image

Juridische vraag: is een keylogger adviseren strafbaar?

woensdag 20 februari 2013, 10:49 door Arnoud Engelfriet, 25 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".

Vraag: Een collega vroeg me enige tijd terug of ik haar wilde helpen uitzoeken of haar man vreemdging. Op mijn advies heeft ze een keylogger op zijn pc geïnstalleerd, en daarmee heeft ze het wachtwoord van zijn geheime Hotmailaccount achterhaald. Daarmee kon ze zien dat hij inderdaad met een ander ging. Maar nu is de man boos en hij wil aangifte doen. Kan ik nu ook in de problemen komen?

Antwoord: Het met een keylogger achterhalen van een wachtwoord, en dan inloggen op een mailaccount, is inderdaad een vorm van computervredebreuk. De man kan dus inderdaad aangifte doen, en in theorie is de vrouw dan te vervolgen.

Iemand wijzen op het bestaan van keyloggers lijkt me wat magertjes om te spreken van medeplichtigheid. Daarvoor moet je op een of andere manier actief behulpzaam zijn geweest bij (de voorbereiding van) het plegen van het misdrijf. Het géven van een keylogger met instructies als je wéét dat ze dit gaat doen kan tellen als "actief behulpzaam zijn" maar dat vind ik op het randje.

Ik weet alleen niet of de politie veel gaat doen. In mijn ervaring komt men bij computervredebreuk vooral in actie als er economische schade is, of als er meer gebeurd is dan alléén gesnuffel in een mailbox. Denk aan stalking of mishandeling.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (25)
20-02-2013, 10:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-02-2013, 11:02 door Anoniem
Door lorre: De man moest maar niet vreemdgaan :-P
Inderdaad. Alleen mensen die zich perfect naar de moraal van de staat gedragen hebben recht op privacy, toch?
20-02-2013, 11:21 door Wim ten Brink
Nu is er in deze kwestie wel een vorm van economische schade denkbaar: de man is betrapt en loopt een grote kans dat zijn vrouw nu een echtscheiding aanvraagt met daarbij het door haar "gevonden" bewijs als reden. En ja, dat bewijs is in een civiele procedure ook prima toelaatbaar, ook al is het op illegale wijze verkregen. Een echtscheiding kost geld en als die man daarna ook nog alimentatie moet betalen is dat nog meer geld dat het hem kost...
Daarnaast ontstaat er nu natuurlijk reputatieschade indien die vrouw aan iedereen uitlegt waarom ze uit elkaar zijn en daarbij het bewijs ook nog eens gebruikt.

Maar ja, of je al die schade aan de vrouw kunt toerekenen?

Maar dit soort gevallen lopen vaak uit op ruzies, scheldpartijen en allerlei conflicten. Een beetje rechter prikt daar zo doorheen en ik denk ook niet dat beide partijen veel aangerekend zal worden.
20-02-2013, 11:31 door SirDice
Op mijn advies heeft ze een keylogger op zijn pc geïnstalleerd, en daarmee heeft ze het wachtwoord van zijn geheime Hotmailaccount achterhaald.
Je kunt beter direct een scheiding adviseren. Wat de uitkomst ook zou zijn, het levert altijd een hoop ellende op. Die ellende is er eigenlijk toch al, anders vermoed je niet dat je partner vreemd gaat.
20-02-2013, 11:40 door S.lenders
Door SirDice:
Op mijn advies heeft ze een keylogger op zijn pc geïnstalleerd, en daarmee heeft ze het wachtwoord van zijn geheime Hotmailaccount achterhaald.
Je kunt beter direct een scheiding adviseren. Wat de uitkomst ook zou zijn, het levert altijd een hoop ellende op. Die ellende is er eigenlijk toch al, anders vermoed je niet dat je partner vreemd gaat.

So true, waar is de tijd gebleven dat je het vraagt ipv zelf de wet gaat overtreden om er achter te komen. Je hebt immers getrouwd. Ja hij kan liegen maar dat heet vertrouwen hebben. Als je geen vertrouwen hebt in je partner waarom ben je dan met hem/haar getrouwd.

