image

64-bit testversie Chrome onder Mac-gebruikers uitgerold

vrijdag 29 augustus 2014, 11:43 door Redactie, 1 reacties

Google heeft onder Mac-gebruikers die de bètaversie van Google Chrome gebruiken automatisch de 64-bit versie van de browser uitgerold. Voorheen was Chrome een 32-bit applicatie op de Mac, maar met de bètaversie van Chrome 38 is de overstap naar 64-bit gemaakt.

"Hoewel de verdubbeling van het aantal bits dingen niet twee keer zo goed maakt, zorgt het er wel voor dat we een aantal verbeteringen op het gebied van snelheid en veiligheid kunnen doorvoeren", zegt Google software-ingenieur Mark Mentovai. Chrome 64-bit is volgens Mentovai veel sneller, omdat het over een superieure instructieset en meer registers beschikt. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden voor Address space layout randomization (ASLR), een maatregel die misbruik van beveiligingslekken lastiger moet maken.

Een ander voordeel van de 64-bit versie is dat de meeste programma's op moderne Macs al 64-bit apps zijn. In het geval Chrome de laatste 32-bit app op het systeem was had dit nadelen, omdat de 32-bit versies van alle systeembibliotheken geladen moesten worden om Chrome te ondersteunen. Nu Chrome ook een 64-bit app is zou de browser sneller moeten starten en het systeemgeheugen minder moeten belasten.

Ondersteuning

Vanwege de aanpassing zal Chrome voor Mac niet langer meer 32-bit NPAPI plug-ins ondersteunen. Mentovai merkt op dat gebruikers hier niet al teveel last van zullen hebben, aangezien de meeste grote plug-ins in zowel 32-bit als 64-bit beschikbaar zijn. Daarnaast zouden veel grote websites van NPAPI naar HTML5 overstappen. Google had eerder al aangegeven dat het later dit jaar de ondersteuning van NPAPI helemaal stopt.

Aangezien de meeste Mac-gebruikers inmiddels een computer hebben die de 64-bit versie kan draaien heeft Google besloten om alle Mac-gebruikers van het bètakanaal automatisch naar deze versie te updaten. Gebruikers die nog een eerste generatie Intel Mac hebben moeten deze versie missen, maar kunnen gewoon nog de standaard versie gebruiken die alleen in 32-bit wordt aangeboden. Eerder deze week lanceerde Google voor het eerst een stabiele 64-bit versie van Chrome voor Windows. Linux beschikte al enige tijd over een 64-bit versie.

Reacties (1)
29-08-2014, 15:09 door Briolet
Aangezien de meeste Mac-gebruikers inmiddels een computer hebben die de 64-bit versie kan draaien heeft Google besloten om alle Mac-gebruikers van het bètakanaal automatisch naar deze versie te updaten.

Ik kan me moeilijk voorstellen dat dat de echte reden is. Vorig jaar had ik nog een iMac die onder OS 10.5 draaide. Dat is het laatste mac OS dat 32-bit was. Op een bepaald moment kon ik Chrome niet meer updaten omdat hij minimaal OS 10.6 nodig had. En OS 10.6 was een 64-bit OS. Dus toen al draaiden de nieuwe Chrome versies alleen op 64-bit machines en vond ik het vreemd dat Chrome zelf niet in 32-bit gecompileerd was.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.