze op geen enkele manier gekopieerd of ingescant mag worden, hier zullen mogelijk uitzonderingen voor in de wet zijn opgenomen. (let op, ik weet niet zeker of dit volledige klopt. mogelijk is dit een goeie vraag voor Arnoud Engelfriet)

Op je vraag of je hier melding van moet maken bij het CBP, zou ik zeggen JA!. Het doen van de melding maakt inzichtelijk hoe groot het probleem is rondom het misbruik van persoonsgegevens.
27-01-2013, 16:33 door Anoniem
Beste Zandubar,

Gelet op de wet algemene bepalingen burgerservicenummer mag jouw sportschool geen BSN van jou vragen. Want ze zijn geen overheidsinstantie of een zorginstelling zoals in die wet genoemd. Zonder in droge wetteksten te vervallen, kan ik je verwijzen naar deze info:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/welke-organisaties-mogen-mijn-burgerservicenummer-bsn-gebruiken.html

Dat geeft ook gelijk antwoord op vraag B van je.

Voor wat betreft je kopie paspoort, ook dat mogen ze niet vragen. Inzage is een ding, kopie een ander. Want daar staat ook je BSN weer in. Ook daar zijn weer 2 heldere stukken over:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/vraag-en-antwoord/ben-ik-verplicht-om-een-kopie-van-mijn-identiteitsbewijs-te-geven-aan-een-bedrijf.html

en een PDF-je "kopietje paspoort" van het CPBweb:

http://www.cbpweb.nl/downloads_rs/rs_kopie-identiteitsbewijs.pdf

De vraag over de bankpas is een lastigere, want dat wordt niet door de overheid uitgegeven dus eigenlijk zou je die vraag bij de bank moeten neerleggen. Maar omdat het om persoonsgegevens gaat, is er wel een advies over en dat is om het niet te doen. Mede met bovenstaande gegevens kan je dan namelijk steeds makkelijker identiteitsfraude plegen. En dan kom je inderdaad op het USB-stickje wat je zelf schetst.

Vraag C, mag de sportschool weigeren, is een lastige. Ze mogen niet om die zaken vragen, jij hoeft ze niet te geven maar de sportschool is natuurlijk niet verplicht om jou een dienst te verkopen. Al zou dat zakelijk gezien natuurlijk niet slim zijn. Ik heb zelf eens bij een telefoon-aanbieder geweigerd mijn BSN af te geven en daar een aantal telefoontjes aan gewaagd. Uiteindelijk heb ik het contract wel en zij hebben mijn BSN niet.

Wat ik zou doen als mijn sportschool zo zou handelen? Aanmelden bij het CBP. En vertellen dat ze een overtreding begaan door dit te vragen. En dat ik daar aangifte van kan doen.
Maar als ze volharden, verdienen ze mijn geld niet. En jammer dat deze sportschool om de hoek zit en zo prettig is en al mijn vrienden daar ook sporten. Dan zoek ik wel een andere sportschool.
27-01-2013, 17:25 door john west
De kans op identiteitsfraude is aanwezig.
Plak je BSN nummer af en ook van je paspoort de belangrijke privé gegevens.
En maak zelf de kopie.
Is deze sportschool aangesloten bij Fit!vak ?
Maak een schriftelijke overeenkomst met de sportschool.
Of neem een sportschool die geen kopieën vraagt.

Vraag de voorwaarden.


hieronder voorwaarden.

http://keurmerkfitness.nl/wie-zijn-wij/organisatie/
http://www.go-fitness.nl/algemenevoorwaarden.php
http://www.basic-fit.nl/algemene-voorwaarden
27-01-2013, 18:03 door Anoniem
Dit is ruim genoeg informatie om precies te doen of ze jou zijn, dus of het mag of niet: Het is niet verstandig er in mee te gaan. Mijn reactie is driewerf "zijn ze nou helemaal van de pot gerukt?" -- nee, ik zou ook geen kopie bankpas toestaan. BSN staat ook op idkaart/paspoort, dus alleen om die reden al mogen ze niet zomaar een kopietje trekken, en dat BSN hebben ze nul recht op.

