image

EFF hekelt "echte namen" beleid Facebook

woensdag 17 september 2014, 15:33 door Redactie, 9 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft kritiek geuit op het beleid van Facebook dat gebruikers zich alleen met hun echte naam mogen registreren. Aanleiding is de beslissing van Facebook dat het artiesten die travestiet zijn niet toestaat om hun artiestennaam te gebruiken.

Eén van de artiesten, die sinds 2008 op Facebook onder de naam Sister Roma actief was, werd onlangs gedwongen haar echte naam op te geven, anders zou haar account geblokkeerd blijven. "Er zijn tal van redenen waarom mensen een andere naam willen gebruiken dan ze hebben gekregen. Voor sommige mensen kunnen deze redenen het verschil tussen leven of dood betekenen", zegt Nadia Kayyali van de EFF.

Volgens Kayyali zorgen pseudoniemen ervoor dat mensen toegang tot informatie, sociale diensten en gemeenschappen kunnen krijgen zonder dat hun veiligheid in gevaar komt. Dit zou met name voor internetgebruikers uit minderheidsgroepen gelden. De EFF is al langer tegenstander van het "echte namen" beleid van Facebook en andere sites, met name door de manier waarop het wordt gehandhaafd vooral de zwakkeren, mensen met vijanden of ongewenste meningen, kan raken. Voor andere gebruikers is het namelijk eenvoudig om de accounts aan te geven, waarop ze worden gesloten.

Als een gebruiker wordt aangegeven wegens het gebruik van een "valse" naam, vraagt Facebook om een officieel identiteitsbewijs. "Voor pseudo-anonieme gebruikers is dit niet alleen onmogelijk, maar brengt ook allerlei privacyrisico's met zich mee", aldus Kayyali. "Als Facebook het beleid niet wijzigt, zullen sommige gebruikers weinig andere opties hebben." Onlangs besloot Google Plus de eis dat gebruikers alleen echte namen gebruiken te laten vallen.

Reacties (9)
17-09-2014, 16:43 door spatieman
wie bent u ?
Kees jan.
Welke van de 10.000 op facebook.......
17-09-2014, 17:28 door Anoniem
Nou laat Facebook lekker doen wat ze zelf wil... voor mij is het alweer een reden om geen Facebook te nemen of te gebruiken.

Jan Pieter Pieterse.
17-09-2014, 22:10 door Anoniem
Handige manier om ID bewijzen te kunnen dataminen. Hebben ze ook meteen het sofi nummer erbij.
18-09-2014, 10:04 door Anoniem
'Facebook' is niet erg gesteld op mensenrechten activisten, en op deze wijze kan men de 'oplossing' beter voorbereiden ... Heil China etc. etc. etc.
18-09-2014, 15:04 door Vandy
Waarom geeft de EFF niet gewoon als advies: dit bevalt ons niet, ga weg bij Facebook. Facebook is tenslotte een commerciële partij, die geld verdient met de verkoop van persoonlijke data, dus nogal wiedes dat ze willen dat je je met je echte naam registreert. Het wordt nogal vaak geroepen hier, maar nog steeds van toepassing: bij een gratis dienst ben jij (zijn jouw gegevens) het product.
18-09-2014, 15:12 door Anoniem
Facebook ... zijn er werkelijk nog mensen die facbook hebben ?

Als ze al zo onbenullig zijn facebook te gebruiken dan moeten ze verder ook niet janken en klagen .
19-09-2014, 10:29 door Anoniem
Door Anoniem: Facebook ... zijn er werkelijk nog mensen die facbook hebben ?

Als ze al zo onbenullig zijn facebook te gebruiken dan moeten ze verder ook niet janken en klagen .
Er zijn helaas veel te veel van die onbenullen. Ik wilde laatst een donatie doen aan een leuk startup project maar dat kon alleen via Facebook. Helaas voor de startup maar FB gaat niet gebeuren bij mij. Zodra er steeds meer mensen komen die het 'opgelegde' gebruik van FB weigeren dan zullen er ook steeds meer onbenullen volgen, hoop ik.
20-09-2014, 01:12 door Anoniem
Ik sta zelf ook niet bekend onder mijn eigen naam, en ik ben het ook niet van plan. Als Facebook deze verplichting doorzet, dan is dat hun goed recht. Net als dat het mijn recht is om te zeggen dat ze mijn Facebook-account maar lekker in hun reet steken. Een andere partij gaat mij niets opleggen of verplichten.

Facebook doet zijn best maar. Ik ben er niet van afhankelijk...
20-09-2014, 15:17 door Morbius
Ik vraag me af waarom mijn anonieme bericht de 17de niet geplaatst is. Kennelijk hebben we naast controle op spam, haatzaaiende uitingen, ect ook een bepaalde willekeur in het wel of niet plaatsen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.