image

"Chinese universiteiten willen cyberonderwijsprogramma NSA"

zaterdag 20 september 2014, 06:41 door Redactie, 4 reacties

Chinese universiteiten zouden het cyberonderwijsprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aan Chinese studenten willen geven, wat de verhoudingen tussen beide landen misschien kan verbeteren, zo laat een Amerikaanse functionaris na een bezoek aan Beijing weten.

In 1998 werd er in de Verenigde Staten een programma gestart waarbij meer dan 180 Amerikaanse publieke en private universiteiten hun lesprogramma op NSA-standaarden afstemden. Het Amerikaanse programma bevat onderdelen die zich richten op informatiebeveiliging, onderzoek en ontwikkeling, alsmede "cyberoperaties". Hieronder vallen cyberspionage en offensieve cyberaanvallen.

"Het is niet alsof we een diep en donker geheim weggeven dat ze eerst nog niet wisten", zegt Ernest McDuffie, hoofd van het National Initiative for Cybersecurity Education tegenover NextGov. "En het biedt de mogelijkheid om ethiek er bij te doen." Het lesprogramma over cyberoperaties, dat uit vertrouwelijke informatie bestaat, zal echter niet aan de Chinese universiteiten worden gegeven.

"We leren mensen niet hoe ze hackers moeten zijn, het is echt fundamenteel onderwijs", aldus McDuffie. Hij ziet in het gezamenlijke lesprogramma een manier om de spanningen tussen beide landen te verlagen. Inmiddels zouden 60 universiteiten interesse in het cyberonderwijsprogramma hebben getoond. Of de Chinese overheid hier eerst nog toestemming voor moet geven is onbekend.

Reacties (4)
20-09-2014, 10:14 door spatieman
natuurlijk willen ze dat.
dan kunnen ze hun aanvallen nog beter maskeren.
20-09-2014, 12:40 door Anoniem
Tja,allemaal onder een hoed,om zich te coveren tegen beschuldigingen voor nieuwe cyberspionage.
20-09-2014, 19:15 door Anoniem
Beleefde gastheren, maar het leest meer als een zelfpromo dan iets over Chinees beleid .

programmaleider van dit geheel gaat op bezoek in de China, en komt terug met de boodschap 'China vindt mijn project geweldig en heeft gezegd dat ze graag willen deelnemen' ('wat ben ik goed bezig met mijn project' ) .

Er zullen vast de geijkte beleefdheden en wederzijde schouderklopjes uitgewisseld zijn, maar dat wil echt niet zeggen dat er veel gaat gebeuren.
Vermoedelijk is er ook een Chinees blad ergens waar staat dat de NSA zeer onder de indruk is van het onderwijs op Chinese universiteiten, naar aanleiding van ditzelfde bezoek.

Als het deel over cyberoperaties ook op al die 180 universiteiten gegeven wordt kun je in elk geval bepaald niet meer als 'geheim' beschouwen.
22-09-2014, 13:35 door Anoniem
"En het biedt de mogelijkheid om ethiek er bij te doen."

Ethiek begint een modewoord te worden. Noem iets ethisch of, zoals in dit geval, dat je ook aandacht aan ethiek zou kunnen besteden, dan is het goed. Net alsof de Chinezen en/of NSA iets met die mogelijkheid doen.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.