image

Minister: privacy in nieuw EPD gewaarborgd

vrijdag 8 februari 2013, 13:09 door Redactie, 11 reacties

De privacy van patiënten met een Elektronisch patiëntendossier is gewaarborgd, aldus minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister stuurde de Kamer een brief over de stand van zaken betreffende het Landelijk Schakelpunt, dat voorheen als het EPD door het leven ging. Verschillende Kamerleden hadden vragen over de privacy van patiënten gesteld.

Schippers zou met de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) en CSC, het bedrijf dat het LSP heeft gebouwd en beheert, hebben gesproken. De twee partijen stelden vast dat in het lopende contract de naleving van de Nederlandse (privacy) wet- en regelgeving voldoende is geborgd.

Patriot Act
Ook waren er vragen over het feit dat de Nederlandse dossiers in de VS worden opgeslagen. De Amerikaanse overheid zou via de Patriot Act toegang tot deze gegevens kunnen krijgen. "De vraagstukken rondom de Patriot Act betreffen niet alleen de zorgsector. Het betreft een rijksbreed vraagstuk, bijvoorbeeld ook de vingerafdrukken op paspoorten", aldus Schippers.

De bewindsvrouw heeft nog geen concreet antwoord op de vragen over de invloed van de Patriot Act en verwijst naar de onderhandelingen die over een nieuwe EU-privacyverordening gaande zijn en waarbij het onderwerp 'in algemene zin' aan de orde komt.

Bericht
Als laatste laat Schippers weten dat de komst van een patiëntenportaal mogelijk wordt vervroegd. Dit portaal zou de patiënt meer inzicht moet geven. Zo wordt er een e-mail of sms-bericht verstuurd als de gegevens van de patiënt worden opgevraagd. Ook krijgt die elektronische inzage hoe hij staat geregistreerd en welke gegevens door welke zorgaanbieder(s) zijn opgevraagd.

Deze laatste functionaliteit zou rond april of mei 2013 gereed moeten zijn. De overige functionaliteiten, zoals de waarschuwing per e-mail of sms en het aanmaken van een persoonlijk toestemmingsprofiel kunnen vanwege de privacy en adequate beveiliging niet eerder worden opgeleverd.

Reacties (11)
08-02-2013, 13:32 door Anoniem
"Het is een brakke bende maar de regeltjes zeggen dat het veilig is dus is het veilig."

Oh en zoek de verstopte jij-bak. Nee, Schipperts, dit maakt nou niet dat ik plots wel overloop van vertrouwen. Je lieve toet is gewoon niet goed genoeg, spijt me zeer. ivo probeert het ook (maar dan met ernstig kijken) en dat gelooft ook niemand meer.
08-02-2013, 13:47 door Anoniem
Wat is dit nu voor een antwoord... De artikel begint met "De privacy van patiënten met een Elektronisch patiëntendossier is gewaarborgd, aldus minister Schippers"

Even verder in hetzelfde artikel "De bewindsvrouw heeft nog geen concreet antwoord op de vragen over de invloed van de Patriot Act en verwijst naar de onderhandelingen die over een nieuwe EU-privacyverordening gaande zijn en waarbij het onderwerp 'in algemene zin' aan de orde komt."

Hoe kan je nou zeggen dat de EPD privacy gewaarborgd is als jezelf niet weet wat de invloed van de Patriot Act kan zijn? Wat ook mooi is dat wanneer je gegevens al opgevraagd zijn dat je dan een e-mail of sms bericht kan ontvangen. Dat is dus een soort van als de kalf verdronken is dempt men de put.

"Ook krijgt die elektronische inzage hoe hij staat geregistreerd en welke gegevens door welke zorgaanbieder(s) zijn opgevraagd" Denkt men nu echt dat deze zorgaanbieders deze data voor zichzelf houden? Merendeel van de zorgaanbieders vallen onder 1 verzekeringsmaatschappij.

Hoe incapabel kan je als minister zijn? Eens te meer lijkt het erop dat het credo "alles voor de marktwerking..."
08-02-2013, 13:49 door Anoniem
Dus als ik het goed begrijp: of je nu wel of geen toestemming geeft, je medische gegevens worden zonder pardon overhandigd aan de Amerikaanse overheid!
08-02-2013, 14:53 door Anoniem
Door Anoniem: Dus als ik het goed begrijp: of je nu wel of geen toestemming geeft, je medische gegevens worden zonder pardon overhandigd aan de Amerikaanse overheid!
Sterker, het uitvoerende bedrijf is Amerikaans en valt dus on der de Patriot Act, of ze nu willen of niet, of ze nu mooie afspraken maken of niet. Ze zijn bij wet verplicht om de Amerikaanse inlichtingen toegang te verschaffen tot hun data als daar om gevraagd wordt, ze kunnen ook verplicht worden dat te verzwijgen aan hun klanten.
08-02-2013, 21:40 door _____
Ok, over en uit...de vijfde colonne in de politiek heeft gewonnen.

Ziek aan de voorkant en mes in de rug!

Ik mag het niet zeggen maar ik hoop bijna dat...laat maar...
08-02-2013, 22:17 door Anoniem
Minister: privacy in nieuw EPD gewaarborgd

And pigs can fly.

Wat moet je er meer over zeggen??
09-02-2013, 15:28 door Anoniem
"Ook krijgt die elektronische inzage hoe hij staat geregistreerd en welke gegevens door welke zorgaanbieder(s) zijn opgevraagd"

In het recente verleden nog een schriftelijke inzage verzoek gedaan ( pim.bof.nl ) bij een medische instelling.
Geen reactie. Toen na 2 weken een herrinneringsbrief gestuurd, wederom geen reactie en 3 weken later een schriftelijke klacht ingediend en dat alles aangetekend verstuurd ! Reactie niets, nada, nakkes !!!

"De privacy van patiënten met een Elektronisch patiëntendossier is gewaarborgd, aldus minister Schippers van Volksgezondheid,"

Hoezo vertrouwen in het EPD als nu al de schriftelijke inzage verzoeken in een "normaal" medisch dossier en de daarop volgende verzonden herinneringsbrieven en klachtbrieven al volledig genegeerd worden !
09-02-2013, 22:46 door schele
Blijf die focus rond Patriot Act irritant vinden. Daar wordt amper gebruik van gemaakt omdat men FISA heeft, Federal Information Security Act. Ieder Amerikaans bedrijf valt daar onder en natuurlijk zegt de Amerikaanse wet dat iedere andere wet ondergeschikt is.

Ik wil gewoon horen "we krijgen geen inzage in opvragingen door Amerikaanse regering, aangezien wij alles als een idioot encrypten maakt dat ook niets uit want ze kunnen er toch niet bij". Klaar.
10-02-2013, 14:40 door spatieman
de overheid liegt er dus weer op los.
en iedereen kan graaien.
11-02-2013, 10:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-02-2013, 14:23 door Anoniem
Grappig , als ICTer DURF ik niet eens te zeggen dat mijn systeem veilig is
dat lef heb ik gewoon niet
ook naar mijn klanten toe kijk ik wel uit om dat te zeggen

gewaarborgt ??? gegarandeerd ??? veilig ???

FIJN dat een dame die al meerdere blunders op haar naam heeft staan op alle gebieden, net als haar collega opstelten,
er meer van af weet dan wij allemaal samen

gelukkig, dan kan ik rustig gaan slapen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.