image

EPD niet altijd bruikbaar voor artsen

dinsdag 5 februari 2013, 17:24 door Redactie, 7 reacties

De invoering en het gebruik van lokale elektronische patiëntendossiers (EPD) bij huisartsenpraktijken, verpleeghuizen, ziekenhuizen en zorgaanbieders verloopt niet altijd optimaal, aldus UT-promovenda Margreet Michel-Verkerke. Volgens Michel-Verkerke komt dit doordat de systemen het werk van de gebruikers, artsen en verpleegkundigen, niet goed ondersteunen.

De promovenda aan de Universiteit Twente (UT) onderzocht factoren voor een succesvolle invoering van lokale elektronisch patiëntendossiers. “In mijn proefschrift komt naar voren dat een elektronisch patiëntendossier succesvol is wanneer het systeem zorgverleners ondersteunt in hun werkzaamheden. Ik noem dit ook wel microrelevantie."

Open deur
Michel-Verkerke laat weten dat het van belang is dat zorgverleners altijd en overal bij de informatie kunnen én dat het systeem de informatie bevat die zorgverleners ook daadwerkelijk nodig hebben. "Dit klinkt als een open deur, maar dat is het niet. Vaak vergeten de ontwikkelaars om zich te verplaatsen in de artsen en verpleegkundigen en om zich te verdiepen in wat de gebruikers nodig hebben."

Doordat de ontwikkelde systemen niet goed op de werkzaamheden van gebruikers aansluiten, worden ze ook niet optimaal ingezet. Andere oorzaken waarom lokale elektronische patiëntendossiers niet optimaal gebruikt worden is als de gebruiker er zelf weinig belang bij heeft.

Moeite
"Hij gebruikt die informatie zelf niet of het is teveel moeite. Het is dan belangrijk na te denken over hoe je het systeem zo kunt inrichten dat er geen belemmeringen meer zijn om de gegevens goed in te voeren, bijvoorbeeld doordat je niet naar de computer toe hoeft. Of dat je het systeem zo inricht dat iedereen er wél profijt van heeft." Michel-Verkerke promoveert op 7 februari.

Reacties (7)
05-02-2013, 17:41 door Anoniem
"Dit klinkt als een open deur, maar dat is het niet. Vaak vergeten de ontwikkelaars om zich te verplaatsen in de artsen en verpleegkundigen en om zich te verdiepen in wat de gebruikers nodig hebben."

Dat vergeten ze niet maar het is gewoon onmogelijk. Iedere arts wil zijn eigen unieke functionaliteit want geen arts is hetzelfde en ze werken allemaal anders. Dus voldoen aan microrelevantie betekent heel erg dure maatwerksystemen. En daar is dus geen geld voor. Dus worden er standaard systemen gemaakt die vervolgens niet geaccepteerd worden door de artsen.
05-02-2013, 21:21 door Anoniem
EPD, waar is het goed voor?

#1 in geval van nood is er relevante informatie voor handen

= bullshit. In geval van nood worden patienten gestabiliseerd en afgevoerd naar een ziekenhuis. Het ambulance personeel gaat in een noodsituatie niet hun tablet op starten, met pasje in loggen en kijken wat er allemaal in de geschiedenis van de patient staat. Nee, die mensen gaan hard aan het werk om je zo snel mogelijk stabiel te krijgen en klaar maken voor transport naar een ziekenhuis. Punt.

#2 apothekers geven geen foute medicatie

= bullshit. Er wordt gekeken naar je geboorte datum en naam, en dan nog lukt het apothekers om medicijnen voor de zus van mijn vriendin mee te geven ipv haar medicijnen. Dit terwijl de apotheker niet eens de apotheker is van die zus. Het is geen oplossing voor een probleem wat bijna nooit voorkomt en zelfs met een EPD dus wellicht vaker voorkomt.

#3 artsen amputeren het verkeerde been niet meer

= bullshit. Artsen moeten altijd hun eigen keuzes maken en mogen niet andermans fouten overnemen. Daarom wordt bijvoorbeeld altijd een bloedonderzoek gedaan en wordt niet op de blauwe ogen van de patient afgegaan als die zegt dat hij bloedgroep O heeft. Wat voor nut heeft het dan als deze informatie opgeslagen wordt en vervolgens toch niet gebruikt wordt?

Nadelen:

# een avond-arts kan zien dat je vorige week een gesprek had met je huisarts over je scheiding en dat je antidepressiva hebt gekregen. wel vervelend als je net met voetballen door de ruit van de schuur bent gevallen en je polsen glas gezien hebben... probeer dan maar eens uit te leggen dat je echt niet zelfmoord wilde plegen.

# Beveiliging is gewoon niet aanwezig. EPD is beveiligd met een camera welke beelden opneemt van de inbreken. Voorkomt dat inbraak? Nee, want die inbreker doet een muts op. Zo ook straks met het EPD. Deze wordt leeggezogen door de PC van een huisarts te kraken, 's morgenvroeg wordt deze huisarts gebeld met de vraag waarom hij 17 miljoen nederlanders doorzocht heeft en geeft aan "ik was gisteren in Oostenrijk hoor". Wat hebben we dan voor voordeel aan het feit dat we weten dat het die ene huisarts was wiens PC gehacked was? Spullen liggen wel al op straat.

