Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

microsoft internet explorer compleet verwijderen kan wel (xp tm Win 7)

26-08-2014, 15:09 door MenioT, 22 reacties
Beste lezers,

Heel vaak lees ik op het www dat IE niet te verwijderen is uit windows. Toch is het voor de ervaren gebruiker wel geheel te verwijderen zonder dat de overige windows functie´s worden aangetast, hier mijn beschrijving:
Verwijderen van microsoft internetexplorer (iexplorer) (windows 8 heb ik niet getest)

Hier volgt de werkwijze: (lees eerst de hele instruktie door voor u begint)
Maak een herstelpunt aan voor u begint.
Download een browser van uw keuze, maar installeer deze en de volgende programma's nog niet:
Download het programma ¨Unlocker¨
Download het programma ccleaner.
Download het programma Revo uninstaller
Deactiveer (tijdelijk) uw internet verbinding.
Deactiveer (tijdelijk) windows update.
Deactiveer (tijdelijk uw virusscanner)
Maak een kopie van uw favoriete websites lijst in IE of exporteer deze in een bestand en sla dat op.

Installeer ccleaner (als u dit nog niet op uw computer hebt geinstalleerd)
Installeer unlocker (als u dit nog niet op uw computer hebt geinstalleerd)
Mogelijk komt met het programma unlocker andere (ongewenste) software op uw computer (wanneer u unlocker bv via cnet.com download kunt u dit niet voorkomen), verwijder in dit geval eerst met Ccleaner “gereedschap” deze ongewenste software voor u verder gaat. Lukt dit niet met ccleaner, dan installeert u Revo uninstaller en verwijdert u de ongewenste software met dit programma.

Ga via het menu start ? configuratie ? systeem en beveiliging ? update ? geinstalleerde updates

In deze lijst staat iexplorer als update vermeld; rechtsklik deze vermelding en kies verwijder.
Het proces van verwijdering kan enkele minuten duren.

Na verwijdering van IE zal windows een vorig exemplaar van IE automatisch opnieuw installeren, verwijder ook dit exemplaar uit die lijst op dezelfde manier. Mogelijk moet u dit nog een derde keer verwijderd worden, controleer de lijst goed, soms staat iexplorer op verschillende plaatsen in de lijst, al deze vermeldingen verwijderen, meestal wordt er tot twee keer een vorig IE exemplaar terug gezet. Wanneer u dus versie 11 had, eindigt u uiteindelijk met het verwijderen van versie 9. Mogelijk wordt gevraagd om de computer op te starten na het verwijderen van IE, doe dit ook steeds, maar zorg er voor dat uw internet verbinding blijft uitgeschakeld (eventueel door uw modem uit te schakelen)

Start Cleaner en maak het register schoon (alles aanvinken in de linker kolom) daarna gebruikt u de “cleaner” boven de knop register; u vinkt hier alles aan behalve: netwerkwachtwoorden, startmenu koppelingen, recentgeopende applicaties, wis vrije ruimte, druk dan op de knop schoonmaken. Herhaal dit laatste schoonmaakproces nog 1 maal.

Ga via startmenu naar computer ? lokale schijf (C:) ? programma files rechtsklik de map
internetexplorer (dus niet de map explorer!) en start unlocker kies voor verwijderen en alle procesen beindigen/ vrijgeven. Dan kies je voor verwijderen.

Start Ccleaner weer op en herhaal alle schoonmaak stappen van Ccleaner hierboven.

Om te voorkomen dat windows update opnieuw IE zal installeren moet je windows update instellen op “naar updates zoeken maar mij laten bepalen wat ik wil downloaden en installeren”

Defragmenteer nu de c: schijf via Start ? configuratie ? systeem en beveiliging ? systeembeheer ? hardeschijf defragmenteren.

Verwijder eventueel alle software die u in deze instrukie hebt geinstalleerd.
Sluit uw computer af en start deze opnieuw op
Start uw virusscanner op.
Herstel uw modem / internet verbinding.
Installeer de browser die u al had gedownload.
Importeer uw favorieten websites naar de nieuwe browser.

Om te voorkomen dat windows update IE weer op uw computer installeert, doet u het volgende
Start Windows update (via startmenu alle programma's) laat deze naar updates zoeken. Wanneer het zoeken klaar is staat in de lijst met gevonden updates ook Internet explorer rechtsklik deze update en kies verberg deze update. Uw computer zal nu geen microsoft IE meer installeren.

Zet windows update weer op “automatisch updaten (aanbevolen)”
Klaar!

