image

KPN biedt klanten apps voor versleuteld communiceren

woensdag 24 september 2014, 15:19 door Redactie, 5 reacties

KPN biedt klanten vanaf deze week verschillende apps van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Silent Circle waarmee versleuteld kan worden gecommuniceerd, zo heeft de telecomaanbieder bekendgemaakt. Met de apps Silent Phone en Silent Text kunnen KPN-klanten nu via hun iOS- of Android-smartphone of tablet onderling beveiligde telefoon- en videogesprekken voeren en beveiligde berichten versturen.

Volgens KPN slaan de apps geen metadata op en wordt de communicatie versleuteld verstuurd met behulp van end-to-end-encryptie. Daardoor zouden ook KPN of Silent Circle niet bij het bericht of gesprek kunnen. Verder worden de encryptiesleutels uitsluitend beheerd op de smartphones of tablets van de gebruiker zelf en kent elke verbinding een unieke versleuteling die aan het eind van de sessie wordt vernietigd.

Dankzij deze perfect forward secrey is het volgens de telecomaanbieder niet mogelijk om de inhoud van het gesprek of de berichten naderhand te ontcijferen. Als laatste bestaat er de mogelijkheid om een bericht uitsluitend voor een bepaalde tijd zichtbaar te laten zijn. Na die periode verwijdert het bericht zichzelf automatisch.

"Wij zien het als onze verantwoordelijkheid dat klanten veilig en betrouwbaar kunnen communiceren, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken dat vertrouwelijke bedrijfsinformatie in verkeerde handen komt", zegt John van Vianen, directeur Zakelijke Markt van KPN. "Dankzij onze exclusieve samenwerking met Silent Circle, bieden we klanten eenvoudig versleutelde communicatie." Silent Circle is verkrijgbaar via kpn.com/cloud en kost 9,50 euro per maand.

Reacties (5)
24-09-2014, 21:26 door Eric-Jan H te D
Daar gaan we weer.

Wanneer dit Amerikaanse bedrijf de opdracht krijgt van de NSA om de reeds aanwezige
backdoor te activeren moet dat bedrijf hier onder absolute "Silence" aan voldoen.

It is from the US, stupid.
24-09-2014, 22:35 door Anoniem
Ik had verwacht dat de Silent Circle communicatie via server(s) van KPN zelf ging. Het verbaast me een beetje dat het via Canada gaat. Nu heeft Silent Circle niet echt toegevoegde waarde meer, vooral vanwege de meta-data die daarbij vrijkomt.

Zouden de servers in Nederland zelf staan, dan was het zeker een mooie oplossing geweest voor Nederlandse bedrijven. Gemiste kans voor KPN....helaas. De routing wil je toch liever intern Nederland houden als het even kan.

De makers achter Silent Circle zijn trouwens best bekende mensen o.a. de maker en bedenker van PGP. De applicatie zelf zal wel goed in elkaar steken (de source code is trouwens ook openbaar).
24-09-2014, 22:35 door Anoniem
Je kunt ervan op aan, dat er een achterdeur voor de opsporingsdiensten in zit.
Dus helemaal eens met Eric-Jan H te A
24-09-2014, 23:21 door Anoniem
Amerikaans bedrijf dus die kunnen door de wetten in hun land niet waar maken wat ze beloven .
Er staan altijd een paar Big Brothers over je schouder mee te kijken .
25-09-2014, 09:40 door Joep Lunaar
Het gaat hier om versleuteling end-to-end, dus via een achterdeur in de servers van de dienst zou hoogstens wat metadata kunnen worden onthuld.
Wel vind ik de prijs wonderlijk, een tientje per maand voor iets waarvoor ook vele kosteloze alternatieven bestaan (alle messaging apps die XMPP/jabber met OTR ondersteunen). Er is zo ie zo veel te zeggen voor gebruik van apps die berusten op open standaarden waardoor interoperabiliteit tussen verschillende producten mogelijk is en af te zien van producten die alleen met zichzelf kunnen cummuniceren. Of SilentCircle ook zo'n silo is weet ik overigens niet, maar het zou mij niet verbazen als het ook op XMPP is gebaseerd (even geen tijd om dat nu na te pluizen).
BTW: Google Hangouts, FB Messenger, WhatsApp zijn allen op XMPP gebaseerd, maar met een twist: de authenticatie is bedrijfseigen waarmee de producent weer zijn silo heeft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.