# waarom zetten zorgverzekeraars de EPD op, zij mogen er immers niet bij, wat voor nut heeft het dan voor hen om hier geld in te stoppen? If it walks like a duck, talks like a duck, it propably is a duck...
05-02-2013, 23:02 door Anoniem
Eh, de politiek heeft de verzekeraars in de arm genomen (en ze er dik voor betaald, dwz ze verplichte nering aangeleverd) om heel de zorg flink onder druk te zetten om maar geld te besparen. Dus krijgen we bokkesprongen. Dit is er één, en die zal dus hoe dan ook doorgedrukt gaan worden.

Of het geld bespaard? Kijk eens naar de gemeenten. Die blijven maar fuseren uit kostenoverwegingen en het blijft maar extra geld kosten. Hoe dat kan? Nou, fuseren kost geld, dus wordt er extra uitgegeven. En daarna gaan de uitgaven niet omlaag. Heel gek, dat. Maar ondertussen staat de overheid wél weer een stukje verder van de burger af. Chapeau!

Leg je oren te luisteren in de zorg en je hoort aan alle kanten dat er plannen op stapel staan uit verzekeringskoker, en dat die eigenlijk universeel niet in het belang van de patient gaan zijn. Wat raar nu. Zou het epd dan anders zijn? Wat denk je zelf?

In dat licht is dit een leuk onderzoekje dat een klein hoekje van de problematiek belicht. Gaat de politiek nu wel ineens het licht zien? Alweer, wat denk je zelf?
05-02-2013, 23:34 door Anoniem
Door Anoniem:
"Dit klinkt als een open deur, maar dat is het niet. Vaak vergeten de ontwikkelaars om zich te verplaatsen in de artsen en verpleegkundigen en om zich te verdiepen in wat de gebruikers nodig hebben."

Dat vergeten ze niet maar het is gewoon onmogelijk. Iedere arts wil zijn eigen unieke functionaliteit want geen arts is hetzelfde en ze werken allemaal anders.
Mijn huisarts, en mijn vorige huisarts, houden al heel wat jaren patientgegevens bij met een pakket dat geen maatwerk voor een specifieke huisarts is. Ik zie ze er niet mee worstelen maar het gewoon vlot gebruiken. Ik denk dus dat het wel meevalt.

Voor de quote die jij koos staat:
Michel-Verkerke laat weten dat het van belang is dat zorgverleners altijd en overal bij de informatie kunnen én dat het systeem de informatie bevat die zorgverleners ook daadwerkelijk nodig hebben.
Ik heb heel lang gewerkt in een mainframeomgeving waar op een gegeven moment de modernisering toesloeg en .NET-ontwikkelaars binnenstroomden. Die gingen enthousiast aan de slag volgens moderne ontwikkelmethodieken maar leverden systemen op die wel mooi oogden maar verrassend veel bouwinspanning kostten voor de geleverde hoeveelheid functionaliteit en al even verrassend slecht aansloten bij de behoeften van de organisatie en de bestaande systemen. Het gevoel dat me bij deze ontwikkelaars bekroop was dat ze niet goed doordrongen waren van het feit dat ze informatiesystemen bouwden, dat die in een informatiebehoefte moeten voorzien en informatie toegevoegd moeten krijgen om dat te kunnen doen. En dat vervolgens de interfaces naar zowel gebruikers als naar andere systemen, intern en extern, erop gericht moeten zijn om de benodigde informatiestromen op de juiste plek en op een voor alle betrokkenen goed werkende manier te implementeren. Het zwaartepunt van de aandacht leek op de afhandeling van allerlei interacties te liggen zonder dat met de grondigheid die ik gewend was was uitgezocht waar die interacties eigenlijk over gingen: de informatiebehoefte. Ik ben natuurlijk een oud skelet in hun ogen maar ik had het idee dat ze iets belangrijks oversloegen en dat daarom hun resultaten zo tegenvielen.

Ik weet niet hoe representatief de club mensen was die ik aan de gang zag, misschien gaat het elders beter, maar de opmerking van Michel-Verkerke lijkt er goed bij aan te sluiten.
06-02-2013, 01:13 door _____
Vandaag op nu.nl gelezen dat zo'n beetje de hele USA is gehackt maar het EPD (LSP/LAP) is veilig hoor!

Het idee is goed maar niet veilig in praktijk te brengen en bovendien zijn de initiatiefnemers van nu nou niet bepaald betrouwbaar en onafhankelijk. Trouwens ff offtopic, dat de huisartsen nu toch accoord gaan (tegen een vergoeding) valt me ook erg tegen.

If it walks like a dick, talks like a dick, it propably is a dick...

Ga maar rustig slapen, de multiculti Trix waakt nog even over ons.
06-02-2013, 10:24 door Anoniem
Tja... eerst werden we zonder vragen ingeschreven, maar als het goed is zijn al die inschrijvingen ongedaan gemaakt (vertrouw de overheid natuurlijk niet in deze). Blijven er over 400.000 mensen die een opt-in hebben gedaan.

Met 400.000 deelnemende zonder te kijken naar het nu of onnut van dit systeem kunnen we stellen dat het laten doorgaan van het project we vroeger of later onder dwang toch er mee opgezadeld worden.
De overheid besteed veel geld aan zinloze IT projecten en zal daar nog wel enige tijd mee doorgaan ook al weet men dat het zinloos is, prestige noemt men dit.
06-02-2013, 15:14 door spatieman
handig toch dat EPD als iedereen onbewust mee gaat doen.
iedere verzekeringsboer kan graaien ,en je lugubere aanbiedingen opdwingen.
de politie die kan lekker mee graaien.
ooh, en de US overheid en onze eigen overheid niet te vergeten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.