Tenten als de belastingdienst mogen BSN wel eisen (want "voor de communicatie met de overheid", een oprekking van SoFi wat origineel dus ook voor de belastingdienst bedacht was), sterker nog er zijn belastingregels die zeggen dat de bank een kopietje paspoort moet bewaren ten behoeve van precies de belastingdienst--die vertrouwt banken niet een paar nummertjes van dat SoFi netjes op te schrijven. Daar mogen ze dan verder niets mee maar dat is dan weer zo'n geweldige regel: Je moet er op zitten maar mag er niet aankomen. Dat valt niet te controleren en wordt dus wel eens misbruikt. Hoe dan ook, de verschillen zitten in de wet verborgen en zijn nauwlijks nog aan de burger uit te leggen.

Maar sportscholen vallen ongeveer overal buiten. Best kans dat de bank jou aansprakelijk houdt voor het afgeven kopietje bankpas, zie hun voorwaarden. Kopietje paspoort wil je niet want BSN en BSN mogen ze niet. Opbokken. En ja, CBP, hoewel die waarschijnlijk rustig duimen zullen blijven draaien. Je kan wellicht zelfs proberen je inschrijfkosten terug te vorderen wegens deze gein wegens volstrekt onredelijke inschrijfbepalingen of zelfs onmogelijk maken legaal aan inschrijfvoorwaarden te voldoen--stof je rechtshulpverzekering af en vraag het een advocaat, of de rechtshulpwinkel.

Ik zou overigens zo'n tent ook al niet met een automatisch incasso vertrouwen. Ze sturen maar een rekening en dan maak ik het over. Boeit niet of dat ze te moeilijk is, graailicenties op mijn bankrekeningen geef ik niet af. Er zouden veel meer mensen stennis over dit soort praktijken moeten maken, dan leren zulke tenten het uiteindelijk wel af. Of we moeten wachten op wetswijzigingen maar dat gaat er voorlopig niet van komen, met fred&ivo de burgerhaters in het zadel.
27-01-2013, 18:36 door Anoniem
Ik zou het anders oplossen: Ik wil het niet, dus ze accepteren mij zo, of ze kunnen de boom in. Of het wettelijk mag, vind ik niet zo interessant. IK vind het nergens op slaan. Einde discussie.
27-01-2013, 20:03 door Anoniem
"Ik vermoed dat ze deze gegevens bij inschrijving verzamelen om zich in te dekken in het geval een incasso mislukt."

Ja, dat denk ik ook. Het is handig voor incassobureau's om dergelijke gegevens te hebben. Nooit verstrekken. Ik geef alleen gegevens die werkelijk nodig zijn voor MIJN doel.

In dit geval zou ik de sportschool een bankrekeningnummer en woon- en emailadres geven. Geboortedatum, vingerafdruk, telefoonnummer, bankpasnummer, pascode, expiratiedatum, alles in een paspoort: daar is geen noodzaak voor.

Melden bij het cbp is noodzaak, de vraag naar kopieen van de bankpas en paspoort is illegaal.

Stem met je voeten.
28-01-2013, 10:05 door Anoniem
Als je een kopie van je paspoort moet afstaan, maak dan zelf een kopie en streep daarop de BSN
door en schrijf er met grote viltstiftletters doorheen "kopie tbv sportschool XXX gemaakt op 28-1-2013".

Je BSN hoef je niet te geven. Maar zij hoeven jou uiteraard ook niet als klant te accepteren.
28-01-2013, 11:33 door Anoniem
Hee,

hoe zit dit bij grote bedrijven waar ze je id en/of paspoort scannen zodat je een toegangspas krijgt om het terrein op te kunnen? Als je e.e.a niet afstaat mag je het terrein niet op, kunnen ze dat dan verplichten?
28-01-2013, 18:30 door Preddie
Door Anoniem: Hee,

hoe zit dit bij grote bedrijven waar ze je id en/of paspoort scannen zodat je een toegangspas krijgt om het terrein op te kunnen? Als je e.e.a niet afstaat mag je het terrein niet op, kunnen ze dat dan verplichten?


Dit mag ook niet.

Ze mogen wel als voorwaarde stellen dat je je legitimatie bewijs moet vertonen alsvorens je het terrein op mag, een kopie maken mag niet. het inscannen van het document kan al kopieeren wordt gezien en is daarmee dus niet toegestaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.