Opmerkingen:
volg de instruktie nauwkeurig
met het installeren van van ccleaner, unlocker en Revo uninstaller komt vaak allerlei storende en overbodige extra reclame software, toolbars etc mee. Deinstalleer deze onnodige software eerst voor u verder gaat. Om deze software minder kans op ¨schade¨ te geven is het belangrijk dat u uw internet verbinding verbreekt voordat u deze programma's installeert en de vebinding verbroken houdt zolang in deze instruktie is aangegeven!
Het defragmenteren kan tussen enkele minuten en uren in beslag nemen en mag niet onderbroken worden.
Verwijdering van IE explorer en het verwijderen van de internetexplorer programmamap hebben voor zover ik heb ervaren met windows 7 en Vista geen nadelige effecten op het overige functioneren van windows.
Deze werkwijze, valt onder “instrukties voor experts” bent u geen expert is deze insttruktie niet voor u bestemd. Onnodig te zeggen dat u alles voor eigen risiko uitvoert...

MenioT
Reacties (22)
26-08-2014, 15:36 door Spiff has left the building
@ MenioT,

Jeetje zeg,
dit http://www.gratissoftwaresite.nl/comment/4403#comment-4403 moest nu ook ineens hier gepost?

En je zegt je tot "experts" te richten.
Experts zullen bij het installeren van programma's zoals CCleaner, Unlocker, en/of Revo Uninstaller voorkomen ongewenste extra's mee te installeren. Je boodschap dergelijke mee-geïnstalleerde onnodige extraatjes vervolgens weer te moeten verwijderen is wat merkwaardig wanneer je je tot "experts" zegt te richten.

En betreffend de wenselijkheid Internet Explorer volledig te verwijderen, tsja, daar zullen de meningen over verschillen.
Ik zal daar niet op ingaan.
26-08-2014, 15:48 door Anoniem
Is wat op deze website (http://nl.optelec.com/support/faq/questions/hoe-verwijder-ik-internet-explorer-9)
staat niet veel makkelijker (na mijn mening dan) en doet dat niet het zeflde als wat jij zegt. Die website heeft het over internet explorer 9,10 en 11.

m.v.g.
MD
26-08-2014, 16:28 door Anoniem
WHY?
Wat bereik je er echt mee?
Ok het is verwijderd, maar wat is het verschil met het gewoon niet gebruiken...
Zo veel moeite pffff
26-08-2014, 16:54 door Anoniem
Een woord: Lariekoek !!!
26-08-2014, 18:18 door Anoniem
Internet explorer verwijderen: http://windows.microsoft.com/nl-nl/internet-explorer/install-ie#ie=ie-11
Al die programma's die met het register klooien (ccleaner e.d.) kan je beter niet aanraken, die maken meer kapot dan je lief is.
26-08-2014, 18:27 door cjkos
@Menno, Je bent wel een belangrijk stukje vergeten denk ik.

Namelijk dat een aantal dingen die de meeste mensen heel gewoon vinden, dan ineens niet meer werken.
Zo werkt Windows Update dan niet meer.. (Vanwege de Active X controls die alleen in IE zitten)

Op zich dus knap dat jij daarna nog steeds gebruik maakt van de IE engine, terwijl je schrijft die verwijderd te hebben?
26-08-2014, 18:47 door Anoniem
Beste MenioT, welkom op security.nl!


Op zich zeker geen onaardige post, netjes opgesteld, feitelijke informatie zonder al te veel poespas, mijn complimenten.
Wat betreft de vorm heb ik naast het ontbreken van stappen (A-B-C of 1-2-3) maar één opmerking: BB
De op security.nl gebruikte BB kun je nét boven het invulveld vinden, aan de linkerzijde.


Wat betreft de inhoud heb ik wel een paar opmerkingen, in chronologische volgorde:
- Het programma "Unlocker;" wees even specifiek waar je dat vandaan zou moeten halen. http://www.emptyloop.com/unlocker/download.php is de link van de auteur, maar ook deze zit vol met Adware (7/55 https://www.virustotal.com/nl/file/fb6b1171776554a808c62f4045f5167603f70bf7611de64311ece0624b365397/analysis/1409069117/)...
Een beter alternatief zou LockHunter kunnen zijn: http://lockhunter.com/index.htm (0/54 https://www.virustotal.com/nl/file/adea78761f18baaf938f9b5a18ee3b07cb6426f8adfa234f715630741130ee7d/analysis/1409069840/).
Het mag overigens vanzelfsprekend zijn dat ik als "expert" (lees: "gevorderde gebruiker") wel weet hoe ik een locked bestand moet verwijderen, in 99.99% van de gevallen is explorer.exe namelijk de 'schuldige.' Dat proces tijdelijk stoppen resulteert ook in het kunnen verwijderen van geladen bestanden.

- Bij het installeren van (gratis) software moet je altijd alle opties goed doorlezen; dat je dat niet expliciet vermeldt is tot daar aan toe, maar dat je er van uitgaat dat ik click-click-click (nieuwe / onbekende) software installeer vind ik een beetje erg kort door de bocht en niet getuigen van enige vorm van security-awareness, alle respect verder.

