image

Journalisten steeds vaker doelwit cyberaanvallen

vrijdag 15 februari 2013, 12:07 door Redactie, 1 reacties

De afgelopen jaren zijn journalisten en nieuwsorganisaties steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen geworden, aldus het 'Committee to Protect Journalists' (CPJ) in het jaaroverzicht van 2012. Volgens het CPJ zijn elektronische aanvallen een goedkope en eenvoudige manier om censuur uit te oefenen. Eén van de meest voorkomende aanvallen zijn Denial-of-Service-aanvallen tegen websites.

Ook worden accounts van journalisten gehackt en bij nieuwsorganisaties ingebroken, zoals onlangs bij de New York Times en Washington Post. Volgens Robert Mahoney van het CPJ zijn het niet alleen bekende nieuwsorganisaties het doelwit van cyberaanvallen, maar ook kleinere organisaties en individuen in Afrika, het Midden-Oosten en andere landen.

Ook komt het voor dat regeringen websites en organisaties dwingen om bepaalde content te verwijderen. Zo gaf de Braziliaanse regering vorig jaar 191 keer de opdracht om onwelgevallige online content offline te halen.

Onlangs liet Vrij Nederland de eigen redactie als onderdeel van een test aanvallen, waarbij het de 'aanvallers' vrij eenvoudig lukte om malware op de systemen te installeren.

Reacties (1)
15-02-2013, 13:11 door Anoniem
Steeds vaker is een ruim begrip. Hoeveel van vaker is er werkelijk enkel op journalisten een gerichten aanval te noemen?! De algemene trend lijkt dat het aantal aanvallen meer zichtbaar is door awareness en meer aanvallen in het algemeen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.