image

"Naderende zonnestorm zal menig harde schijf beschadigen"

vrijdag 12 september 2014, 11:33 door Redactie, 46 reacties
Laatst bijgewerkt: 12-09-2014, 14:44

De naderende zonnestorm die vandaag, morgen en zondag de aarde bereikt zal menig harde schijf beschadigen, zo stelt een dataherstelbedrijf. Volgens Stellar Data Recovery moeten consumenten hun computer dan ook enige tijd van de elektriciteit loskoppelen om schade te voorkomen.

Indien de zonnestorm elektriciteitsnetwerken verstoort, kunnen twee soorten beschadigingen optreden. Ten eerste kan door het abrupt tot stilstand komen van de draaiende onderdelen een zogenaamde head crash optreden waardoor de koppen en platters van de harde schijf flink beschadigd kunnen raken. Ten tweede kan ook het bestandssysteem van de pc beschadigd raken, zo stelt het bedrijf.

Stroomuitval

Zowel bedrijven als consumenten worden gewaarschuwd, maar volgens de datahersteller is er een wezenlijk verschil tussen de bedrijfsmatige en de particuliere gebruiker. "Over het algemeen hebben bedrijven in het verleden goede voorzorgsmaatregelen genomen, om hun computers te beschermen tegen stroomuitval. Dit is echter vaak niet het geval bij de particuliere gebruiker. Juist deze pc’s, laptops en externe harde schijven die voor back-up worden gebruikt lopen het meeste risico en moeten gedurende enige tijd worden uitgezet om de risico’s te beperken."

Zonnestorm

De zonnestorm is ontstaan door een krachtige uitbarsting op de zon. Hierdoor is een plasmawolk van elektrisch geladen deeltjes de ruimte ingeblazen. In 1989 viel als gevolg van een zonnestorm het energienetwerk in de Canadese provincie Quebec uit. De prognose is dat vandaag in de namiddag rond vijf uur de 'wolk' ons land bereikt. Men verwacht dat de storm tot en met zondag 14 september aanhoudt.

Update 14:44

Stellar directeur Kees-Jan Meerman laat tegenover Security.NL weten dat er in 2012 ook een zonnestorm was, waar destijds dezelfde waarschuwing voor werd gegeven. In totaal ontving het bedrijf toen zeven harde schijven van mensen uit Duitsland en Nederland die claimden dat de ontstane crashes door de zonnestorm, of een stroomstoring die hiermee samenhing, waren gecrasht. "Of het direct samenhangt met de zonnestorm kan ik niet zeggen, maar het had wel te maken met een stroomuitval en die mensen relateren dat dan weer zelf aan die zonnestorm", aldus Meerman.

Hij erkent dat er in de waarschuwing ook een publiciteitsaspect zit, maar stelt ook dat als er zich stroomproblemen of stroomuitvallen voordoen dit gevolgen voor harde schijven kan hebben. In het geval van een ouderwetse harde schijf met platters kan de schade zowel fysiek als logisch zijn, terwijl SSD's die geen bewegende onderdelen hebben alleen met logische schade, zoals beschadigde bestanden, te maken kunnen krijgen.

Reacties (46)
12-09-2014, 11:46 door Anoniem
Enige gekwantificeerde onderbouwing van dit artikel lijkt met een noodzakelijke voorwaarde om het serieus te nemen.
12-09-2014, 12:04 door Anoniem
"Juist deze pc’s, laptops en externe harde schijven ...."

Sure, laptops met een die met een plotselinge stroomuitval te maken hebben .....

Niet serieus te nemen die toko.
12-09-2014, 12:13 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-09-2014, 12:17
[Verwijderd]
12-09-2014, 12:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-09-2014, 12:19 door Briolet
Maart 1989 veroorzaakte een kleinere zonnestorm de grootste elektriciteitsuitval in de geschiedenis van de Canadese provincie Quebec. Omdat Quebec voor het grootste deel op het slecht geleidende Canadese Rotsschild ligt, piekten de stromen in de kabels, waardoor transformatoren doorbrandden en miljoenen mensen zonder stroom kwamen te zitten…
… Als gevolg hiervan hebben stroomleveranciers overal ter wereld hun stroomnetten meer zonnevlam-proof gemaakt.

Maar de schade aan de schijven is alleen het gevolg van de stroomuitval en niet door de zonnevlammen zelf.
12-09-2014, 12:21 door Anoniem
Zo bijzonder is stroomuitval toch niet? En sinds wanneer zou een laptop, met ingebouwde accu, daar last van hebben?

(zonne-) storm in een glas water?
12-09-2014, 12:42 door Anoniem
Netzo gevaarlijk dus als een stroom uitval. Goh... die heb ik al meerdere keren overleeft....

TheYOSH
12-09-2014, 12:55 door Anoniem
Snel naar de winkel voor alufolie..
12-09-2014, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem: Zo bijzonder is stroomuitval toch niet? En sinds wanneer zou een laptop, met ingebouwde accu, daar last van hebben?

(zonne-) storm in een glas water?

