image

"Nederlandse ICT-bedrijven tegen terughacken door politie"

woensdag 3 september 2014, 16:06 door Redactie, 3 reacties

Het overgrote deel van de Nederlandse ICT-bedrijven wil dat de overheid cybercrime strenger aanpakt, maar wil niet dat de politie de bevoegdheden krijgt om cybercriminelen terug te hacken. Dat beweert brancheorganisatie ICTNederland aan de hand van onderzoek dat het onder leden liet uitvoeren.

De ICT-bedrijven willen vooral zien dat de pakkans van cybercrime omhoog gaat. Een meerderheid ziet echter niets in het overheidsplan om "terug te hacken". 79% wil niet dat politie de bevoegdheden krijgt om op systemen in te breken om zo cybercriminelen tegen te houden. Verder vinden ICT-bedrijven het belangrijk dat beleid meer in de pas loopt met de voortdurende ontwikkelingen die op het gebied van ICT en cybersecurity plaatsvinden.

Uit het onderzoek blijkt dat ICT-bedrijven zowel de politiek als de overheid zichtbaar vinden op dit gebied. Eén derde van de ICT-bedrijven is echter wel van mening dat waar wet- en regelgeving omtrent cybersecurity nodig is, deze beter moet worden vormgegeven. Groot risico bij wetgeving op cybersecurity is volgens de deelnemers dat deze vooral symbolische waarde krijgt en in realiteit maar beperkt bijdraagt aan de veiligheid.

Reacties (3)
03-09-2014, 18:44 door Anoniem
Wet en regelgeving is er nu al. Aangezien dit als oplossing wordt voorgesteld is helaas de conclusie: enkel symbolisch.
03-09-2014, 23:23 door Anoniem
Weer een geval van met een kanon op een mug schieten.
Het risico op misbruik, zowel bewust als door klungeligheid, is veel te groot om zoiets toe te laten.
04-09-2014, 12:18 door Anoniem
Met de juiste waarborgen moet de politie natuurlijk computers van verdachten kunnen betreden, net als bij het betreden van een woning dient dit met toestemming van de Rechter Commissaris te gebeuren en dient er een heldere toets te zijn door de rechter als het tot een zaak komt (overigens heeft het openbaar ministerie -of het nu wel of niet tot een zaak komt- altijd de plicht om de rechtmatigheid van het handelen van de politie in een zaak te beoordelen).

Zonder de bevoegdheid om computers te betreden -bij een gerede verdenking van een zwaarder strafbaar feit- is opsporing en vervolging van cybercrime sowieso symbolisch. Merkwaardige opstelling dus van de ICT bedrijven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.