image

'Gebruikers gratis virusscanner zijn naïef'

maandag 11 februari 2013, 10:15 door Redactie, 17 reacties

Gebruikers van een gratis virusscanner moeten niet denken dat ze door het gebruik van een 'semi-functioneel product' volledig beschermd zijn. Dat stelt het Slowaakse anti-virusbedrijf ESET. Uit recent onderzoek van het bedrijf in Ierland, blijkt dat 45% van de Ierse internetgebruikers een gratis oplossing gebruikt. 36% is van een betaalde virusscanner voorzien.

De rest gebruikt een combinatie van producten, illegale versies, helemaal geen virusscanner of weet het niet. Het eerste dat volgens ESET opvalt is dat 3% 'gek genoeg' is om illegale versies van anti-virusproducten te gebruiken. "Dat is hetzelfde als overvallers die juweliers en banken gaan bewaken."

Gratis
Volgens de virusbestrijder is een andere zorgwekkende trend dat bijna de helft van de ondervraagde consumenten denkt dat gratis anti-virus dezelfde bescherming biedt als een betaald product. "Hoewel sommige gratis beveiligingsproducten die online te vinden zijn minder waard zijn dan ze kosten, klopt het dat gratis en betaalde virusscanners van dezelfde leverancier dezelfde engine gebruiken."

De producten zouden echter niet over dezelfde functionaliteit beschikken. "In de meeste gevallen zijn ze als evaluatietool bedoeld." Daarnaast zouden leveranciers op één of andere manier aan het product moeten verdienen.

"In 'gratis' software wordt dit vaak gedaan door 'aanvullende' toolbars, utilities met adware-achtige functionaliteit, etc., te installeren, waarbij de gebruiker wordt gemonitord en advertenties krijgt te zien." De uitbreidingen 'subsidiëren' volgens ESET de kosten van 'gratis' anti-virus, ten koste van de privacy van de gebruiker.

Naief
"Het toevertrouwen van de volledige bescherming van de computer op een semi-functioneel beveiligingsproduct is, zacht gezegd, wat naïef." ESET stelt dat door de ontwikkeling van malware en opkomst van sociale media, alleen een virusscanner vandaag de dag niet meer volstaat.

De virusbestrijder concludeert dat bewustzijn van de online gevaren groeit en er stappen worden genomen om ervoor te zorgen dat computers beschermd zijn, maar dat er nog wel het nodige moet veranderen.

"De naïeve perceptie van de dreigingen en oplossingen voor ze, doet denken aan de aluminium schuilkelders van de Tweede Wereldoorlog. Ze bieden geen serieuze bescherming tegen een bombardement, maar geven tenminste het gevoel dat er wat wordt gedaan."

Reacties (17)
11-02-2013, 10:29 door Ignitem
Gebruikers van betaalde virusscanners die denken dat ze goed beveiligd zijn, zijn net zo naïef.
11-02-2013, 10:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-02-2013, 10:32 door S.lenders
Mooi onderzoek van ESET. Leuker is het feit dat hun natuurlijk geen gratis software aanbieden. En ze zouden gek zijn om te zeggen dat gratis ook redelijk voldoet ten opzichte van betaald. Je kunt de beste scanner hebben en nog een virus krijgen.

Als ze eens onderzoeken hoe de security awareness van hun klanten is dan heb je nog eens cijfers. Ik maak zelf gebruik van Avast! free en die beveel ik ook aan bij al mijn vrienden en kennisen. Tenslotte gaat het om hoe alert je zelf bent, die virusscanner is alleen als backup om je te herinneren als je een misstap maakt. Ik heb al jaren geen virus meer gehad. Hoewel mijn vader die een betaalde versie van ESET gebruikt (toevallig) wel meerdere keren besmet is geraakt. Nu kan ik wel zeggen dat hij het minder boeit om veilig te werken. Dus virusmelding? uit met de scanner.
11-02-2013, 10:37 door sjonniev
Je moet nooit de volledige bescherming van de computer aan een "virusscanner" toevertrouwen, of die nou betaald is of niet. Een client firewall, HIPS, versleuteling, en web filtering om maar eens wat te noemen zijn ook nodig. Alleen al het ophouden met het delen van dezelfde computer thuis, met hetzelfde (admin) account, zou heel veel gezeur schelen.

En de gratis anti-malware software van Sophos voor thuis voor Mac en Android is net zo goed als de betaalde versies, alleen de centraalbeheerdingen ontbreken. De gratis software voor thuisgebruikers van Sophos klanten is identiek.

En allemaal uiteraard zonder reclamebanners en andere zeurmeuk.
11-02-2013, 10:40 door Mysterio
"De naïeve perceptie van de dreigingen en oplossingen voor ze, doet denken aan de aluminium schuilkelders van de Tweede Wereldoorlog. Ze bieden geen serieuze bescherming tegen een bombardement, maar geven tenminste het gevoel dat er wat wordt gedaan."
Naast dat ESET al tijden slechter presteert dan menig gratis product is dit natuurlijk een zeer scheve vergelijking die sowieso rekbaar is.

