image

pEp belooft gebruiksvriendelijke encryptie voor e-mail en chat

woensdag 17 september 2014, 12:15 door Redactie, 2 reacties

Een groep softwareontwikkelaars is een nieuw project gestart genaamd pretty Easy privacy (pEp) dat gebruiksvriendelijke encryptie voor e-mail en instant messaging belooft. Het laat gebruikers berichten in hun bestaande communicatietools, zoals Whatsapp, Facebook, e-mail of sms, eenvoudig versleutelen.

"Het zal werken op de apparaten die mensen bezitten, waaronder Windows, Mac OS X, Apple iOS, Android en GNU/Linux-gebaseerde apparaten. En het zal 100% vrije software en opensource zijn", aldus de ontwikkelaars, die op Indiegogo een crowdfunding project zijn gestart. Ze hopen daarmee 50.000 dollar op te halen. "In deze tijd hebben we een echte privacyoplossing voor alle mensen nodig. En de oplossing kan niet zijn om te stoppen met wat iedereen gebruikt", zegt privacy-evangelist Volker Birk.

Gebruiksvriendelijk

De Duitse softwarearchitect en tevens bekende activist in de hackergemeenschap wil breken met een aantal dogma's van de cryptogemeenschap. Encryptie moet volgens hem juist zo gebruiksvriendelijk en eenvoudig worden als het klikken op "versturen". Het eerste platform dat pEp zal ondersteunen is Microsoft Outlook en deze week is er al een preview-versie gelanceerd. Hierna zullen er apps voor iOS en Android volgen, alsmede browserplug-ins.

Wat betreft de technologie die pEp gebruikt fungeert de software meer als een "missing link" en biedt het geen nieuwe zaken. "Het is geen encryptiesoftware", aldus Birk. "In plaats van encryptie opnieuw uit te vinden integreren we al wat werkt." Het gaat dan om GnuPG en NetPGP. NetPGP zal voor alle platformen worden gebruikt waar GnuPG niet voor beschikbaar is. "We laten deze professionele oplossingen de encryptie doen." Als het aan de makers van pEp ligt wordt privé en beveiligd straks de standaard voor alle geschreven communicatie op het internet.

Reacties (2)
17-09-2014, 14:15 door Anoniem
Oeps weer eentje erbij.

Blijft altijd de vraag welke is te vertrouwen en welke niet, of welke beter dan de andere dienst.
En zeker als het ook nog eens gratis is, want voor niks gaat de zon op.
20-09-2014, 21:50 door Anoniem
Door Anoniem: Oeps weer eentje erbij.

Blijft altijd de vraag welke is te vertrouwen en welke niet, of welke beter dan de andere dienst.
En zeker als het ook nog eens gratis is, want voor niks gaat de zon op.

Het meest positieve aan dit initiatief is dat men gebruik maakt van reeds bestaande en bewezen technieken en deze bundelt, ipv allerlei wielen opnieuw uit te vinden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.