- Het register opschonen met CCleaner; Voor de gevorderde gebruiker kan je dat adviseren, maar DOE DAT NOOIT ZONDER EERST EEN VOLLEDIGE BACKUP TE MAKEN VAN HET REGISTER !!! Dit omdat een herstelpunt niet de mogelijke schade kan herstellen die je met CCleaner kunt veroorzaken. Kans is niet bijster groot, maar toch, de gevolgen kunnen catastrofaal voor een systeem zijn.

- Derfagmenteren; Dit is natuurlijk geen vereiste voor het verwijderen van IE, zo lijk je het wel te brengen. Ik zou persoonlijk 3rd-party software aanraden (Auslogics), en ook even vermelden dat je onder geen voorwaarde een SSD mag defragmenteren.


Nabranders:
Wat heeft dit met security te maken? (Juiste subforum? -> Lijkt me meer dev/null of Sec Pro's)

Kun je motiveren waarom ik IE zou willen verwijderen?

Heb je er rekening mee gehouden dat er 3rd-party software is die afhankelijk is van IE om te kunnen functioneren?

Als je je post terugleest, hoe hoog schat je dan de kans dat een reguliere gebruiker schade kan veroorzaken aan het systeem? En hoe groot schat je de kans in dat gevorderde gebruikers hier daadwerkelijk iets aan hebben? (Soort van risico-analyse)


Kortom, oprecht bedankt voor je bijdrage, hopelijk heb je meer in je mouw dat je wil delen en vat je mijn poging tot constructieve kritiek niet als negatief op, zo is het niet bedoeld namelijk, ben er toch even voor gaan zitten...
26-08-2014, 18:52 door Anoniem
je kunt ook gewoon internet explorer uitzetten en dan alleen een andere browser gebruiken.
waarom veel moeite doen, als het ook makkelijk kan...
27-08-2014, 14:14 door Anoniem
wat een n00b... weet totaal niet waar hij over praat..
29-08-2014, 15:23 door MenioT
Bedankt voor jullie kritiek, ik zal jullie opmerkingen meenemen in een volgende instruktie.
Groet,
MenioT
29-08-2014, 15:31 door Eric-Jan H te D
Door MenioT: Bedankt voor jullie kritiek,

;-)
29-08-2014, 17:35 door [Account Verwijderd]
Het is niet nodig om IE te verwijderen, gewoon een andere browser downloaden en installeren en vervolgens als Standaard instellen.
En ik dacht dat de updates van Microsoft nog via IE gaat.

En een gedateerde artikel plaatsen van bijna twee jaar . . . . . .
29-08-2014, 18:22 door Anoniem
Met IE (11) in dit geval heb ik zo geen probleem want die draait best vrij vlot mits enkele aanpassingen.

Wat mij wel enorm stoort is de telkens weerkerende shit balk in Bing met dat gezaag over cookies.

Ik probeerde die al eens weg te krijgen via een regel in de Hosts file wat een halve dag lukte maar ze moeten dat gezien hebben denk ik ... :)

Dat zou moeten kunnen AAN/UIT gezet worden die zever. Ik heb geen boodschap aan cookies.
18-03-2015, 22:37 door Merelboss
Hoewel hier 6 maanden geen activiteit is geweest hoop ik toch dat hier mensen met kennis van zaken voorbij komen en mij op weg kunnen helpen.
Het onderwerp is het zelfde en spijts alle gevonden interventies is het mij niet gelukt om IE 9 uit te schakelen, verwijderen zelfs updaten lukt niet.
Ik kan werken met Google Chrome en de automatische update van IE is uitgeschakeld. Indien die automatische update IE NIET is uitgeschakeld neemt het vele minuten in beslag om dan te mislukken. Dit gebeurde telkens de pc wordt uitgeschakeld.
Als ik in de update lijst IE 9 wil verwijderen dan krijg na ongeveer 25 seconden het bericht : ”Er is een fout opgetreden. Niet alle updates zijn verwijderd”.
Wat mij het meest verontrust is dat wanneer ik Ccleaner laat scannen zie ik dat er 47 bestanden zijn gevonden als IE tijdelijke internet bestanden en 2 bestanden IE geschiedenis en 3 IE cookies bestanden. En dit allemaal ZONDER IE te openen.
Ik vrees dat er nog iets anders mis is met de OS software van m’n PC want als Ccleaner laat scannen wordt gevraagd om Chrome te sluiten en dat lukt niet binnen een “normale” tijdspanne en vraagt het programma om het geforceerd chrome af te sluiten.
Zou het kunnen dat het iets te maken heeft dat sommige app's een 32 bit versie zouden kunnen zijn (omdat de 64 bit versie niet bestaat) ?
Wie heeft een nuttige tip ?
Dank bij voorbaat.
Intel Cores2 Quad CPU Q9300 @ 2,50GHz, 6,0GB RAM, NVDIA GeForce 9600 GT
Windows 7 Home Premium 64-bit SP1
18-03-2015, 23:06 door Spiff has left the building
@ Merelboss, 22:37 uur,

