image

Politie start campagne tegen online grooming

maandag 18 februari 2013, 10:56 door Redactie, 1 reacties

De politie is een campagne gestart om kinderen voor online grooming te waarschuwen. Online grooming is het benaderen van en contact leggen met kinderen door een pedofiel met als uiteindelijke doel het mogelijk maken van seksueel contact. Volgens de politie is er bij grooming sprake van een 'geraffineerd proces', waarbij het contact voorzichtig wordt opgebouwd.

In de eerste gesprekken wordt een vertrouwensband opgebouwd, bijvoorbeeld door het ‘liken’ van foto’s of opmerkingen op profielsites. Daaruit ontstaat een gesprekje waarin soms al snel gevraagd wordt om foto’s te sturen. Als dat lukt sturen de groomers (weinig verhullende) foto’s van zichzelf en stellen ze voor om te webcammen of ergens af te spreken.

Seksueel kindermisbruik op internet is strafbaar. Vanaf 2010 zijn de voorbereidingshandelingen tot misbruik ook strafbaar geworden, zoals chatten met het doel te komen tot seksuele handelingen.

Wanneer een jongere slachtoffer wordt van online grooming is de drempel om naar ouders, school of vrienden te stappen hoog, laat staan naar de politie. "Vaak speelt schaamte daarbij een grote rol", aldus de politie.

Onderzoek
In opdracht van de politie doet de Universiteit Twente onderzoek onder 300 VMBO-scholieren van 11 tot en met 16 jaar. Het onderzoek richt zich op ervaringen van jongeren met online risico’s als grooming, webcamseksmisbruik en virtuele diefstal. Met het onderzoek wil de politie meer inzicht krijgen om slachtoffers te voorkomen en daders aan te pakken.

De eerste resultaten van het onderzoek laten zien dat de meeste jongeren wel bekend zijn met het online benaderd worden door onbekenden met seksueel getinte verzoeken. Ook geven de meeste jongeren aan dat zij wel weten hoe zij zichzelf kunnen beschermen, maar daar in de praktijk niet altijd naar handelen en de risico’s onderschatten.

Campagne
Om jongeren voor de risico's te waarschuwen is er nu een themaweek gelanceerd en is het mogelijk om op 21 februari van 19.00 uur tot 21.00 uur, via de website vraaghetdepolitie.nl, met politie over het onderwerp te chatten.

Zij kunnen anoniem vragen stellen of meelezen met het chatgesprek, of via beveiligde privéchats vertrouwelijke zaken bespreken.

Reacties (1)
18-02-2013, 13:54 door Anoniem
Kinderen niet alleen laten met een computer; zet het ding in de woonkamer zodat je mee kan kijken. Geheimen bewaren ze maar in een (papieren) dagboek. En creer een cultuur waarin dit normaal is tussen kinderen en ouders --totdat ze oud genoeg zijn en geleerd hebben niet in wereldse gevaren te trappen-- zodat schaamte enzo nauwlijks een kans krijgt.

"Internet op de peecee" is een toegang tot de wereld en alles wat de mens vermag ondertussen; zoiets zet je niet in een kinderslaapkamer. Als ouder mag je dat best snappen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.