image

Deutsche Telekom vindt geen sporen van NSA of GCHQ

maandag 15 september 2014, 10:22 door Redactie, 7 reacties

Deutsche Telekom heeft geen sporen van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA of de Britse inlichtingendienst GCHQ op het computernetwerk gevonden, maar heeft naar aanleiding van berichten in de Duitse krant Der Spiegel wel een onderzoek ingesteld, zo laat de telecomaanbieder weten.

Dit weekend kwam Der Spiegel met nieuws dat de NSA en het GCHQ het gehele internet in kaart willen brengen, waaronder apparaten van eindgebruikers. Op deze manier kunnen de inlichtingendiensten zowel het verkeer dat via de netwerken loopt als eindgebruikers in real-time monitoren.

"We kijken naar elke aanwijzing van mogelijke manipulaties, maar hebben tot nu toe in ons onderzoek niets gevonden", aldus een verklaring van Deutsche Telekom tegenover Reuters. "Het zou compleet onacceptabel zijn als een buitenlandse inlichtingendienst toegang tot ons netwerk zou krijgen." Het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) van de Duitse overheid stelt dat het van de berichtgeving door Der Spiegel weet en met andere autoriteiten een onderzoek heeft ingesteld.

Reacties (7)
15-09-2014, 10:35 door spatieman
ook niet op hardware level ?
15-09-2014, 11:33 door Anoniem
Door spatieman: ook niet op hardware level ?

Precies mijn gedachte. Het aanleggen van een glasvezel tap op de backbone van die telecom providers (tijdens een pseudo onderhoudsbeurt bijvoorbeeld) is goed mogelijk. Glasvezel taps (hardware) zijn gewoon beschikbaar, die techniek is niet bijzonder meer. Je kan de taps alleen opmerken, tijdens een fysieke inspectie of wanneer alle energie levels worden gemonitord op de backbone, maar ja, na een onderhoudsbeurt worden die energie waarden meestal gereset.
15-09-2014, 16:22 door Eric-Jan H te D
Het is zoiets als testen. Je kunt er wel mee aantonen dat er fouten
aanwezig zijn, maar niet dat deze afwezig zijn.
15-09-2014, 18:26 door Anoniem
Als er niets te vinden is, dan is het dus een supervirus. Reden genoeg om aan de bel te trekken, en meer geld te vragen voor cyberspecialisten! Zet in de budgetaanvraag ook kregen als: Isis, stuxnet, kerncentrales, Chinese hackers, etc.
16-09-2014, 08:15 door linuxpro
Uiteraard zeggen ze niets gevonden te hebben en wij geloven dat. Ik denk dat er wel degelijk meegekeken wordt en niet alleen bij T-mobile, eerder zagen we dit al in Belgie maar ook KPN en bijv. Vodafone bieden (heimelijk) toegang tot hun netwerken. Alleen ligt dit marketing-technisch niet lekker en wordt het ontkent terwijl iedereen weet dat het gebeurd.
16-09-2014, 09:14 door Anoniem
Dit kan toch niet waar zijn de klant moet nabetalen:

http://www.der-postillon.com/2014/09/telekom-stellt-kunden-datenubertragung.html#more
17-09-2014, 00:14 door Anoniem
Klinkt als een deal die ze hebben gesloten .

We verzwijgen allemaal iets van elkaar zodat we er weer betrouwbaar op staan .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.