image

Aanpak besmette computers loopt vertraging op *update*

woensdag 6 februari 2013, 16:39 door Redactie, 5 reacties

Vorig jaar onthulden verschillende Nederlandse internetproviders een plan om botnets en besmette computers in Nederland aan te pakken, maar het initiatief heeft vertraging opgelopen. Het initiatief heet 'Abuse Information Exchange' en gaat meldingen over botnetbesmettingen via een loket verzamelen en sorteren en stuurt de informatie door naar de aangesloten providers.

De providers krijgen zo een actueel overzicht van meldingen over besmettingen in hun netwerk. Door deze centrale aanpak kunnen serviceproviders sneller schakelen en kosten besparen. Momenteel moet iedere ISP afzonderlijk de informatie over botnetbesmettingen verzamelen, analyseren en verder verwerken.

Vertraging
Abuse Information Exchange is mede mogelijk gemaakt door 285.000 euro van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Oorspronkelijk werd gedacht dat het initiatief in het eerste kwartaal van 2013 operationeel zou worden, maar die tijdsperiode lijkt niet te worden gehaald.

In een brief aan de Tweede Kamer laat van minister Kamp van Economische Zaken weten dat Abuse IX nu naar verwachting in de tweede helft van 2013 operationeel zal zijn.

Update 17:30
XS4ALL-woordvoerder Niels Huijbregts laat tegenover Security.nl weten dat de werkgroep van Abuse Information Exchange onlangs bij elkaar is gekomen om afspraken te maken over technische zaken. De software die de providers gaan gebruiken moet namelijk nog worden ontwikkeld. Daarvoor zal binnenkort een aanbesteding worden uitgeschreven. "We zullen in ieder geval het eerste kwartaal zeker niet halen", aldus Huijbregts.

Reacties (5)
06-02-2013, 17:03 door Anoniem
Laat me raden: Er gaat geld bij moeten.
06-02-2013, 19:40 door Anoniem
Waarom wordt het NCSC hierbij niet betrokken ? Dit orgaan kan toch de ISP's ondersteunen ?
Ik hoop inderdaad dat het geen 'Abuse Public Community Funds' zal worden ... het overheidstekort is al hoog genoeg.
06-02-2013, 20:04 door _____
Jaja, en de volgende kwartalen gaan we ook niet halen...zucht.
06-02-2013, 20:38 door Anoniem
Is het kwartje gevallen???
07-02-2013, 10:52 door Anoniem
... werkt het abuse@ en/of postmaster@ e-mail adres dan niet meer bij die ISP's ?!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.