image

Google hoeft persoonsgegevens crimineel niet te verwijderen

vrijdag 19 september 2014, 13:59 door Redactie, 1 reacties

Google hoeft de gegevens van een veroordeelde man niet te verwijderen, zo heeft de voorzieningenrechter in de rechtbank van Amsterdam vandaag bepaald. De man wilde dat Google verschillende links die verwijzen naar websites, waarop informatie staat over de veroordeling van de man in 2012 voor een ernstig misdrijf, zou verwijderen.

De man baseerde zich daarbij op de Wet bescherming persoonsgegevens en een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU. Op 14 juni en 24 juli van dit jaar heeft de advocaat van de man met behulp van een daartoe bestemd onlineformulier Google verzocht om een aantal URL’s niet meer als resultaat te tonen bij het invoeren van de man zijn naam in Google Search.

Bij het invoeren van de volledige naam van de man wordt in Google Search als autocomplete-aanvulling "peter r de vries" gegeven. Google liet de advocaat via e-mail weten dat het verwijderverzoek voor een deel van de URL's was ingewilligd, maar dat zij voor wat betreft de overige URL’s niet aan het verzoek zal voldoen. Deze URL's wijzen onder andere naar pagina’s op respectievelijk Amazon.com, books.google.nl en Abebooks.com.

Volgens het Costeja-arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie kan men zich alleen verzetten tegen het tonen van zoekresultaten die 'irrelevant', 'buitensporig' of 'onnodig diffamerend' zijn. De voorzieningenrechter oordeelt dat negatieve publiciteit als gevolg van een ernstig misdrijf in zijn algemeenheid juist blijvend relevante informatie over een persoon is. Dat de zoekresultaten verwijzen naar berichten die 'buitensporig' of 'onnodig diffamerend' zijn, heeft de man onvoldoende onderbouwd, aldus de rechter.

Reacties (1)
20-09-2014, 22:00 door Anoniem
"diffameren" ... Die moest ik toch echt even Googlen, belasteren voor de luie geïnteresseerden onder ons.
Natuurlijk geen strafverleden laten "verdwijnen," gekke vent.

En niet om het één of ander, maar ik hoop dat een ernstig misdrijf toch inhoudt dat meneer in d'n bakkes zit sinds 2012 tot nog wel over een tijdje. Over buitensporig gesproken, daar moeten ze maar even naar een smartphone gaan zoeken dan...

Wel een geinige baan trouwens, die formuliertjes uitpluizen.
Zie je nog eens wat.., hoezo NSFW??? :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.