image

Europol arresteert makers politievirussen (video)

donderdag 14 februari 2013, 09:40 door Redactie, 3 reacties

De Spaanse politie heeft in samenwerking met Europol een bende cybercriminelen opgerold die politievirussen ontwikkelden en tienduizenden computers naar schatting hebben geïnfecteerd. De politievirussen, ook bekend als ransomware, vergrendelen de computer en tonen een waarschuwing dat het slachtoffer zich met illegale activiteiten heeft beziggehouden.

Om weer toegang tot de computer te krijgen moet het slachtoffer vervolgens een bepaald bedrag betalen. De ransomware leverde mogelijk meer dan een miljoen euro per jaar op, maar Europol durft dit niet met zekerheid te zeggen.

Arrestaties
Als onderdeel van 'Operatie Ransom' zijn 11 mensen gearresteerd, waaronder een 27-jarige Rus. Die was voor de ontwikkeling en internationale distributie van de ransomware verantwoordelijk. Hij werd in de Verenigde Arabische Emiraten aangehouden. Ook werd één van de financiele 'cellen' van de bende in de Costa del Sol ontmanteld.

In totaal werden 10 mensen in verband met deze financiële cel aangehouden: zes Russen, twee Oekraïners en twee Georgiërs. In de Spaanse provincie Malaga werden zes huizen doorzocht. Daarbij werden creditcards in beslag genomen waarmee de bende het geld opnam dat de slachtoffers via Ukash, Paysafecard en MoneyPak overmaakten.

Witwassen
De financiële cel van de bende was gespecialiseerd in het witwassen van het geld, dat vaak in de vorm van elektronisch geld werd verkregen. De bende gebruikte zowel virtuele systemen voor het witwassen als traditionele systemen, waaronder virtueel geld, online gaming portalen en elektronische betalingsgateways

Daarnaast werden ook gecompromitteerde creditcards gebruikt om geld van de rekeningen van ransomware-slachtoffers op te nemen. Als laatste vonden er dagelijks internationale transacties via wisselkantoren en call centers plaats, om ervoor te zorgen dat het geld in Rusland terechtkwam. Hieronder een video van de arrestaties door de Spaanse politie.

Reacties (3)
14-02-2013, 11:08 door Erik Loman
Het gaat hier specifiek om de bende achter de "Reveton" ransomware.
14-02-2013, 11:52 door Anoniem
Punt voor de goodguys!
14-02-2013, 14:02 door Anoniem
Wat een stelletje sukkels.

Als ze echt slim waren geweest hadden ze op zijn minst een boot-cd als Tails gebruikt en de kaarten niet in huis bewaard.
En natuurlijk ook geen mobieltje(s) gebruikt.

Kijk in die landen gebruiken ze wel weer van die clone devices, hier in Nederland gaat de hele PC, mobiel, CD/DVD's en boeken mee.

Toch leuk om eens te zien wat ik al wist :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.