image

Opstelten komt met nieuw voorstel voor gebruik reisgegevens

donderdag 11 september 2014, 13:13 door Redactie, 8 reacties

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft een nieuw voorstel gepresenteerd voor het gebruik van reisgegevens om reisbewegingen van zware criminelen en terroristen te kunnen volgen. Onlangs kwam de minister nog met het plan om de reisgegevens van alle vliegtuigpassagiers op te slaan.

Al gauw werd duidelijk dat er binnen de Kamer geen meerderheid voor het plan was. Tijdens het debat kwam Opstelten met een nieuw plan om beter gebruik van de huidige mogelijkheden te maken. "Met mijn voorstel wordt het mogelijk om gericht te zoeken in de reeds beschikbare reisgegevens met een technische voorziening op basis van de huidige vorderingsbevoegdheden van de officier van justitie", aldus de minister in brief (PDF) aan de Tweede Kamer over de aanpak van Nederlandse jihadstrijders.

Bestaande regeling

Het gaat in dit geval om een bestaande regeling op grond waarvan bij verdenking van een misdrijf het Openbaar Ministerie een vordering kan doen. Voortaan zal dit echter geautomatiseerd gebeuren. Deze technische voorziening zal worden gebruikt om te zoeken binnen beschikbare reisgegevens, met een beperkte lijst van jihadgangers. Deze oplossing stelt volgens Opstelten de bevoegde autoriteiten zo goed mogelijk in staat gericht te zoeken.

De strafrechtelijke vorderingen kunnen straks door de technische voorziening direct aan de Douane en aan de Koninklijke Marechaussee worden gericht. Onder de huidige wettelijke bevoegdheden beschikken deze partijen momenteel al over een beperkte set van check in-gegevens voor de bestrijding van illegale migratie en de verbetering van grenstoezicht en over een beperkte set van reserveringsgegevens van met name inkomende passagiers voor goederencontrole.

"Het beslaat de gegevens van een aantal vluchten en bestemmingen, maar deze zijn wel goed bruikbaar wanneer de toegankelijkheid verbetert. Het benutten van deze gerichte mogelijkheid stelt ons met name in staat om terugkerende jihadgangers beter te zoeken. Dit wordt op korte termijn gerealiseerd", zo laat Opstelten weten.

Reacties (8)
11-09-2014, 13:41 door Anoniem
Dus als we geautomatiseerd sleepnet vissen doen mag het wel?
11-09-2014, 13:49 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 11-09-2014, 13:50
[Verwijderd]
11-09-2014, 14:50 door Eric-Jan H te D
Waarom heb ik nu toch steeds het gevoel dat dit een legalisering is van wat de AIVD en MIVD allang doen.
11-09-2014, 15:19 door Anoniem
Die Opstelten is het daadwerkelijke gevaar. Wanneer wordt er eens wat tegen hem gedaan?
11-09-2014, 15:41 door Anoniem
Door Anoniem: Dus als we geautomatiseerd sleepnet vissen doen mag het wel?

Het is precies hetzelfde als het vorige voorstel alleen anders verwoord.

"reeds beschikbare reisgegevens met een technische voorziening"...Nog steeds kunnen ze bij alle reisgegevens, waar ze niet bij kunnen, komen ze met een technische voorziening wel bij. Ik hoop dat die Opstelten zo snel mogelijk vertrekt.
11-09-2014, 17:28 door Anoniem
Door Anoniem: Die Opstelten is het daadwerkelijke gevaar. Wanneer wordt er eens wat tegen hem gedaan?

Eindelijk iemand die weet waar hij het over heeft. Opstelten zorgt alleen maar voor gezeik in dit land en een gesloten samenleving.
11-09-2014, 18:37 door Whimpysinger - Bijgewerkt: 11-09-2014, 18:38
[...] om [...] zware criminelen en terroristen te kunnen volgen.

Aggut, Opstelten is de pedofielen vergeten! Als de boven-ons-gestelden privacyschendende maatregelen goedpraten, worden die er meestal ook aan de haren bijgesleept.
12-09-2014, 09:36 door Anoniem
Door Whimpysinger: Aggut, Opstelten is de pedofielen vergeten! Als de boven-ons-gestelden privacyschendende maatregelen goedpraten, worden die er meestal ook aan de haren bijgesleept.
Hij zit in zwaar weer, en wil niet gelijk zijn troefkaart uitspelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.