Lol hahaha, end of the world :-p
12-09-2014, 13:04 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-09-2014, 13:09
[Verwijderd]
12-09-2014, 13:06 door Anoniem
Wij van wc-eend hebben gratis reclame nodig en verspreiden daarom graag wat FUD
12-09-2014, 13:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-09-2014, 13:18 door Anoniem
De variërende magnetische flux veroorzaakt door de geomagnetishe storm lijkt mij een veel grotere bedreiging voor harde schijven omdat deze het schijfoppervlak kan wissen van schijven die offline zijn.
12-09-2014, 13:29 door Anoniem
Stellar Data Recovery op adres Zonnebaan 39 te Utrecht?... Jaja... What's in a name. ;-)
Leuke publiciteitsstunt. Dat wel...
En 100% problemen uitsluiten kun je niet: Quebec lijkt te bewijzen dat er ernstige verstoringen kunnen optreden in het electriciteitsnet.

Al die electriciteitsdraden vormen enorme loops met enorme oppervlakte, zodat je een enorme flux krijgt wanneer daar
een stroom geladen deeltjes (afkomstig van de zon) doorheen schiet. Dit kan leiden tot grote fluctuaties in het electriciteitsnet, waarbij delen gaan uitvallen en de nog werkende delen het stroomverlies proberen over te nemen etc., hetgeen een kettingreactie kan veroorzaken. Zo kunnen sterk schommelende fluctuaties op het electrciteitsnet optreden (afwisselend te hoge en te lage spanningen) die theoretisch inderdaad zouden kunnen leiden tot crashende koppen in een HDD, omdat de spanning te hoog is om een "powerfail" situatie te genereren, zodat de heads van de HDD dus niet worden geparkeerd boven de platen vandaan, maar misschien te laag om het toerental van de platen op peil te houden.
En te langzaam draaiende platen in je HDD veroorzaken dat het minuscule "luchtkussentje" (veroorzaakt door de luchtwervelingen, op hun beurt veroorzaakt door de snel draaiende HDD-platen) verdwijnt, zodat de koppen de plaat gaan raken...

Echter twee belangrijke verschillen in Nederland t.o.v. Canada:
1. Doordat Nederland veel dichter bevolkt is, zijn de loops in het electriciteitsnet kleiner, en zal navenant de flux kleiner zijn, zodat de verstoringen kleiner zijn.
2. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de zonnedeeltjes richting de polen wordt geleidt. (vandaar het "noorderlicht":
de lichteffecten vinden voornamelijk dicht bij de noordpool plaats, omdat daar die zonnedeeltjes naar toe gaan)
Aangezien Canada/Quebec dichter bij de noordpool ligt dan Nederland, zullen er in Nederland duidelijk minder zonnedeeltjes neerkomen, en zal de flux ook om die reden navenant kleiner zijn, en dus ook de verstoringen.

Blijft over de koppelingen van electriciteitsvoorzieningen tussen diverse landen.
Er zijn grotere verstoringen te verwachten in noordelijker gelegen streken als Noorwegen/Zweden/Finland dan in Nederland. En door koppelingen van electriciteitsnetten kan een grote verstoring in Scandinavië invloed uitoefenen op electriciteitsnetten in andere landen. Hoeveel dat zal zijn, hangt af van de mate en de kwaliteit van die koppelingen.
Ik gok het erop dat het in Nederland allemaal wel mee zal vallen. Zo niet: pech gehad.
Mvg, cluc-cluc
12-09-2014, 13:49 door Anoniem
Tja,wat doet dan een SSD drive,zou die ook verstoord raken?.
12-09-2014, 14:08 door Anoniem
Stellar Data Recovery B.V.
Zonnebaan 39 Utrecht

Goede grap, maar nu weer serieus, ok?
12-09-2014, 14:23 door john west
Ik heb een APC stekkerdoos,die houdt spanningspieken tegen,ook goed voor telefoon en netwerk.
12-09-2014, 14:58 door Anoniem
"Zo bijzonder is stroomuitval toch niet? En sinds wanneer zou een laptop, met ingebouwde accu, daar last van hebben?"

Het grootste risico is dan ook niet de stroom uitval, maar de storing die daaraan vooraf gaat, en die voor piek spanning kan zorgen.
12-09-2014, 15:05 door spatieman
ach, een beetje UPS doet ook wonderen (hoop ik dan *kijkt schuin naar onder)
12-09-2014, 15:22 door Anoniem
Ik smeer mijn pc in met factor 50. Schijnt ook goed te werken....
12-09-2014, 15:50 door Anoniem
Door Picasa3:
Door Anoniem: Zo bijzonder is stroomuitval toch niet? En sinds wanneer zou een laptop, met ingebouwde accu, daar last van hebben?

(zonne-) storm in een glas water?
Ooit wel eens gehoord van een 'desktop' waar geen accu inzit?

