image

OM eist celstraffen voor online drugs- en wapenhandel

woensdag 24 september 2014, 10:48 door Redactie, 0 reacties

Het openbaar ministerie heeft celstraffen geëist tegen zes mannen die terecht staan voor internationale drugs- en wapenhandel via online marktplaatsen. Tegen een 47-jarige man uit Woerden eiste de officier een gevangenisstraf van 7 jaar. Een 22-jarige man uit Enschede hoorde een straf van vijf jaar tegen zich eisen. Tegen de overige verdachten eiste de officier straffen variërend van 80 uur werkstraf tot drie jaar gevangenisstraf.

Vorig jaar werd er onder de naam Commodore een strafrechtelijk onderzoek gestart naar drugshandel op internet, via marktplaatsen als Blackmarket Reloaded (BMR) en Silk Road. Om de identiteit van kopers en verkopers te beschermen werden de marktplaatsen via het Tor-netwerk aangeboden. Eén van de vermoedelijke verkopers op de website Blackmarket Reloaded is een 47-jarige man uit Woerden. Hij wordt verdacht van het aanbieden van cocaïne, heroïne, amfetamine, XTC-pillen en hasj op de illegale marktplaatsen.

Ontmoeting

Tijdens een undercoveractie wist een politieagent online contact te leggen met de verdachte en een vertrouwensband op te bouwen. Dit heeft geleid tot een ontmoeting in het echte leven, waardoor de identiteit van de verdachte kon worden achterhaald. In verschillende gesprekken heeft de verdachte aan de agent laten weten wat zijn rol is binnen de illegale marktplaats. Hij vertelde dat hij regelmatig MDMA, speed, cocaïne en XTC verkocht en naar verschillende landen verstuurde, zo liet de officier van justitie van het landelijk parket tijdens de zitting weten.

Eind vorig jaar organiseerde de 22-jarige man uit Enschede een veiling waar vuurwapens konden worden gekocht. De politie-infiltrant reageerde hierop en onderhandelde online over de aan te kopen wapens en de prijs van zowel de wapens als de munitie. Op 10 december maakte een 32-jarige mannelijke medeverdachte een afspraak met de politie-infiltrant bij de McDonald's in Holten. In ruil voor een geldbedrag van 710 euro kon de infiltrant de wapens overnemen.

Uitlokking van moord

De undercoveragenten die bij de operatie betrokken waren kregen ook het verzoek "iemand naar de andere wereld te brengen". Het doelwit zou moeten worden afgeperst en om het leven worden gebracht. Hierop vroeg de politie-infiltrant aan de verdachte om een aanbetaling te doen. De verdachte betaalde de undercoveragent uiteindelijk vijfhonderd euro als aanbetaling.

De 47-jarige man werd in oktober 2013 aangehouden toen hij met een grote hoeveelheid drugs onderweg was naar Duitsland. De man is in februari van dit jaar in zijn cel opnieuw aangehouden voor betrokkenheid bij de illegale handel op internet en een poging tot uitlokking van een moord. "Het onderzoek Commodore is een duidelijke boodschap naar iedereen die denkt misdrijven te kunnen plegen binnen de digitale anonimiteit", aldus het OM.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.