De schuilkelders voldeden namelijk prima als bescherming tegen rondvliegend puin, instortende daken en brand, maar doen inderdaad weinig tegen een directe inslag. Zo voldoen normale (gratis en betaalde) AV-producten tegen de standaard gevaren van het digitale slagveld, maar doen bijzonder weinig tegen een gerichte en goed getimde aanval. ESET heeft mij in het verleden flink laten zitten met een naar stukje malware, valt mij weken voordat de licentie verloopt lastig met pop-ups en meldingen, dus ESET komt er bij mij niet meer in.
11-02-2013, 10:48 door Anoniem
Er was laatst een test, een virus werd kreeg een polymorphic encryptie en het duurde virusscanners 2 maand om ze op te pikken en aan hun database toe te voegen. Dan zie ik er compleet geen nut in om 50 euro voor een virusscanner uit te geven die een maand voor het verloop al loopt te wenen met pop ups dat de bescherming matiger wordt en bijna niet meer geldig is.
11-02-2013, 11:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-02-2013, 11:52 door john west
Wie denkt met een internet security programma veilig te zijn,nu dat is een illusie.
Zolang je surf loop je kans iets op te doen,dan kan een website zijn als die je altijd zonder problemen gebruikt.
En als zodanig als veilig beschouwd.
Internet bankier op een aparte harddisk met legale software en de nodige bescherming.In mijn geval
heb ik nog iets extra met mijn router van sitecom.
Ik vertrouw de betaalde software niet eens volledig,laat staan de gratis.
11-02-2013, 12:19 door cjkos
Door john west: Wie denkt met een internet security programma veilig te zijn,nu dat is een illusie.
Zolang je surf loop je kans iets op te doen,dan kan een website zijn als die je altijd zonder problemen gebruikt.
En als zodanig als veilig beschouwd.
Internet bankier op een aparte harddisk met legale software en de nodige bescherming.In mijn geval
heb ik nog iets extra met mijn router van sitecom.
Ik vertrouw de betaalde software niet eens volledig,laat staan de gratis.
Net zoals iedereen zich veilig voelt als ze thuis de deur op slot doen, terwijl 90 % van de inbrekers via het raam naar binnen komt. Een dichte deur die niet op slot gedraaid zit is binnen een seconde open te maken.

Een security programma is dan ook een eerste beschermingslaag, om het niet al te makkelijk te maken.

Maar geen enkele software beschermt je tegen phissingmails. Dat doet alleen iemands eigen verstand.
11-02-2013, 13:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-02-2013, 15:54 door spatieman
gezond verstand werkt perfect samen met een gratis virusscanner.
en ja, iemand die denkt dat een betaalde versie subliem werkt, en denkt op alles te kunnen klikken, is naïef.
11-02-2013, 17:31 door john west
[/quote]Net zoals iedereen zich veilig voelt als ze thuis de deur op slot doen, terwijl 90 % van de inbrekers via het raam naar binnen komt. Een dichte deur die niet op slot gedraaid zit is binnen een seconde open te maken.

Een security programma is dan ook een eerste beschermingslaag, om het niet al te makkelijk te maken.

Maar geen enkele software beschermt je tegen phissingmails. Dat doet alleen iemands eigen verstand.[/quote]
Reaktie: op cjkos bericht

Je gaat er van uit dat men redelijk op de hoogte is,betreft beveiliging,dus overal op klikken is oerstom.
En in een phishing bericht stappen betekent dat je niet achter een computer moet zitten,omdat je schijnbaar ondeskundig
bent.
Bij gaat het er om dat je nooit voor 100% zeker kan zijn dat alles werkt,zoals het hoort.
Mijn opmerking sloeg op websites die niet veilig zijn,zonder dat je security alarm slaat.
Nieuwe gemaakte malware wordt aan de lopende band gemaakt,en dat maakt je security vleugellam.
11-02-2013, 20:06 door Anoniem
Ga maar eens graven op forums waar Eset wordt (of werd) aanbeden als de nieuwe verlosser. Vooral het Eset opperhoofd vertoont een hardcore oostblok mentaliteit.

Dit soort bericht is zeker FUD. Net zo goed als dat betaalde anti-malware beter kan zijn dan gratis anti-malware, is het omgekeerde ook mogelijk, en dat is al meerdere keren aangetoond (saillant: onder meer door testers die ruzie hebben gehad met Eset over onwelgevallige testresultaten). Ondertussen zakt Eset al een paar jaar in de detectiestatistieken.
11-02-2013, 22:57 door Anoniem
Als er 1 programma slecht is omdat het virussen doorlaat dan is het wel ESET. Ik spreek uit ervaring. Die baggerzooi komt er bij mij nooit meer op.
11-02-2013, 23:53 door _____
'Gebruikers gratis virusscanner zijn naïef'

Gelul 2013.
De detectie- en isolatie ratio van gratis scanners is meestal net zo hoog/goed als de betaalde versie.
Er zijn vaak wel wat beperkte opties maar het gaat in de eerste plaats om de malware alert.
18-02-2013, 12:41 door Anoniem
Bij de bescherming van je PC is de zwakste schakel de mens.
18-02-2013, 13:33 door Anoniem
Die man van ESET zal nu hopen dat ze meer verkopen !! Marketing en verkoopspraatjes ....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.