Een desktop mag dan wel geen accu hebben, maar tegenwoordig kan elke harde schijf bij stroomuitval zijn koppen parkeren. Een headcrash heb je niet zomaar meer, daar heb je toch echt wel een harde klap of iets dergelijks voor nodig.
12-09-2014, 16:15 door Briolet
Door Anoniem:Aangezien Canada/Quebec dichter bij de noordpool ligt dan Nederland, zullen er in Nederland duidelijk minder zonnedeeltjes neerkomen, en zal de flux ook om die reden navenant kleiner zijn, en dus ook de verstoringen.

Dit is een algemene misvatting omdat veel mensen nooit goed naar een landkaart kijken. New York ligt echter op ongeveer dezelfde breedtegraad als Rome. En Ottawa, de hoofdstad van Quebec, ligt op 45° NB. Dat is dus de hoogte van noord-Italië. Nederland ligt echt dichter bij de noordpool dan het drukbevolkte deel van Quebec, waar deze stroomstoring in 1989 plaats had.


Door Anoniem: …En door koppelingen van electriciteitsnetten kan een grote verstoring in Scandinavië invloed uitoefenen op electriciteitsnetten in andere landen. Hoeveel dat zal zijn, hangt af van de mate en de kwaliteit van die koppelingen…
Ik mag toch hopen dat dit tegenwoordig beter geregeld is. Toen er noord-Amerika/Canada zo'n grote black-out was, kwam dat inderdaad door de automatische onderlinge koppeling. De ene centrale probeerde het netwerk van zijn uitgevallen buurman erbij te bedienen en vergat daarbij dat hij daardoor zelf op tilt zou slaan. Als een kaartenhuis zakte daar toen de ene na de andere centrale in elkaar.
Men heeft ervan geleerd. Volgens mij zij men indertijd dat dat in Nederland niet kon gebeuren. En tien jaar later dat het nu niet meer kan gebeuren.
12-09-2014, 16:45 door Anoniem
Tja we krijgen wel stroom vanuit Noorwegen aangeleverd,dus als Zonnestormen problemen met electectrische netten kunnen veroozaken,zou er hier best in NL wel een kleine kans op een probleem zijn.
Maar ach ik maak mij er niet druk om,zolang ik maar gewoon de normale netspanning heb uit mijn stopcontact van 230 volt,wat tegenwoordig de Europese netspanning is,en in veel andere landen op deze wereld.
Wel kunnen de stopcontacten van formaat verschillen kijk,kijk maar naar the UK,In Frankrijk en Tjechie zit de aarde anders in een stopcontact.
Daar hebben ze een aardgat in,en wij hebben van die lipjes aan de boven en onderkant van het stopcontact.
12-09-2014, 17:43 door potshot
vanaf 1984 ik heb nog NOOIT een hd verloren door spanningsverlies..misschien wel duizenden keren een pc hard gereset,laptops harde reset gegeven en tv met hd elke dag van het net afschakelen.
12-09-2014, 17:50 door Anoniem
Flux, dat gebruikte ik vroeger om haambeugels mee te hardsolderen... nog nooit gebruikt om harde schijven mee te wissen... wel een stuk sneller dan dban...

Nog een voordeel is dat als ik het mis heb deze harde schijf gewist wordt en niemand kan bewijzen dat het zo was...
Makkelijker dan google forget-me..
12-09-2014, 17:54 door Anoniem
Onzin , ik heb wel vaker stroomuitval gehad zonder schade aan hd's .
12-09-2014, 18:17 door Anoniem
Vroegaah toen wij nog Sun's gebruikte hadden die nog wel eens last van een HDD crash bij stroomuitval, met name de desktop systemen die niet van een UPS voorzien waren natuurlijk. De laatste 10/15 jaar gebeurd zoiets nog sporadisch en dan zijn het meestal schijven van tig jaar oud.


@Anoniem 15:50 Koppen parkeren gebeurd al sinds de jaren '80 van de vorige eeuw.
12-09-2014, 19:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-09-2014, 21:08 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-09-2014, 23:24
Door redactie:
De zonnestorm is ontstaan door een krachtige uitbarsting op de zon. Hierdoor is een plasmawolk van elektrisch geladen deeltjes de ruimte ingeblazen.

Zo'n plasmawolk bestaat voornamelijk uit protonen en elektronen.

Protonen zijn positief geladen deeltjes. Protonen vormen normaal de kern van een atoom (eventueel met een aantal ongeladen neutronen).

