image

Opstelten trekt plan om alle reisgegevens te verzamelen in

vrijdag 5 september 2014, 10:13 door Redactie, 14 reacties

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft het plan ingetrokken om van alle vliegtuigpassagiers de reisgegevens te verzamelen om zo terrorisme en zware criminaliteit te bestrijden, zo liet de bewindsman gisteren tijdens een debat in de Kamer over de aanpak van jihadisme in Nederland weten.

Volgens de minister kunnen reserverings- en check-in gegevens uit de luchtvaart momenteel niet structureel worden gebruikt om jihadreizigers te detecteren. "Daarom kunnen reisbewegingen van jihadisten vanuit, binnen en naar Europa momenteel onvoldoende en niet tijdig worden onderkend", zo blijkt uit het actieprogramma "Integrale Aanpak Jihadisme".

Weerstand

Het plan stuitte echter op veel weerstand en kon niet op een meerderheid in de Kamer rekenen. "We mogen in onze allesverzengende ambitie om de vrije democratische rechtstaat te beschermen, haar niet om zeep helpen. Wie lukraak reisgegevens vastlegt zonder specifieke noodzaak, zoals het kabinet voorstelt, schendt de privacy van teveel goedwillende burgers. Ik vraag het kabinet dus om daarvan af te zien en met een alternatief te komen", aldus PvdA-leider Diederik Samson.

Opstelten trok het voorstel dan ook in. "Want ik wil ook duidelijkheid hebben over deze maatregel en dat is ook nodig in verband met onze internationale contacten. Het gaat erom dat ik op die manier invulling geef aan 34b. Dat betekent dat er nu geen wetsvoorstel komt en dat is belangrijk en er worden geen nieuwe bestanden gecreëerd. Dus het is een bijstelling van dat actieplan." D66-leider Alexander Pechtold verweet Opstelten dat hij het voorstel "volstrekt onzorgvuldig" had voorbereid.

Reacties (14)
05-09-2014, 10:18 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 05-09-2014, 10:20
[Verwijderd]
05-09-2014, 10:33 door Anoniem
Door Picasa3: Een duidelijke overwinning voor de privacy.

Hij heeft bericht gekregen van de AIVD dat de NSA die gegevens al heeft en aan "ons" beschikbaar willen stellen.

Peter
05-09-2014, 11:14 door Ignitem
Het is een positief signaal dat er toch nog mensen in het kabinet en de kamer zijn die wel hun gezond verstand gebruiken en het gevaar van een controlestaat in meer of mindere mate inzien.

Het is alleen jammer dat Opstelten zelf als beleidsmaker totaal geen gewetensbezwaren heeft ten aanzien van een controlestaat. Hij denkt met zo veel mogelijk controle de veiligheid te kunnen garanderen. Hij is zo veel met details bezig dat hij het totaalplaatje vergeet te bekijken en zodoende Nederland aan het omvormen is tot een soort moderne DDR.

Opstelten zou zich niet moeten laten leiden door wat technisch mogelijk is, maar door wat moreel aanvaardbaar is. Dit geldt overigens politiek breed.
05-09-2014, 11:30 door Anoniem
"Gaat u maar rustig slapen, burger. En als u ligt te slapen voeren we hetzelfde in maar dan onder een andere naam."

Nee, dat staat er niet, maar is wel wat er uiteindelijk gaat gebeuren. Er is namelijk nog steeds geen diepgang, inzicht, of visie te bekennen daar onder de ivoren kaasstolp.

Maargoed, we kunnen voorlopig dus nog even dutten dan.
05-09-2014, 11:35 door Anoniem
Door Ignitem:Opstelten zou zich niet moeten laten leiden door wat technisch mogelijk is, maar door wat moreel aanvaardbaar is. Dit geldt overigens politiek breed.

Moreel aanvaardbaar is onbekend bij Opstelten en Teeven.
Voor de politiek in het algemeen is dit alleen maar wisselgeld dat heel makkelijk ingewisseld wordt voor iets anders. Bv economische of politieke voordelen.

