image

Slachtoffers Microsoft telefoonscam opnieuw gebeld

woensdag 30 januari 2013, 14:17 door Redactie, 8 reacties

De telefoonoplichters die zich als Microsoftmedewerkers voordoen hebben een nieuw truc ontdekt om slachtoffers twee keer op te lichten. Al maanden zijn de oplichters in Nederland actief en bellen mensen thuis dat ze malware of een ander computerprobleem hebben. Vervolgens moet het slachtoffer een programma downloaden waarmee de oplichters toegang tot de computer krijgen.

Uiteindelijk wordt het niet bestaande probleem tegen betaling opgelost. Naast het zoeken naar nieuwe slachtoffers, hanteren de oplichters een nieuwe tactiek, waarbij eerdere slachtoffers opnieuw worden gebeld. Dit keer proberen de oplichters het slachtoffer voor een verlenging van de eerder aangeboden 'dienst' te laten betalen.

Martijn Grooten van Virus Bulletin werd een jaar geleden door de oplichters gebeld en deed zich als onwetend slachtoffer voor. Hij liet de oplichters geloven dat hij betaald had, om zo meer inzicht in hun werkwijze te krijgen. Opmerkelijk genoeg bleken de oplichters software te installeren die de staat van de computer iets verbeterde.

Verlenging
Gisteren werd Grootten weer gebeld, waarbij de oplichters hem aan het gesprek van een jaar geleden herinnerden. Toen zou hij voor één jaar bescherming hebben betaald, en was het nu tijd voor de verlenging. In tegenstelling tot het eerste gesprek kwam de oplichter meteen ter zake en vroeg om toegang tot de computer via de AMMYY Admin software.

Hierna werd Advanced WindowsCare gedownload, dat liet geloven dat de pc weer vol fouten zat. Om de fouten te verhelpen moest er een verlenging worden afgesloten.

"Het is eenvoudig om om het gebrek aan professionaliteit van de scammers te lachen, maar ze hebben in het verleden van veel mensen misbruik gemaakt. Mensen die vanwege alle verhalen over malware bezorgd waren geraakt of het telefoontje niet verdacht vonden", stelt Grooten. Hij vermoedt dan ook dat veel van de eerdere slachtoffers opnieuw voor de scam zullen vallen.

Reacties (8)
30-01-2013, 23:54 door WesleySmalls
"Het is eenvoudig om om het gebrek aan professionaliteit van de scammers te lachen, maar ze hebben in het verleden van veel mensen misbruik gemaakt."

Ik vind het gedeelte dat mensen 2 keer in dezelfde beroerde scam trappen toch iets grappiger.
01-02-2013, 16:14 door Anoniem
Ze bellen vanaf nummer : 0014259053074 Engels sprekend.
Direkt ophangen !
05-02-2013, 14:28 door Anoniem
Engels sprekend? Zeeeeeer gebrekkig Engels sprekend bedoel je. Dit is echt zo ontzettend doorzichting! Ik heb ook direct opgehangen. Ik word de laatste weken wel vaker door deze oplichters gebeld. Ze blijven het proberen. Misschien toch eens zeggen dat de politie hun telefoontje traceert... benieuwd hoe snel ze er dan mee ophouden...
08-02-2013, 13:10 door Colombo
Werd gisteren en vandaag door slecht Engels sprekende lieden (2x man, 1x vrouw) gebeld. Kan op mijn telefoonnummer achteraf het bovengenoemde telefoonnummer voor een deel zien: 00142590530 en daarna knippert een streepje.
08-02-2013, 22:57 door Anoniem
vandaag slachtoffer geworden van deze truc.
dat wil zeggen tot aan het moment van het betalen voor een software oplossing
vanaf dat moment werd er lelijk gedaan
voet bij stuk gehouden

lijn verbroken pc uitgeschakeld

De heren hebben nog wel tig keer terug gebeld

ik zit nu met de gebakken peren: pc vraagt nu om een wachtwoord, wat ik absoluut niet ken
17-02-2013, 19:38 door Anoniem
Let op : 0656549712 belde me. Vroeg met stem in Engels waar hij ih voor excuseerde iets over internet! Niet op ngegaan gelukkig!
26-06-2013, 12:13 door Anoniem
Ben vandaag ook gebeld, op vaste telefoonlijn. Inderdaad 'Indiaas' Engels sprekend accent.
Wat mij verbaasde was dat ze mij wisten te vertellen dat ik een PC had met Windows 7 en ze konden me ook het ID van die PC geven...en die klopte.
Hoe komen ze daar aan?

Ze wilden me laten geloven dat mijn windows versie was verlopen en dat ik een nieuwe versie moest kopen met security pack. Toen ik zei dat mijn licentie helemaal niet was verlopen, vroegen ze mij op Google te kijken bij 'windows 7 license' en dan vond ik berichten over hoe je windows 7 kon verlengen...dus, zo zeide ze: Windows 7 kan wel degelijk verlopen!!!!

Toch verrassend hoe ze aan mijn PC ID komen in combinatie met mijn thuis telefoonnummer.....
22-04-2015, 13:02 door Anoniem
Engels sprekend met Afrikaans accent, net als de Nigerianen van een tijd terug, Telnr wat ik op mijn scherm had was: 0045574468348. Reageer niet!! En hang meteen op. Ik heb de oudere leden van mij familie gewaarschuwd hier absoluut niet op in te gaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.