Elektronen zijn negatief geladen deeltjes.
12-09-2014, 21:57 door Anoniem
Nogmaals in reactie op alle commentaren hier:
Aan/uitschakelen veroorzaakt altijd iets meer "stress" in een HDD (en in electrische apparaten in het algemeen).
Als apparaten stuk gaan, dan is dat relatief best vaak bij het aanzetten. (of als je er mee voetbalt, of te heet laat worden e.d...) Het is niet voor niets dat de levensduur van een HDD wel eens mede wordt opgegeven in "het aantal malen power on/off". De SSD is robuuster, maar ook daar is een piekje in de statistieken bij het aan/uit zetten niet direct uit te sluiten.
Maar ik zou er niet wakker van liggen. Men moet het allemaal niet overdrijven.
Een goed ontworpen apparaat kan een heleboel hebben.
Echter duizend keer op een dag de boel aan en uitzetten is natuurlijk niet bevorderlijk voor de levensduur van je HDD/SSD
(en ook niet van andere electronica in je PC, met name de power supply)

Dat door een zonnestorm de electriciteit uitvalt, hoeft dan ook geen probleem te zijn, als het maar "netjes" gebeurt!
Als het net zo gebeurt als aan/uitzetten van de power met je netschakelaar, dan is er niet zoveel aan de hand.
Maar er is een kans dat een paar seconden voordat de stroom evt. helemaal uitvalt er grote spanningsfluctuaties op het electriciteitsnet optreden. Niet alleen de spanningspieken, maar ook de spanningsdalen die langer duren dan een fractie van een seconde vormen hier het probleem. Deze (te) lage spanning kan onder de specificatie van je powersupply geraken, zodat de electronica in je PC (incl. HDD) gedurende langere tijd niet meer van de juiste spanningen wordt voorzien. Er kan dan van alles gebeuren, met in het ergste geval datacorruptie of een headcrash of een ander HW-defect. Verder kan er dataverlies optreden als je computer onverwacht uitgaat terwijl hij bijv. net zijn writecache aan het legen is naar de HDD.

Hoe erg die spanningsfluctuaties op het net zijn, hangt af van de energie die de zonnestorm in het electriciteitsnet induceert, en van de tolerantie van de electriciteitsnetten voor die geïnduceerde energie, en van de kwaliteit van de koppeling van de grote electriciteitsnetten. (als er een ander electriciteitsnet moet bijspringen, kan ook dit gepaard gaan met fluctuaties in electrische spanning)
Het kan bij zo'n zonnestorm om grote energieën gaan: in 1859 gingen op plaatsen de telegraafkabels in de fik! Tegenwoordig kunnen apparaten dankzij moderne techniek meestal veel hebben, maar het is niet onbegrensd.

Voor wat betreft de ligging van Quebec ten opzichte van Nederland:
"Briolet 16:15" heeft gelijk: Nederland ligt zelfs dichter bij de geografische noordpool dan Quebec.
Echter niet de geografische noordpool doet er toe, maar de magnetische polen. De geladen deeltjes van een zonnestorm hebben namelijk de neiging om de magnetische veldlijnen van het aardmagnetisch veld te volgen.
Hierdoor zullen de meeste electrisch geladen deeltjes inslaan bij de (magnetische) polen. In dat gebied is daarom
het storende electromagnetisch effect het sterkst. Richting evenaar zullen het gemiddeld steeds minder deeltjes zijn, en neemt de electromagnetische storing sterk af.

Maar de magnetische zuidpool (die zich op het noordelijk halfrond bevindt...) ligt momenteel ten opzichte van de geografische noordpool ongeveer 10 graden verschoven in de richting van Canada. De breedtegraad van Quebec tot de magnetische pool is dus ongeveer 35 graden. De breedtegraad van Amsterdam tot de magnetische pool is wel 45 graden.
En daarom ligt Quebec toch iets gevoeliger, want het is dichter bij de magnetische pool. Verder maakt ook de kracht van het aardmagnetisch veld ter plaatse verschil uit, etc. Wil je volledig zijn, dan wordt het pas echt een complex verhaal.
Zo wordt er ook beweert dat de slecht geleidende ondergrond waar Quebec op is gebouwd het effect heeft versterkt.
Er konden hierdoor in die ondergrond namelijk geen wervelstromen ontstaan om een deel van de energie te absorberen.
Daar hebben wij in ons natte kikkerlandje niet zoveel last van. (onze vochthoudende ondergrond is gemiddeld behoorlijk geleidend). En zo kunnen er nog veel meer facetten zijn die de zaken verder compliceren.

Maar laat ik het maar als volgt samenvatten: neem van mij aan dat u vannacht allemaal rustig kunt gaan slapen. ;-)
(en dat geldt des te meer als u ook nog een goed werkende UPS van robuuste kwaliteit hebt)
Mvg, cluc-cluc
12-09-2014, 23:03 door Anoniem
Beetje hoog broodje aap. Moderne schijven hebben een auto-park mechanisme en de geschakelde voedingen accepteren spanningen tussen de 90 en 250 V waarbij de voeding van de harde schijven netjes constant blijft. Dergelijke extreme fluctuaties hoeven we in nederland niet te verwachten en mocht dit in een zeer zeldzaam geval toch voorkomen dan zal dit zeker niet onopgemerkt blijven doordat o.a. verlichting hier erg gevoelig voor is. Met een multimeter kun je zelf de stabiliteit van het net in de gaten houden, deze mag normaal 10 % naar boven en 15 % naar beneden afwijken.

