image

'Opofferen privacy helpt niet tegen cybercrime'

donderdag 7 februari 2013, 12:10 door Redactie, 3 reacties

Het is zinloos om de privacy van internetgebruikers terug te schroeven om cybercriminaliteit terug te dringen, ook al is dit precies wat politici in Den Haag zouden willen. Dat stelt Mathieu Paapst, universitair docent Recht en ICT aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Daarmee los je nauwelijks iets op."

Paapst stoort zich aan de reactie van de politiek op een bericht van McAfee dat er in Nederland veel botnet-servers actief zijn. Nederland zou met 154 command & control-servers wereldwijd op een derde positie staan.

Privacy
"Zij concluderen dat het niet goed is dat we wereldwijd op de derde positie staan en er klaarblijkelijk niet in slagen om die cybercriminaliteit goed op te sporen. En dús moeten we de privacy van de gebruikers maar opzij zetten. Dat vind ik een heel vreemde bokkensprong. Eigenlijk zou het zelfs andersom moeten zijn. De overheid zou ons in staat moeten stellen om onze privacy te kunnen beschermen."

Volgens de docent moet de overheid eerst eens zorgen dat burgers - maar vooral ook bedrijven en overheden - zich bewust worden van de risico’s die ze lopen. Daarnaast is de reactie ook overtrokken gezien het aantal servers in Nederland. In Nederlandse datacenters staan ongeveer 1,5 miljoen servers.

Reactie
"Slechts 0,01 procent van die servers is verantwoordelijk voor cyberaanvallen. En om die 0,01 procent aan te pakken, willen politici zulke rigoureuze maatregelen nemen dat de privacy van alle gebruikers in het geding komt. Dat vind ik veel te ver gaan", laat Paapst weten.

De docent maakt de vergelijking met 'gewone' inbraken. "Het is alsof je de politie toestemming geeft om op elk moment van de dag in elk huis te mogen kijken. En dat zonder toestemming van de bewoner. Alleen om te kijken of de bewoner wellicht een inbreker is."

Reacties (3)
07-02-2013, 12:54 door Anoniem
Ik mis de vraag waarom Tweede Kamerleden en bepaalde journalisten op een niet onderbouwd bericht van een bedrijf reageren. Zou het vooral om aandacht draaien om kiezers/kijkers te trekken? Of is het werkelijk zo dat de leden van de Kamer en journalisten geen verstand van de praktijk hebben?
07-02-2013, 14:02 door Anoniem
We hebben op het moment gewoon de infrastructuur niet om privacy behoorlijk te beschermen en ook nog een beetje te leven. Roep ik al jaaaaren, en ben niet de enige. Blij dat er nu eindelijk ook eens een hoogleraar achter komt. Mischien dit decennium nog een professort, en wellicht in 50 jaar (ergens nadat fred&ivo opgerot zijn en het puin geruimd) een stas en dan na nog zo'n tijdje een ministert.

Vroeger riepen we dat Nederland overal 50 jaar achteraanliep. Nu lopen we aardig mee met een roedel ooknietweters, dus hebben we hier een gouden kans voorop te lopen. Maar dan moet om te beginnen dit soort besefvorming toch een pietsie vlotter.
08-02-2013, 12:21 door Anoniem
@anom: je hebt geen helemaal geen infrastructuur nodig om privacy behoorlijk te beschermen als je die in de eerste plaats al niet schendt; het is niet alleen een technisch probleem, het is vooral een maatschappelijk issue. De burgerrechten worden al jaren onder valse voorwendselen geschonden voor geldelijk gewin en het is tijd om niet niet zomaar meer & meer te bukken; want ala 1984; je ruilt privaat terrorisme in tegen overheids terrorisme en dat is vele malen gevaarlijker.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.