Mij lijkt niet dat er niet echt schade is waarop ze aangeklaagd kan worden. Het enige is de onrechtmatige daad van computervredebreuk. Onzinnige aanklacht als je het mij vraagt.
20-02-2013, 11:59 door N4ppy
Maar als ze in gemeenschap van goederen getrouwd zijn dan is het toch ook haar mailbox ;)
20-02-2013, 12:07 door SirDice
Door N4ppy: Maar als ze in gemeenschap van goederen getrouwd zijn dan is het toch ook haar mailbox ;)
Nou, dat weet ik zo net nog niet. Een gezamenlijke computer of de mailbox van de internet provider zal inderdaad niet zo'n probleem zijn. Maar een hotmail/gmail account lijkt me toch iets persoonlijks, hoewel je die natuurlijk ook gezamenlijk zou kunnen gebruiken lijkt me dat hier niet het geval.
20-02-2013, 12:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-02-2013, 12:52 door Anoniem
Door S.lenders:
So true, waar is de tijd gebleven dat je het vraagt ipv zelf de wet gaat overtreden om er achter te komen. Je hebt immers getrouwd. Ja hij kan liegen maar dat heet vertrouwen hebben. Als je geen vertrouwen hebt in je partner waarom ben je dan met hem/haar getrouwd.

Ik weet niet in welk Utopia jij woont, maar als iemand vreemdgaat is de kans dat hij dat zomaar even toegeeft vrij klein. Anders had hij wel direct een scheiding aangevraagd denk ik.

Maar nu is de man boos en hij wil aangifte doen.
Moet ie doen, dan krijgt ze misschien een boete / voorwaardelijk, maar vervolgens trekt ze hem bij de scheiding gewoon helemaal leeg en betaald hij zich scheel aan alimentatie :) Wie z'n billen brand moet op de blaren zitten.
20-02-2013, 13:10 door spatieman
[admin] Hou het on-topic [/admin]
20-02-2013, 13:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-02-2013, 13:35 door Anoniem
Even verder denken...... Een overheidsadviseur adviseert Opstelen om overheids backdoorsoftware te installeren bij verdachte personen. Levert daarbij de software aan incl. uitleg.

Dat zal dan vast niet strafbaar zijn..........
20-02-2013, 13:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-02-2013, 14:35 door Arnoud Engelfriet
@WorkshopAlex: schade die voortvloeit uit echtbreken/vreemdgaan is niet economisch verhaalbaar.

@SirDice: dat is eigenlijk nog wel een heel interessante, kun je een privéruimte/plek/mailbox claimen als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Alle rechtshandelingen binden het gedeelde vermogen, juridisch gezien.
20-02-2013, 15:28 door SirDice
Door Arnoud Engelfriet: @SirDice: dat is eigenlijk nog wel een heel interessante, kun je een privéruimte/plek/mailbox claimen als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Alle rechtshandelingen binden het gedeelde vermogen, juridisch gezien.
Vermogen, ja, dat geloof ik graag. De grote vraag is waarschijnlijk, valt een e-mail adres (of telefoonnummer) onder goederen of is dat iets persoonlijks?

Zelfs bij rekeningen vraag ik 't me af. Meestal heb je, als stel zijnde, een gezamenlijke rekening en meestal allebei ook een persoonlijke rekening. Ondanks dat je in gemeenschap van goederen getrouwd bent krijg je volgens mij toch ook niet zomaar toegang tot de persoonlijke rekening van je partner. Bij een eventuele scheiding wordt volgens mij het vermogen van beide bij elkaar gegooid en krijgt ieder daar de helft van maar gebeurd dit zonder dat de een toegang krijgt tot de ander z'n rekeningen.

Ik weet 't niet, ben nooit getrouwd geweest dus ook nooit hoeven scheiden.
21-02-2013, 07:19 door Anoniem
Door Arnoud Engelfriet: @WorkshopAlex: schade die voortvloeit uit echtbreken/vreemdgaan is niet economisch verhaalbaar.

@SirDice: dat is eigenlijk nog wel een heel interessante, kun je een privéruimte/plek/mailbox claimen als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Alle rechtshandelingen binden het gedeelde vermogen, juridisch gezien.

Dan nog leuker: mogen dienstenaanbieders jouw "strikt persoonlijke" account afsluiten omdat je in gemeenschap van goederen bent getrouwd?
21-02-2013, 14:15 door Anoniem
Beste Arnoud,

In het geval dat de man aangifte zou willen doen, kun je dan niet eisen van de Politie om onderzoek te doen?
Want wat heeft het aangifte doen anders voor zin?

Graag een reply.