Waar niemand aan denkt is het magnetisch veld van de aarde dat op dit moment niet meer stabiel is. Dit wisselende magnetische veld kan de weis gebieden in de platters van een harde schijf verstoren en zo data vernietigen. Met een gevoelige kompas zou het niet raar zijn als het geografische noorden zich lijkt te verplaatsen tijdens een magnetische storm.
13-09-2014, 00:59 door Anoniem
Tsja ... er zijn er ook regelmatig die voorspellen dat de wereld op een bepaalde datum vergaat .
13-09-2014, 01:05 door Anoniem
Als het om stroomuitval gaat... ik - de betweter - verkondig het al jaren aan vele dovemansoren die een kantoorbak naast hun bureau hebben staan: KOOP EEN U.P.C. (uninterupted power control) maar neen dat hoeft niet want ik heb een backup (van een half jaar oud...) is dan de triomfantelijke reactie.

Sukkels.
13-09-2014, 04:23 door Anoniem
PC in een kooi van Faraday zetten?
13-09-2014, 11:26 door Anoniem
Door Anoniem: Als het om stroomuitval gaat... ik - de betweter - verkondig het al jaren aan vele dovemansoren die een kantoorbak naast hun bureau hebben staan: KOOP EEN U.P.C.
ehhh, beste @betweter: ik zou geen UPC kopen, maar een UPS...

UPC is al erg genoeg als ISP, laat staan dat je die moet kopen...
Een UPS daarentegen (mits juist geconfigureerd en aangesloten) KAN je beschermen tegen spikes en/of spanningsonderbrekingen...
13-09-2014, 13:33 door Anoniem
Moderne schijven hebben een auto-park mechanisme en de geschakelde voedingen accepteren spanningen tussen de 90 en 250 V waarbij de voeding van de harde schijven netjes constant blijft.
Ten eerste: hoe goed werkt dat autopark mechanisme in ongewone situaties van te lage voedingsspanningen of sterk
wisselende voedingsspannningen. Schijven draaien na stroomuitval nog een poosje door, en het duurt even voordat ze zijn afgeremd. Hoe gedraagt de besturing van de HDD zich als je heel snel na uitschakelen weer inschakelt en dat meerdere keren? Weet je zeker dat de firmwareontwikkelaars aan zulke uitzonderlijke situaties hebben gedacht?
Ten tweede: heb je getest wat de PC doet als er onregelmatige fluctuaties zijn die onder de 90V duiken en weer daarboven?
Bijv. ik herinner mij uit de jaren '90 dat er opvallend veel Power Supplies sneuvelden waarbij de klacht was: "We hebben stroomuitval gehad, en daarna wilde hij niet meer aan". Wat bleek? Men had nog niet zo lang het schakelaartje voor omschakelen tussen 110V en 220V uitgebannen. De PS stelde dit voortaan automatisch vast. Maar guess what?
Een PC stelde zich in op 220V. Nu is het vaak zo dat er fluctuaties in de spanning optreden vlak voordat de spanning wegvalt. Op een gegeven moment daalde hij onder een bepaalde grenswaarde. De PS schakelde automatisch naar 110V. Maar net zo snel steeg de spanning alweer even naar 220V, daalde weer, steeg weer etc. snel achter elkaar.
Dit kon de PS niet bijbenen. Je kreeg dus de situatie dat de PS zichzelf nog had ingesteld op 110V terwijl er plotseling
weer 220V werd aangeboden. Konnie dus niet tegen. Niet iedere PS is gebouwd op zulke ongewone situaties.
Daarom kunnen we maar beter voorzichtig zijn met inschattingen hoe een PS zich in zulke rare situaties gedraagt.
Het hangt helemaal af van het ontwerp. Er kunnen ook vandaag nog PS bestaan die er niet zo goed tegen kunnen.

Waar niemand aan denkt is het magnetisch veld van de aarde dat op dit moment niet meer stabiel is. Dit wisselende magnetische veld kan de weis gebieden in de platters van een harde schijf verstoren en zo data vernietigen.
Wel aan gedacht, maar over broodje aap gesproken:
dit is meer een broodje aap dan crashende HDD's ten gevolge van een stroomstoring.
Om dit voor elkaar te krijgen moeten de magnetische velden zo sterk zijn, dat de magnetische voorwerpen zowat door je kamer heen vliegen. De platen van een HDD hebben namelijk een metalen omhulling die als een soort kortsluiting voor magnetische velden functioneren (ongeveer zoals een kooi van Faraday werkt, maar dan voor magnetische velden).
Bovendien zit de HDD meestal ook nog eens ingebouwd in een metalen frame in een metalen kast, die soms staat in een ruimte met gewapend beton waar dus metalen staven doorheen zijn gevlochten... (doorgaans alle genoemde metalen van een soort met een hoge µ-factor en een hoge verzadigingsfactor).
Dus je HDD-platen en koppen zijn zo zelfs meervoudig beschermd tegen magnetische storingsbronnen van buiten.

