image

Spaanse politie rolt bende hightech-autodieven op

vrijdag 12 september 2014, 13:35 door Redactie, 2 reacties

De Spaanse politie heeft samen met Europol een bende hightech-autodieven opgerold die allerlei 'high performance' auto's wisten te stelen. De door Europol gecoördineerde operatie begon vorig jaar oktober en leidde uiteindelijk tot de aanhouding van 26 verdachten uit Spanje, Marokko en Bulgarije.

Bij huiszoekingen werden 20 voertuigen, wapens en elektronische tools en apparatuur aangetroffen die werd gebruikt voor de autodiefstallen. De bende bestond uit drie verschillende cellen. Een Bulgaarse cel die tijdens de autodiefstallen volgens Europol "complexe elektronisch apparatuur" gebruikte om de alarmsystemen van de auto's uit te schakelen.

De Bulgaarse cel vervoerde de gestolen voertuigen naar een magazijn in Madrid waar een Spaanse expert de voertuigidentificatienummers (VINs) vervalste. Zodra de voertuigen van valse VINs, nummerplaten en documenten waren voorzien, werden Spaanse bestuurders ingeschakeld om de voertuigen naar Marokko te rijden, waarvoor 300 euro per rit werd betaald. In het Marokkaanse Melilla werden de voertuigen door de Marokkaanse cel verkocht.

Onlangs waarschuwde ook de Britse Minister van Binnenlandse Zaken voor hightech-autodieven die inbreken en vervolgens een nieuwe elektronische sleutel programmeren om de auto te stelen of een apparaat gebruiken om de beveiligingscode van de eigenaar zijn elektronische sleutel uit te lezen. Uit cijfers van de Britse Metropolitan Police blijkt dat bij meer dan een derde van de gestolen voertuigen in Londen de autodief zonder sleutel wegrijdt.

Reacties (2)
12-09-2014, 13:48 door Anoniem
Wat is een high performance auto ?
12-09-2014, 14:56 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.