Bedankt voor uw antwoord.
21-02-2013, 15:25 door Arnoud Engelfriet
Dat kan, via de zogeheten artikel 12 procedure kun je bij het gerechtshof eisen dat ze een bevel tot onderzoek instellen. Maar zonder concrete aanknopingspunten lijkt me dat nog steeds lastig.
21-02-2013, 19:02 door jesper0438
vreemdgaan sowieso not done. Ben ook benieuwd of de schade (scheiding zal niet niks kosten) doorgerekend kan worden aan jou.Ik denk zelf van niet maar je weet het maar nooit in dit land. Ben benieuwd!
22-02-2013, 09:39 door Anoniem
Het is een onzindiscussie v.w.b. 'in gemeenschap van goederen'. Maar hey, ik begon er niet over.
Ondanks dat wil ik aantonen dat zelfs via die bedenkelijk route geen oplossing is te bereiken.

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd dan zou de mailbox "geheel of ten dele" van jou zijn.
Dan breek je nog steeds in, in het (ondeelbare) gedeelte van de ander.

Ander voorbeeld: Een gezamelijke auto of woning. Geheel of ten dele van jou, dus geheel of ten dele van een ander.
Dat mag je dus niet wegnemen (310 SR), vernielen (350SR) etc.

Artikel 310 SR:
Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.

Artikel 350 SR:
Hij die opzettelijk en wederrechtelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, vernielt, beschadigt, onbruikbaar maakt of wegmaakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.

Bovendien was duidelijk dat de mailbox niet voor haar bestemd was anders had hij wel een wachtwoord aan haar gegeven.
22-02-2013, 15:49 door Anoniem
waarschijnlijk was de pc waarop de keylogger geinstalleerd werd wel een gemeenschappelijk bezit, dus in dat geval heeft de vrouw software op haar eigen pc gezet.. ;)
22-02-2013, 20:12 door Anoniem
Er is geen "eigen" als je in "gemeenschap" van goederen bent getrouwd.

Dan is alles van de partners samen.
En zoals veel dingen is een computer niet deelbaar in 2 functionele helften.

Beschouw het als het recht van overpad.
Een achterpad is van alle aangrenzende bewoners tezamen.
Geen van hen kan zijn deel opeisen om (bijv.) zijn tuin mee uit te breiden.
26-02-2013, 19:39 door Patio
Door Anoniem: Er is geen "eigen" als je in "gemeenschap" van goederen bent getrouwd.

Dan is alles van de partners samen.
En zoals veel dingen is een computer niet deelbaar in 2 functionele helften.

Beschouw het als het recht van overpad.
Een achterpad is van alle aangrenzende bewoners tezamen.
Geen van hen kan zijn deel opeisen om (bijv.) zijn tuin mee uit te breiden.

De computer is, als ze geen huwelijkse voorwaarden hebben afgesproken, van hen beiden. Ze beheren hardware én software samen.

Dat 'overpad' heeft er niets mee te maken. Dit was overspel.
04-03-2013, 00:06 door Anoniem
Ze mogen dan samen iets beheren...
Zij had een wachtwoord dat hij niet had.
Dus dat is het onverdeelbare deel wat mogelijk gezamelijk is maar toch niet van beiden is.
Anders was er geen wachtwoord nodig.

Een gezamelijke auto mag ook niet door 1 van de 2 worden vernield/weggenomen/toegeëigend.
Daar is jurisprudentie 100% duidelijk over.
Vandaar mijn analogie aan recht van overpad.
Meerdere eigenaren en toch niet evenredig deelbaar.
Je kunt niet zonder elkaar en niet met elkaar.
Als je de beeldspraak niet snapt kan ik je niet helpen.
07-03-2013, 10:32 door Patio
Ik hoef niet geholpen te worden, beste mevrouw of meneer Anoniem. Waaraan of waarvanaf eigenlijk had u gedacht?

Als je samen in een huis woont kun je elkaars wachtwoorden gemakkelijk raden, technisch achterhalen of zelfs veranderen, bij voorbeeld via het root-account waarmee je de computer dus wél logisch in twee stukken kunt delen. Man en vrouw beiden hun eigen aanmeldnaam. Als er kinderen zijn kunnen die ook allemaal een account krijgen, natuurlijk heel beperkt. Stel je voor dat ze naar religieuze sites gaan. Heel gevaarlijk met al die pedopastoren.

Leuke analogie van de auto die je samen bezit, berijdt, al dan niet in de prak. Je hebt ook beiden dat "recht", net als het recht om 'm op marktplaats te zetten. Derhalve loopt deze een beetje mank.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.