Met een gevoelige kompas zou het niet raar zijn als het geografische noorden zich lijkt te verplaatsen tijdens een magnetische storm.
Dit zeg je heel goed: een gevoelig kompas. En dat duidt erop dat het nog wel meevalt met de sterkte van die magnetische velden. Maar als ze door een oppervlakte van vele vierkante kilometers gaan, levert het wel een enorme flux op (magnetische flux = magnetische veldsterkte x oppervlakte). Dus grote loops van electriciteitsleidingen kunnen dan werken als één enorme winding van een dynamo, waarin toch nog veel energie wordt opgewekt, ook al zijn de wisselingen van het magnetisch veld door de zonnestorm helemaal niet zo extreem groot.
Dus als er al een bedreiging voor je HDD is, dan is het de stroomvoorziening. Maar ook daar is de kans dat het mis gaat
naar mijn mening niet groot dat het snel ernstig mis zal gaan. Ik vrees meer dat ooit om één of andere reden de dijken eens zullen doorbreken of overstromen. Maar een broodje aap is het niet: er hebben zich in het verleden twee incidenten
voorgedaan die behoorlijk duidelijk zijn te relateren aan een zonnestorm. Namelijk in 1859 en in 1989.
Een goede beknopte uitleg over het ruimteweer vind je in http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnewind
Wat globaal de gevolgen zouden kunnen zijn, vindt je in:
http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/3698865/2014/07/25/Krachtige-zonnestorm-miste-aarde-op-het-nippertje.dhtml:
"Zonnestormen zouden elektronische netwerken kunnen verstoren en telecommunicatie, internet, luchttransport en andere door elektriciteit aangedreven systemen kunnen onderbreken."
(Er wordt niet specifiek crashen van HDD's genoemd, maar in niet-ideale omstandigheden kan dit zoals eerder uitgelegd best eens gebeuren als gevolg van storingen op het electriciteitsnet)

KOOP EEN U.P.C. (uninterupted power control)
Officieel heet zoiets een U.P.S.: Uninterruptible Power Supply

PC in een kooi van Faraday zetten?
PC's zijn meestal zelf al een kooi van Faraday. De kast of het frame is vaak van metaal, of met een laagje metaal bedekt.
Ook als de omhulling van kunststof is, is de binnenkant doorgaans bekleedt met een laagje electrisch geleidend materiaal. (tegenwoordig kan men er ook geleidend spul op spuiten dat er niet direct uitziet als metaal)
Verder helpt een kooi van Faraday wel tegen elektrische velden, maar niet altijd tegen magnetische velden (tenzij het materiaal waaruit de kooi is opgebouwd een hoge magnetische permeabiliteit (=µ-factor) heeft. Als je aantrekkingkracht voelt wanneer je een klein magneetje dicht bij een metaal houdt, dan heeft dit metaal een hoge µ-factor.
Mvg, cluc-cluc
14-09-2014, 00:19 door Anoniem
Als reactie op het verder goed onderbouwde verhaal hierboven: een geschakelde voeding werkt traploos in het bereik 90 - 250 V en zal onder zijn minimale houdspanning uitschakelen en tijdelijk uitgeschakeld blijven ( hysterese ). Exacte details staan in de ATX specificaties. De kans dat het hier misgaat is erg klein, zeker in nederland, waar we een zeer hoogwaardig koppelnet hebben vergeleken met andere landen en werelddelen.

Betreft de relatie tussen de gevoeligheid van een HD platter en de sterkte van de flux opgewekt door de magnetische storm durf ik geen conclusie te trekken. Harde schijven in ouderwetse PC kasten lijken echter minder risico lopen dan de moderne externe 2,5' USB HDs. Deze zitten vaak in een plastic behuizing zonder coating of afscherming. De onderkant van een HD is van aluminium en alleen de deksel is meestal van een ferromagnetisch metaal. Dit zijn bij uitstek de HDs die mensen voor hun enige back-up gebruiken. Daarbij als de metalen afscherming te dicht in de buurt van de schijf zit werkt deze juist als een versterker op een manier zoals ook een ijzeren kern de werking van een transformator versterkt; niet alle veldlijnen blijven netjes in het metaal.

Veder wel een prima toelichting. Wellicht help het opbergen van backups in het midden van een ruim metalen blik?! Zou leuk zijn als er iemand eens een onderzoek naar doet voordat extreem heftige zonneactiviteit in de toekomst een heleboel backups kan vernielen.
14-09-2014, 00:57 door Anoniem
Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar hier werken alle harde schijven nog , nu nog zien de zondag door te komen , dan schijnt het nog heftiger te worden dan zaterdag .

