image

Website verwijdert malware voor 120 euro per jaar

zondag 3 maart 2013, 17:09 door Redactie, 5 reacties

Niet iedereen beschikt over voldoende computerkennis of een handig 'neefje' om malware te verwijderen, daarom verschijnen er steeds meer websites en bedrijven die internetgebruikers op afstand helpen. Deze week werd in de VS een nieuwe dienst gelanceerd van 'iRepair.net'. Deze partij vraagt 120 euro per jaar om op afstand in te loggen en bijvoorbeeld malware te verwijderen.

Wie er achter de dienst zit is onduidelijk, maar op de website zelf staan weer referenties naar PCGuys247.com, een website die in 2012 geregistreerd werd. Deze website verwijst weer naar iRepair.net, dat sinds 2006 bestaat. Beide domeinnamen staan op naam van een Indiase man genaamd Siddhartha Kapoor, die ook achter het persbericht op PRweb en een video op YouTube zit.

Wat voor software er wordt gebruikt om op afstand verbinding te maken is onbekend. Indiase telefoonscammers die beweren voor Microsoft te werken zijn al geruime tijd in Nederland actief en proberen mensen het programma Ammyy Admin te laten downloaden en installeren, waarmee vervolgens de computer wordt overgenomen.

Nederland
In Nederland lanceerde eind vorig jaar de Consumentenbond een online hulpdienst. Daarbij wordt 16 euro per remote consult gerekend of 90 euro per jaar. De dienst richt zich niet specifiek op malware, maar op computerproblemen in het algemeen.

"De hulpverleners kunnen daarbij via internet even ' je computer overnemen'. Je downloadt een programmaatje, geeft een code door aan de helper, en die maakt verbinding met je pc. De muisaanwijzer beweegt over het scherm, opent programma's en brengt wijzigingen aan zonder dat je zelf iets doet. Je kunt met één muisklik de verbinding verbreken; dat geeft een veilig gevoel", aldus de uitleg.

Volgens de Consumentenbond zou de expert nooit zonder toestemming van de gebruiker toegang tot de pc krijgen. "Hiervoor is namelijk telkens een code nodig die jij telefonisch moet doorgeven aan de expert. Je kunt het programma dus veilig op je pc laten staan."

Reacties (5)
03-03-2013, 17:48 door vimes
Dus je geeft iemand die je niet kent admin rechten op afstand op je pc.
Ik denk dat je dan beter even fysiek bij een gerenommeerde service winkel kan langsgaan. Dan is er bij misbruik tenminste nog iemand aansprakelijk te stellen.
03-03-2013, 19:24 door Anoniem
Inderdaad ik zou zo´n bedrijf nooit zomaar vertrouwen,je weet inderdaad niet wie er achter de andere kant van de lijn zit.
Misschien zijn het wel de bekende hackers,om zo nog makkelijker achter iemand zijn of haar gegevens te komen.
Moet je nagaan hoeveel mensen er in stinken en 120 euro per jaar betalen.
Die oplichters denken zie zo weer 120 euro binnen.
03-03-2013, 19:53 door Anoniem
En nu wachten tot de Indiaanse telefoonscammers hier gebruik van maken. :)
03-03-2013, 22:43 door Anoniem
Door vimes: Dus je geeft iemand die je niet kent admin rechten op afstand op je pc.
Ik denk dat je dan beter even fysiek bij een gerenommeerde service winkel kan langsgaan. Dan is er bij misbruik tenminste nog iemand aansprakelijk te stellen.
Beter nog ik denk dat je geen enkel van beiden moet doen .
04-03-2013, 08:50 door Anoniem
Dat wordt in principe afgehandeld door de Consumentenbond; met het afnemen van deze service heb je ook het deel aansprakelijkheid contractueel afgevangen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.