image

60% Belgen geconfronteerd met veiligheidsproblemen

maandag 4 maart 2013, 16:06 door Redactie, 1 reacties

Zes op de tien Belgen is het afgelopen jaar geconfronteerd met 'cybercriminaliteit', waarbij er een groot verschil is tussen slachtoffers en mensen die met veiligheidsproblemen in aanraking komen. Het Belgische cyber emergency team, CERT.be, liet een onderzoek onder 2.000 Belgische internetgebruikers uitvoeren. Malware blijkt daarbij het grootste probleem.

26% van de gebruikers werd geconfronteerd met malware die rechtstreeks schade aan de computer berokkende. Maar ook malafide pogingen om geld of informatie te ontvreemden (18,56%), het ongewenst versturen van e-mails vanuit het eigen adres (17,16%) en wachtwoorden die plots niet meer geldig zijn (14,03%) staan hoog op het lijstje.

Wachtwoord
Het gaat hier dus niet in alle gevallen om slachtoffers, maar ook mensen die bijvoorbeeld een phishingmail ontvingen maar daar niet op ingingen. 50% van de gebruikers maakt zich zorgen over de online veiligheid. De bezorgdheid weerspiegelt zich echter niet meteen in gedrag.

Zo wijzigt 40% van de Belgen een wachtwoord enkel in geval van problemen of wanneer ze hun wachtwoord vergeten zijn. 22% wijzigt zijn wachtwoord zelfs nooit. Vrijdag kwam het CBS met cijfers waaruit bleek dat vorig jaar 12% van de Nederlanders slachtoffer van cybercrime is geworden.

Reacties (1)
04-03-2013, 21:51 door Anoniem
Ja ja een phishingmail hebben ontvangen.
Wie niet?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.