Hou je taai allemaal he !
14-09-2014, 09:50 door xclude
Volgens Stellar Data Recovery moeten consumenten hun computer dan ook enige tijd van de elektriciteit loskoppelen om schade te voorkomen.
Stellar wie? Niet voor het één of ander maar die gasten zijn echt uit de poppenkast gevallen, wat een onzin zeg. Zo en nou moet ik ff poepen hoor. Pffff.
14-09-2014, 11:12 door RickDeckardt
1) wacht op komende zonnestorm
2) plaats bericht over dood en verderf van harddisk, heel toevallig jouw 'business' om die te restoren
3) ...
4) PROFIT

Gratis reclame mensen, gewoon doorlopen, niets te zien hier
14-09-2014, 12:32 door Anoniem
Mijn smartwatch, mobiel, PC's, koelkast, magnetron, TV, audio, thermostaat en auto (!) van de stroom gehaald danwel batterij eruit gehaald. Zonder koffie kan ik niet leven, dus ik neem het risico dat mijn senseo het begeeft.
14-09-2014, 16:36 door Anoniem
Dat de risico's maar klein zijn, is inmiddels in het topic duidelijk gemaakt in update 14:44: zeven schijven uit twee landen in 2012 ten gevolge van een powerfail, waarvan klanten dachten dat deze door een zonnestorm was veroorzaakt.
(tja, soms rinkelt bij de buren wel eens de telefoon als ik erg hard met de deuren smijt. Hoe kan dat? Puur toeval...)
Maar duidelijk is dus wel dat iedere powerfail inderdaad enig risico inhoudt voor een HDD die in bedrijf is.
En bewezen is ook dat je een powerfail t.g.v. een zeer heftige zonnestorm die de aarde treft nooit helemaal kunt uitsluiten (zie incidenten 1869 en 1989) en dat dit verschijnsel natuurkundig theoretisch goed te onderbouwen is.

00:19 door Anoniem: (...)de onderkant van een HD is van aluminium(...)
Dit is nieuw voor mij. Maar als dit werkelijk zo is bij moderne schijven, dan moet je ook oppassen dat er niet een sterke magneet of transformator met veel strooiveld heel dicht bij zo'n externe HDD in de buurt komt. (dag lieve data...)
Ik hoop toch echt dat dit niet waar is, en dat de platters in een volledige omhulling zitten van ferromagnetisch materiaal.
Of zat het alu-hoedje even in de weg? ;-)

Daarbij als de metalen afscherming te dicht in de buurt van de schijf zit werkt deze juist als een versterker op een manier zoals ook een ijzeren kern de werking van een transformator versterkt
Dit vergroot inderdaad het probleem als de ene kant van aluminium, en de andere kant van ferromagnetisch materiaal is.
Maar als de platters zich in een volledige omhulling van ferromagnetisch materiaal bevinden, dan worden de platters juist tegen magnetische velden beschermd. Want dan worden de magnetische veldlijnen immers via de omhulling om de platters heen geleid.
(enigszins vergelijkbaar met: bij onweer kun je beter niet vlak naast metalen voorwerpen staan, want dat trekt bliksem aan, die jou dan ook treft. Maar als metaal je omhult ("kooi van Faraday") dan ben je daarbinnnen juist behoorlijk veilig)

een geschakelde voeding werkt traploos in het bereik 90 - 250 V
De ATX-eisen voor de AC-input zijn niet noodzakelijkerwijs een traploze operating range van 90-250VAC
Wel moet de power supply onder volle belasting bij 90VAC kunnen opstarten.
Maar de vereiste ingangsspanningen zijn bij een 115VAC netspanning: 90-135VAC
en bij een 230VAC netspanning: 180-265VAC.

Er is dus een "gat" van 135VAC tot 180VAC dat niet door ATX is gespecificeerd, en het is een beetje de vraag of iedere fabrikant die "90VAC-250VAC" op zijn PS zet, hiermee bedoelt dat dit als volledige operating range traploos is gedekt.
Het zou me niet verbazen dat hier wel eens wat mee wordt gesjoemeld.
En voor zover het wél gedekt is, verwacht ik dat het meestal "autoranging" is, en dat is iets anders dan traploos.
In de praktijk is het namelijk lastiger en duurder (maar niet volstrekt onmogelijk) om de volledige range traploos te dekken zonder dat er nadelige neveneffecten optreden (bijv. lager rendement, duurder ontwerp). Ik zou dan ook niet met zekerheid durven beweren dat alle powersupplies in het veld tegenwoordig geen enkel probleem hebben met heftig schommelende ingangsspanningen. Maar ongetwijfeld zal het tegenwoordig alweer een stuk beter zijn dan in de negentiger jaren.
Er zijn vooral de laatste jaren mede dankzij nieuwe intelligente controller IC's snelle ontwikkelingen gaande op het gebied van tolerante schakelende voedingen zonder te hoeven inboeten op rendement, en dat tegen niet al te hoge kostprijs.

Trouwens niet alleen de powersupply, maar ook het gedrag van het moederbord speelt een rol in wat er zal gebeuren
als er snel achter elkaar in/uitgeschakeld wordt ten gevolge van een hevig schommelende netspanning.
Het moederbord ontvangt namelijk van de powersupply een "power-OK" signaal als alle interne spanningen op niveau zijn. Het moederbord besluit dan wanneer deze spanningen worden aangezet naar de aangekoppelde apparaten,
en ook wanneer deze spanningen weer worden uitgezet bij de ontvangst van een "power-niet-meer-ok" signaal.
Maar hoe dan ook: extreem sterk schommelende netspanning en onverwachte netspanningsuitval vormen dus wel degelijk een risico voor je HDD en voor de data die erop staat. (en af en toe zullen mensen dat ook werkelijk ondervinden).
Niet iedere stroomuitval veroorzaakt schade, maar soms gebeurt dat wel. Alleen een goede, betrouwbare UPS kan je hier tegen beschermen. (tot op zekere hoogte dan, want een UPS zou natuurlijk ook eens defect kunnen raken...)
Mvg, cluc-cluc
14-09-2014, 20:07 door Anoniem
In mijn zoektocht naar hoe het nu precies zit met die magnetische afscherming van moderne HDD's
liep ik nog tegen dit patent aan: http://www.google.com.ar/patents/US7525758.

