image

Marktaandeel Google Chrome keldert naar beneden

vrijdag 1 maart 2013, 10:35 door Redactie, 16 reacties

Met een daling van meer dan één procent in februari is het marktaandeel van Google Chrome op het laagste niveau in meer dan een jaar tijd beland. Chrome zou volgens marktvorser Net Applications in februari op 16,27% zijn uitgekomen, een verlies van 1,2% ten opzichte van januari en de derde maand op rij dat Google terrein inlevert. In mei 2012 had de browser nog een aandeel van 19,6%.

Het verloren aandeel werd onder Internet Explorer, Firefox, Safari en Opera verdeeld die er allen op vooruit gingen. Het marktaandeel van IE steeg met zo'n 0,7% naar 55,8%. Firefox kreeg er 0,2% bij en staat op 20,1%. Safari boekte ook 0,2% winst en ging naar 5,4% en als laatste kreeg Opera er 0,05% bij, wat voldoende was om de 1,8% te passeren.

Nederland
Waar Net Applications Chrome als verliezer bestempelt en IE als winnaar, is dat volgens marktvorser StatCounter net andersom. Daar laat Chrome nog altijd een stijgende lijn zien en staat nu op 37%. Ruim meer dan Microsoft, dat met 29,8% genoegen moest nemen. Firefox bleef met 21,3% nagenoeg stabiel. Wel groeide het aandeel van Safari, dat naar 8,6% ging.

In Nederland is IE met 37,3% de grootste en was er voor de verandering geen verlies waar te nemen. Ook Chrome zag het aandeel niet verder groeien en bleef op 30% steken.

Firefox moest echter wel terrein prijsgeven en zakte naar 15,8%. Net iets meer dan Safari, dat op 14,3% uitkwam. Als dit tempo doorzet, zou over drie maanden Safari de derde browser in Nederland zijn.

Reacties (16)
01-03-2013, 10:40 door Anoniem
Ik vind de kwaliteit van chrome ook tegenvallen, ook vrij irritant dat veel programma's bij de installatie chrome er proberen op te zetten.

Op het moment gebruik ik firefox en opera.
01-03-2013, 10:46 door Nimrod
Ik weet niet waar die enorme verschillen vandaan komen. Volgens Net Applications heeft Chrome een marktaandeel van 19,6% en volgens StatCounter heeft Chrome een marktaandeel van 37,3%. Dit verschil van maar liefst 17,7% is een beetje raar. Volgens mij hebben we met een paar subjectieve partijen te maken.
01-03-2013, 11:10 door Anoniem
Door Nimrod: Ik weet niet waar die enorme verschillen vandaan komen. Volgens Net Applications heeft Chrome een marktaandeel van 19,6% en volgens StatCounter heeft Chrome een marktaandeel van 37,3%. Dit verschil van maar liefst 17,7% is een beetje raar. Volgens mij hebben we met een paar subjectieve partijen te maken.
Nou dat komt door het verschillende publiek van de sites waar je op meet.
Dit heeft gigantisch effect. Thuisgebruikers, zakelijke gebruikers, simpele consumenten, nerds, artiesten, allemaal hebben ze totaal andere omgevingen en wat je meet is vooral de percentages gebruikers uit die verschillende groepen en daarmee verschillen in browsers.
Als je bijvoorbeeld het aantal Linux gebruikers gaat tellen op Slashdot, Webwereld, Tweakers en Security.nl en je gaat dat dan vergelijken met Telegraaf of de site van de gemeente, dan krijg je echt dramatisch grote verschillen.

Omdat die "marktvorsers" zich vaak ook wel op bepaalde markten richten komen ze allemaal met andere resultaten.
En als ik op onze eigen site kijk (niet via een marktvorser maar gewoon met onze locale AWSTATS) dan krijg ik ook een heel ander beeld dan je vaak gepubliceerd ziet.
01-03-2013, 11:10 door Anoniem
@Nimrod.

Dit heeft waarschijnlijk met de site te maken waar dit onderzoek op gedaan is.
Bijvoorbeeld verwacht ik dat een site als security.nl veel minder IE gebruikers heeft dan een site als nu.nl of telegraaf.nl

Dus heeft niks met subjectieve partijen te maken, maar met de onderzochte doelgroep. Bij zo'n onderzoek zouden ze moeten melden welke sites ze de browsers statistieken vandaan hebben.
01-03-2013, 11:15 door Mysterio
Naar beneden kelderen is zoiets als omhoog zolderen?
01-03-2013, 12:48 door Anoniem
Naar beneden kelderen vind ik van toepassing bij een daling van 10% of meer. Daar is hier geen sprake van.
Ik denk dat deze cijfers met een flinke korrel zout genomen moeten worden.

