image

Cybercriminelen verkopen Amerikaanse medische dossiers

zaterdag 20 september 2014, 07:03 door Redactie, 7 reacties

Op een forum voor cybercriminelen worden Amerikaanse medische dossiers verkocht die vermoedelijk bij een levensverzekeraar uit Texas zijn gestolen. De data bestaan onder andere uit rekening-, telefoon- en rijbewijsnummer, adres, banknaam, medische geschiedenis, geboortedata en Social Security nummer.

Voldoende informatie voor het plegen van identiteitsfraude, waar de aanbieder van de gestolen gegevens ook zelf mee adverteert. Naar eigen zeggen kon hij met de data creditcards met limieten van 2.000 tot 10.000 dollar aanvragen. "Alle informatie klopt en is gecontroleerd. Klanten zijn afkomstig van de database van een verzekeringsmaatschappij met goede tot uitstekende kredietscores", aldus de aanbieder.

Eén van de slachtoffers van wie de gegevens werd verkocht laat tegenover IT-journalist Brian Krebs weten dat ze deze week door een kredietbureau werd gebeld nadat identiteitsdieven creditcards in haar naam hadden geprobeerd aan te vragen. "Het was een nachtmerrie", aldus de vrouw. "En de enige reden dat ze me belden was denk ik omdat ik al een creditcard bij het bedrijf had en het bedrijf dit raar vond." De levensverzekeraar is inmiddels met de autoriteiten een onderzoek naar de mogelijke inbraak gestart.

Reacties (7)
20-09-2014, 08:12 door Anoniem
Handig joh, dat Elektronisch Patiënten Dossier! /sarcasme
20-09-2014, 10:13 door spatieman
daarom hier dus ook GEEN EPD !
20-09-2014, 10:36 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 20-09-2014, 10:37
[Verwijderd]
20-09-2014, 22:44 door Anoniem
bij een levensverzekeraar uit Texas zijn gestolen
Nu ben ik >100% tegen het EPD hoor, maar wat heeft dat te maken met dit topic?

Het gaat hier om commerciële klantgegevens, met een medisch tintje.
20-09-2014, 23:53 door Anoniem
Door spatieman: daarom hier dus ook GEEN EPD !
Je bedoelt waarschijnlijk "daarom voor mij geen levensverzekering"?
(omdat zoals het bericht vermeldt die medische dossiers "vermoedelijk bij een levensverzekeraar uit Texas zijn gestolen."
Kan, maar wordt wel lastig bij bijvoorbeeld het kopen van een huis met behulp van een hypotheek.
21-09-2014, 01:32 door Anoniem
Zo wilde het medisch gezondheidscentrum waar ik mij inschreef, graag een scan van mijn ID voor het persoonlijke digitale dossier dat zij over mij wilden samenstellen. "Neen", was mijn antwoord. "Als ik mijn huis uitga moet ik een ID op zak hebben en als jullie daarom vragen zal ik - hoewel jullie daartoe niet bevoegd zijn - het tonen". Ik motiveerde mijn antwoord door hen mee te delen dat ik op mijn computer ook geen privé gevoelige gegevens bewaar, zoals wachtwoorden of scans van prive correspondentie, en dat ik er dus niet over peinsde om aan hun vraag te voldoen.
Dat ik al jaren de juiste houding in deze toepas zie je aan dit nieuws: misbruik van gestolen privégegevens ontfutseld uit een netwerk.
Het handige internet en al zijn extreem vervlochten toepassingen begint volgens mij echt als een kaartenhuis in te zakken. Sinds verwende intelligente kliertjes zijn gestopt met virussen samenstellen waardoor je computer uiterlijk slechts vervelende tics kreeg en daarvoor in de plaats de z.g. malware zijn vlucht nam zàg je aankomen dat het hier na toe zou gaan: Een verbitterd gevecht tegen schoftentuig in dienst van even zo hufterige criminelen die de computer/internet gebruiker continue een financiële hak proberen te zetten. Van overheid tot burger: iedereen valt er in toenemende mate aan ten slachtoffer.
22-09-2014, 13:14 door Anoniem
@Spatieman :

"Door spatieman: daarom hier dus ook GEEN EPD !"

En ook geen verzekeringen, bankrekeningen, en andere voorzieningen, waar net zulke gevoelige informatie wordt opgeslagen, welke bij diefstal ook kan worden gebruikt t.b.v. identiteitsfraude ? Of heb je oogkleppen op, en denk je dat dit soort zaken enkel hier kunnen plaats vinden na het uitrollen van het EPD ?

"De gevolgen van uitbesteding zien we nu in het bovenstaande verhaal."

Nee, we zien hier de gevolgen van een breach bij een Amerikaanse verzekeraar. Hetzelfde kan hier gebeuren, op dit moment, bij een breach bij een Nederlandse verzekeraar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.