Wellicht is het een idee om een nieuwe eigen thread te starten, via https://www.security.nl/community/submit/1,
in plaats van je vraag hier te plaatsen.
Je vraag heeft slechts beperkt een relatie met de oorspronkelijke post van MenioT en tevens een aantal andere aspecten.

Alvast op enkele punten een stukje antwoord:
- Van veel applicaties bestaat er geen 64 bit versie, op een 64 bit Windows zijn veelal prima 32 bit applicaties te gebruiken (64 bit compatible 32 bit applicaties). Van sómmige applicaties dien je op een 64 bit systeem echter specifiek de beschikbare 64 bit variant te gebruiken.
- Dat CCleaner IE tijdelijke bestanden vindt ook wanneer je IE niet gebruikt, dat is niet heel gek, sommige applicaties gebruiken IE en produceren daardoor IE tijdelijke bestanden, en dat is geen probleem.
- Dat IE zich niet laat updaten dat is wel merkwaardig. Zonder meer informatie is hierover echter weinig zinnigs te zeggen. Een oorzaak zou misschien je poging IE uit te schakelen kunnen zijn, als dat is voorafgegaan aan het optreden van het probleem, en afhankelijk van wat je precies hebt gedaan om te proberen IE uit te schakelen.
Start je een nieuwe thread, zoals ik tipte, dan lijkt het me in ieder geval verstandig om duidelijk aan te geven wat je hebt gedaan om te proberen IE uit te schakelen, en waarom. Geef ook aan of je hebt geprobeerd IE uit te schakelen omdat die niet wilde updaten, of dat IE niet meer wil updaten nádat je hebt geprobeerd IE uit te schakelen.

Succes.
18-03-2015, 23:30 door Anoniem
Vanwege de integratie van IE zo diep in het OS is regelmatig updaten zeer gewenst.
19-03-2015, 10:04 door Anoniem
pc is gecrast en heb nu geen internet
heb een thuis net werk met meerdere PC ,dit werkt wel.
alleen geen internet
19-03-2015, 18:18 door Merelboss
Dank Spiff voor de duidelijke informatie en de tip om een eigen thread te starten. Zal proberen om zo veel mogelijk informatie bijeen te brengen.
Tot . . .
22-03-2015, 06:24 door Anoniem
Moet je je schijf defragmeteren om van een browser af te komen ? Pfffff

Ter vergelijking, instruktie voor Debian/Ubunutu/Mint linux:

sudo apt-get remove <naam-van-browser>

Klaar.
12-01-2016, 21:12 door Anoniem
Het programma "Unlocker;" wees even specifiek waar je dat vandaan zou moeten halen. http://www.emptyloop.com/unlocker/download.php is de link van de auteur, maar ook deze zit vol met Adware (7/55 https://www.virustotal.com/nl/file/fb6b1171776554a808c62f4045f5167603f70bf7611de64311ece0624b365397/analysis/1409069117/)...
Een beter alternatief zou LockHunter kunnen zijn: http://lockhunter.com/index.htm (0/54 https://www.virustotal.com/nl/file/adea78761f18baaf938f9b5a18ee3b07cb6426f8adfa234f715630741130ee7d/analysis/1409069840/).
Het mag overigens vanzelfsprekend zijn dat ik als "expert" (lees: "gevorderde gebruiker") wel weet hoe ik een locked bestand moet verwijderen, in 99.99% van de gevallen is explorer.exe namelijk de 'schuldige.' Dat proces tijdelijk stoppen resulteert ook in het kunnen verwijderen van geladen bestanden.
12-01-2016, 21:58 door Anoniem
Door Anoniem: Het programma "Unlocker;" wees even specifiek waar je dat vandaan zou moeten halen.
Het mag overigens vanzelfsprekend zijn dat ik als "expert" (lees: "gevorderde gebruiker")

Ik verwacht alleen van een "expert" ook dat die niet een kick doet van zo'n oud topic.
13-01-2016, 10:35 door Ron625
Door Anoniem: Moet je je schijf defragmeteren om van een browser af te komen ? Pfffff
Ter vergelijking, instruktie voor Debian/Ubunutu/Mint linux:
sudo apt-get remove <naam-van-browser>
Verwijder dan ook de browser en de instellingen:
sudo apt-get purge <naam-van-browser>
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.