Zelf heb ik de indruk dat Google Chrome tegenwoordig niet veel sneller is dan Mozilla Firefox.
01-03-2013, 12:57 door Anoniem
Je leest de laatste tijd weer meer dat Chrome-gebruikers weer terug overstappen naar IE en Firefox, omdat Chrome steeds meer resources gebruikt, vooral wat geheugengebruik betreft. Ook voelt het niet meer zo vloeiend aan als eerst. Op dit vlak hebben IE10 en Firefox flink wat stappen vooruit gezet
01-03-2013, 13:08 door Anoniem
@Mysterio: Ik zou wel eens willen zien dat iets naar boven keldert, inderdaad.
01-03-2013, 13:29 door Anoniem
Door Nimrod: Ik weet niet waar die enorme verschillen vandaan komen. Volgens Net Applications heeft Chrome een marktaandeel van 19,6% en volgens StatCounter heeft Chrome een marktaandeel van 37,3%. Dit verschil van maar liefst 17,7% is een beetje raar. Volgens mij hebben we met een paar subjectieve partijen te maken.
De een weegt metingen per land, de ander niet. NetApplications legt het hier uit:
http://marketshare.hitslink.com/weighting.aspx
NetApplications geeft waarschijnlijk een beter beeld van hoe de verdeling wereldwijd is, StatCounter geeft vooral een beeld van wat websites met een StatCounter erop aan bezoek ontvangen. Als dat een redelijke representatie van de westerse websites is zijn hun cijfers dat vermoedelijk ook.

Daarmee ben ik er nog niet van overtuigd dat het werkelijk nauwkeurig is. Deze bedrijven zijn afhankelijk voor hun metingen van wie hun tellertjes afneemt. Als verschillende soorten websites daar verschillen in vertonen, en als de verschillende soorten bezoekers die die websites aantrekken gemiddeld verschillende browservoorkeuren hebben, dan zijn sommige groepen gebruikers oververtegenwoordigd in de statistieken en andere ondervertegenwoordigd. Zie dat maar zuiver te krijgen, ik denk dat het knap moeilijk is om dat soort patronen boven water te krijgen.
01-03-2013, 13:37 door Anoniem
Het opstarten van chrome duurt tegenwoordig op XP ruim een minuut. FF start in 10 seconden. Dan is de keuze snel gemaakt.
01-03-2013, 14:59 door Anoniem
Door Anoniem: Het opstarten van chrome duurt tegenwoordig op XP ruim een minuut. FF start in 10 seconden...

...mits je Firefox zonder een 'busload' extensies en/of persona's gebruikt. Ja inderdaad, dan is FireFox lekker vlot.
01-03-2013, 16:52 door softwaregeek
Google chrome = spyware.
Google kan precies je surfgedrag volgen!
01-03-2013, 18:19 door quikfit
Collega's van me zijn overgestapt van Chrome naar Firefox omdat ze moeite hadden om de reclame "onzichtbaar te maken"...en met Firefox hebben ze daar geen last van.Zelf nooit met Chrome gewerkt....ben ook fan van Firefox....
02-03-2013, 13:22 door Anoniem
Omdat Chrome de advertensies niet laat zien, maar wel laadt. Fx doet dit daarentegen niet. Die blokkeert de advertensies meteen.
04-03-2013, 10:18 door Above
Door Anoniem: Je leest de laatste tijd weer meer dat Chrome-gebruikers weer terug overstappen naar IE en Firefox, omdat Chrome steeds meer resources gebruikt, vooral wat geheugengebruik betreft. Ook voelt het niet meer zo vloeiend aan als eerst. Op dit vlak hebben IE10 en Firefox flink wat stappen vooruit gezet

Ergste is dat Google niet naar zijn klanten luistert. 1 venster van Chrome staat open voor deze website maar in taakbeheer staan er 7 x chrome.exe open met een totaal van 243 MB in gebruik. In IE is dat maar 2 x iexplore.exe met maar liefst 62 MB totaal.
04-03-2013, 13:48 door Anoniem
Dit toont alleen maar weer aan dat de nauwkeurigheid van deze onderzoeken alleen gemeten kan worden in tienvouden van procenten en niet in tienden vna procenten. Misschien zelfs hondervouden van procenten.

Een even waarheidsgetrouwe kop zou zijn: "Google Chrome wordt weer voor 0% tot 100% van de browse acties gebruikt."
Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.