Daarin wordt duidelijk dat de nieuwste zgn. "perpendicular" opslagtechnieken gevoeliger zijn
voor storende magnetische velden van buiten dan de oudere gebruikte opslagtechniek.

Nu is het "by design" al zo dat digitale bits op platters van een HDD niet zomaar omvallen door
een beetje magnetisme van buiten. Elke bit op de platter is immers ook al een minuscuul magneetje,
en al deze bits liggen vlak naast elkaar, in elkaars magnetische velden.
Toch poetsen deze bits elkaar niet van de plaat met elkaars magnetisch veld.
Het kan dus wel wat hebben. Maar er zijn grenzen.
En extra magnetische afscherming kan geen kwaad om die grenzen nog wat te verleggen.

Bij de nieuwste "perpendicular" schrijftechnieken blijkt dit zelfs noodzakelijk.
Het patent beschrijft hoe men de platters tegen externe storende magnetische velden beschermt,
terwijl men toch een "non-magnetic-cover" (niet magnetische afdekplaat) kan gebruiken.
Men doet dit dan door het aanbrengen van "tape-shaped or foil-shaped magnetic shields".

Het ziet er dus naar uit dat een moderne HDD een "niet-magnetisch alu-hoedje" zou kunnen dragen,
maar daarachter stiekem nog wat verbergt. ;-)
Mvg, cluc-cluc
15-09-2014, 09:22 door Anoniem
Enjoy !
http://vimeo.com/106051784
28-05-2015, 13:31 door Anoniem
Het kapotgaan van harde schijven is nog wel de minste zorg.

Bij een solar storm word vanalles dat schadelijk is de ruimte ingesmeten. Er zijn pieken in UV licht , röntgenstralen, en wolken plasma met geladen deeltjes. Deze deeltjes kunnen een lokale geomagnetishe storm opwekken waarbij er door lusvormige bekabeling enorme stromen kunnen lopen maar de deeltjes kunnen ook de gate van veldeffecttransistoren opladen en zelfs beschadigen en daarme electronica onbruikbaar maken.

Daarmee is slecht afgeschermde electronica, netwerk bekabeling en het electriciteitsnet ook een zwakke schakel.

Tot nu toe viel het allemaal erg mee, op het incident in Qubec na. Echter de NASA heeft documenten vrijgegeven waaruit blijkt dat in de zomer van 2012 onze planeet het braaksel van een solar superstorm op een paar dagen afstand gemist heeft.

Was dit een voltreffer geweest, dan had dit zeer zware consequenties gehad voor onze wereldeconomie, aldus de bron.

Ten tijde van het Carrington event (soortgelijke intensiteit als in 2012 maar wel gericht naar de aarde) was er van (levens)afhankelijkheid van digitale techniek geen sprake.

http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2014/23jul_superstorm

De kans dat een dergelijke storm in de komende 10 jaar de aarde zal treffen is volgens de NASA een procent of 12. Er is dus wel een reden om dergelijke verschijnselen serieus te nemen.

Wat kan je doen?

Omdat de plasmawolk er ongeveer 2 dagen over doet de aarde te bereiken en de röntgenstralen er slechts enkele minuten over doen, heb je als systeembeheerder 2 dagen de tijd om je voor te bereiden.

Alles wat helpt de schade te beperken:
- afscherming met ferrometaal
- apparatuur uitschakelen en loskoppelen
- lussen in bekabeling tijdelijk verbreken; alles waar magnetische flux doorheen kan en waarbij elk soort van elektrische loop mogelijk is.
- zekeringen beschermen elk soort kabels tegen afbranden door te hoge stromen.

Bij het Solar Influence Data analasys Centre (http://sidc.be) houden ze een oogje op onze zon. Bij een Xtreme class flare gericht naar de aarde zou je kunnen overwegen maatregelen te nemen.
28-05-2015, 19:22 door Anoniem
Beetje vreemd dat Stellar harde schijven krijgt die door de storm van 2012 kapot zijn gegaan, terwijl de betreffende storm de aarde toen helemaal niet geraakt heeft.

Verder kan een dergelijke (of zwakkere) storm radiocommunicatie storen en daarmee dus ook WiFi in de weg zitten.

Naast alles goed zekeren en aardlussen voorkomen, helpt ook een netwerk volledig met glasvezel uitvoeren, wat ongevoelig is voor dit soort kortsluitingen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.