Misschien wordt het tijd dat de VVD eens een minister en staatssecretaris aanstelt op het "Ministerie van Veiligheid" (waarom moet ik hierbij altijd denken aan 1984?) die wel iets van moraal snappen en zich niet alleen maar blind staren op de wensen van de veiligheidsdiensten en de politie.
Of misschien moet een andere partij eens bewindslieden voor deze posities aanleveren :-)
05-09-2014, 11:46 door Anoniem
Maakt duidelijk dat Opstelten een 'management by proxy'-functie heeft.
05-09-2014, 11:56 door Reinder
Dit is goed nieuws. Ik ben het maar zeer zelden eens met de heer Samson en de standpunten van zijn partij maar in dit geval wel.
05-09-2014, 11:57 door Anoniem
Opvallend dat Diederik nu ineens wel heeft ontdekt dat er zoiets is als privacy. Anders heeft hij nooit last van gewetensbezwaren als de VVD weer eens met een onzalig rechtstaat aantastend plan komt.
05-09-2014, 13:47 door Anoniem
Ok. Ok. Ik trek het plan in en zal geheime afspraken maken met alle geheime diensten. Zijn sniffen toch al alles wat voorbij komt en dan laat ik dan een geheim register van maken. Ik ontken nu al de uitspraak die in de zin hiervoor staat. Er is niets van waar.
05-09-2014, 14:39 door golem
Dit zagen we allemaal aankomen en ook Opstelten moet geweten hebben dat er veel weerstand tegen dit voorstel is.
Dus is de vraag : Wat willen Opstelten en zijn collega's hiermee bereiken.
"Een smoes" als men vraagt waarom we een terrorist niet op tijd hebben kunnen pakken ?
Iets anders ?
05-09-2014, 17:19 door Anoniem
dit voorstel komt op een later tijdstip terug en wordt dan zonder problemen aangenomen. Kwestie van tijd en het juiste moment. Over pak hem beet 40 jaar krijgt elke baby een chip en dat allemaal voor ons welbevinden.
05-09-2014, 23:49 door DeliciouslyImperfect
Door golem: Dit zagen we allemaal aankomen en ook Opstelten moet geweten hebben dat er veel weerstand tegen dit voorstel is.
Dus is de vraag : Wat willen Opstelten en zijn collega's hiermee bereiken.
"Een smoes" als men vraagt waarom we een terrorist niet op tijd hebben kunnen pakken ?
Iets anders ?
Ik vermoed dat het een afleidingsmanoeuvre is. Het was de meest opvallende in een heel pakket maatregelen die weinig te zoeken hebben in een rechtsstaat (zoals het afnemen van de Nederlandse nationaliteit zonder tussenkomst van een rechter).
Deze kreeg de meeste aandacht van de tweede kamer en de pers en is nu van tafel, ik vermoed volgens planning. En al die andere zaken gaan gewoon lekker door. Maar daar horen we niemand meer over.
06-09-2014, 22:26 door spatieman
de waarheid, het gebeurd toch.
07-09-2014, 09:53 door Anoniem
Van wat ik er van begrijp zijn er drie voorstellen in het debat ter sprake gekomen, en is geen enkele daarvan er ongeschonden doorgekomen. In dit geval valt het dus bij uitzondering mee.

Maar de tactieken die hier genoemd worden (eindeloos herhalen van dezelfde wensen, wachten met een wens tot er een 'aanleiding' bij gevonden is, geheime afspraken, gebruik van amvb om function creep toe te passen enz. enz.) zijn al dan niet als pogingen steeds herkenbaar en leggen de nadruk op een noodzaak tot hervorming te komen. Het achterliggende probleem is dat ons democratisch systeem voortkomt uit de verlichting van de 18e eeuw. Sinds die tijd heeft de vermenigvuldiging van onderwerpen het overzicht en dus de mogelijkheden om toezicht op de overheid te houden en deze discipline bij te brengen uitgehold. De vierde macht, die wel meegegroeid is, heeft daardoor de gelegenheid gekregen de hiërarchie (die vanaf de top bij het volk via het parlement en de ministers naar de ambtenaren loopt) in de dagelijkse gang van zaken als het ware ondersteboven te keren. De vraag is alleen hoe dat weer recht te krijgen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.