image

Iran blokkeert internetverkeer Tor-gebruikers

woensdag 13 augustus 2014, 16:50 door Redactie, 3 reacties

De Iraanse telecommaatschappij is begonnen met het blokkeren van het internetverkeer van Tor-gebruikers, maar gebruikers lijken een manier gevonden te hebben om de blokkade te omzeilen. Via het Tor-netwerk kunnen gebruikers hun IP-adres verbergen en gecensureerde websites bezoeken.

Het wordt dan ook door tienduizenden Iraniërs gebruikt om door de overheid gecensureerde websites te bezoeken. Eind juli was er echter een scherpe daling van het aantal Iraanse Tor-gebruikers zichtbaar. Uit onderzoek van het Tor Project kwam naar voren dat de Iraanse telecommaatschappij verkeer naar de directory authorities van Tor blokkeert.

Versleuteld verkeer

In een interview met Global Voices laat Tor-directeur Andrew Lewman echter weten dat Iran al het versleutelde verkeer vertraagt, waaronder ook het Tor-verkeer. Hoewel het niet mogelijk is om de inhoud van het Tor-verkeer te bekijken kunnen providers wel een onderscheid tussen versleuteld en onversleuteld verkeer maken. De Iraanse overheid zou deze methode gebruiken om Tor-gebruikers dwars te zitten.

Er is echter een oplossing voorhanden, namelijk het gebruik van "Pluggable transports". Daarbij wordt het Tor-verkeer omgevormd tot onschuldig lijkend verkeer. Op deze manier zien partijen die het verkeer monitoren niets verdachts en kunnen gebruikers toch van het Tor-netwerk gebruik maken.

Beveiligingsonderzoekers Frederic Jacobs stelt dat het juist positief is dat de Iraanse overheid het Tor-verkeer op een moment blokkeert dat het niet cruciaal voor activisten is. Dat leert Tor-gebruikers namelijk om de nieuwe verbindingsmethode te gebruiken. Sinds de actie eind juli is het aantal Iraanse Tor-gebruikers wel weer wat gestegen, maar nog niet op het niveau van voor de blokkade.

Image

Reacties (3)
13-08-2014, 17:05 door Anoniem
Torbrowser bundle versie 3.6.4 is uit
De browser zelf geeft dat nog niet aan.

https://blog.torproject.org/blog/tor-browser-364-and-40-alpha-1-are-released
https://www.torproject.org/download/download-easy.html.en
13-08-2014, 18:31 door Anoniem
Dit is oud nieuws toen ik 3 weken geleden in iran was was dit al aan de hand
14-08-2014, 09:22 door Mysterio
Door Anoniem: Dit is oud nieuws toen ik 3 weken geleden in iran was was dit al aan de hand
Dat zeggen ze toch ook?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.