image

Plasterk: inlichtingendiensten gebruiken geen backdoors

donderdag 25 september 2014, 14:03 door Redactie, 14 reacties

Nederlandse inlichtingendiensten maken geen gebruik van backdoors in software, zo heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens een debat aan de Eerste Kamer laten weten. Het beleidsdebat ging over privacy en het toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Verschillende senatoren waren zeer kritisch over zaken als het gebruik van metadata en surveillance. Zo vroeg senator Franken (CDA) of de 'nature of society' dusdanig is veranderd dat we moeten accepteren dat we leven in een surveillancestaat of zelfs een controlestaat. Franken betoogde dat vrije meningsuiting, bescherming van persoonlijke levenssfeer en vertrouwelijke communicatie oud verworven rechten zijn die niet zomaar mogen worden beperkt.

Senator Gerkens (SP) bepleitte het belang van de bescherming van privacy en het recht op het geheimhouden van privé-informatie. Ook vroeg ze of de regering concreet het nut van het gebruik van de apparatuur voor bijvoorbeeld terrorismebestrijding kan aantonen. Zij betoogde dat wat technisch mogelijk is onwenselijke kanten kan hebben en pleitte voor een ethische commissie die het opslaan en bewaren van metadata gaat onderzoeken.

Minister Plasterk stelde dat het niet mogelijk is om precies aan te geven hoeveel aanslagen er zijn verijdeld door het verzamelen van metadata maar dat het cruciaal is om hierop in te blijven zetten.

Kwetsbaarheden

PvdA-senator De Vries diende een motie in die de regering verzoekt om inlichtingen- en veiligheidsdiensten ertoe aan te zetten om door hen aangetroffen kwetsbaarheden in internetsystemen altijd te melden aan betrokkenen. Minister Plasterk gaf aan dat dat hij de motie ziet als ondersteuning van zijn beleid en liet het oordeel over de motie aan de Kamer.

Daarnaast verklaarde de minister dat inlichtingendiensten geen gebruik van backdoors in software maken. In het geval een backdoor wordt aangetroffen zou die "onmiddellijk" worden gemeld aan de betrokken partijen als er een dreigend gevaar is voor de nationale veiligheid. Gevallen die daar niet onder vallen, worden niet gemeld, aldus de bewindsman.

De minister merkte verder op dat als Nederland in het buitenland bijvoorbeeld een telefoongesprek wil tappen, dat volgens in Nederland geldende regels moet gebeuren. Ook is het volgens Plasterk niet uit te sluiten dat gegevens over Nederlandse burgers op servers worden opgeslagen die in het buitenland gevestigd zijn. Op 7 oktober wordt gestemd over de moties die tijdens het debat werden ingediend.

Reacties (14)
25-09-2014, 14:20 door Anoniem
Nederlandse inlichtingendiensten maken geen gebruik van backdoors in software
En, gebruiken Nederlandse inlichtingendiensten intel van collegae die gebruik maken van backdoors in software?
25-09-2014, 14:31 door Profeet
Minister Plasterk stelde dat het niet mogelijk is om precies aan te geven hoeveel aanslagen er zijn verijdeld door het verzamelen van metadata maar dat het cruciaal is om hierop in te blijven zetten.
Geweldig toch dit soort opmerkingen. Wat er letterlijk staat is: Nee wij hoeven niet bewijzen dat iets nuttig of noodzakelijk is. Wij stellen gewoon dat het zo is. Hoe moet het toch ooit nog goedkomen met die gekken in denhaag.
25-09-2014, 15:07 door Anoniem
Ach deze man liegt wel vaker net als de rest in den haag. Net als toen de 1.8 miljoen taps zogenaamd van de NSA kwamen en later bleek het gewoon de AIVD te zijn onder leiding van deze leugenaar. Het zelfde geld voor opstelten en teeven allemaal bedriegers die elkaar de hand boven het hoofd houden. Dat noemen ze dan politiek *zucht*
25-09-2014, 15:42 door Anoniem
Plasterk heeft geen idee hoe de digitale wereld in elkaar steekt. Geen backdoors in software gebruiken? Hoe moet je tegenwoordig als inlichtingendienst dan je werk doen? Kan je net zo goed de inlichtingen tak afschaffen en alles op de beveiligings-tak gooien. Idee misschien?


In het geval een backdoor wordt aangetroffen zou die "onmiddellijk" worden gemeld aan de betrokken partijen als er een dreigend gevaar is voor de nationale veiligheid. Gevallen die daar niet onder vallen, worden niet gemeld, aldus de bewindsman.

Gevallen die daar niet onder vallen worden niet gemeld en dus gebruikt om te hacken...grappig zo'n minister...eerder triest eigenlijk.

Die 1.8 miljoen metadata records zijn trouwens van de MIVD, niet de AIVD, Plasterk had daar weinig mee te maken, maar moest toch het hoogste woord over hebben.
25-09-2014, 16:14 door Anoniem
Neeju we hebben geen backdoors alleen maar Finfisher ... ;P
25-09-2014, 16:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-09-2014, 16:33 door spatieman
en plasterk is de nieuwe paus !, echt waar.
25-09-2014, 16:43 door Anoniem
'Nederland' wordt steeds dommer: we weten niet of het werkt maar we moeten er wel op inzetten. Dat is dus een wetenschapper die meteen zijn titels moet inleveren omdat hij niet begrijpt wat voor onzin hij uitkraamt. Macht corrumpeert.
25-09-2014, 17:08 door Anoniem
Door Profeet:
Minister Plasterk stelde dat het niet mogelijk is om precies aan te geven hoeveel aanslagen er zijn verijdeld door het verzamelen van metadata maar dat het cruciaal is om hierop in te blijven zetten.
Geweldig toch dit soort opmerkingen. Wat er letterlijk staat is: Nee wij hoeven niet bewijzen dat iets nuttig of noodzakelijk is. Wij stellen gewoon dat het zo is. Hoe moet het toch ooit nog goedkomen met die gekken in denhaag.
Dat Tapsterk hier weer staat te neuzelen mag duidelijk zijn.

MAAR, dat de grote meerderheid v/d burgers denkt dat hij dat met opzet doet...
Vergeet niet dat hij voor al zijn informatie en steun (= mening + beleid) afhankelijk is van een aantal onbekende, niet-verkiesbare, zeer machtige ambtenaren.
Zelfs Tapsterk zelf heeft het niet helemaal door, maar hij is niets meer dan een marionet.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor opa O. en Fredje T.

Dus, beste profeet, het zit al goed met die gekken uit Den Haag. De vraag is of het ooit nog goed komt met ons...
25-09-2014, 17:26 door Eric-Jan H te D
Helaas voor de heer Plasterk heeft de overheid zijn geloofwaardigheid op dit gebied sinds
een paar jaar volledig verloren.

Bovendien kan ik mij niet voorstellen dat een overheid, die bij de automatisering van zijn
eigen bedrijfsvoering blunder op blunder stapelt, instaat zou zijn om zonder dit soort triviale
en betrekkelijk eenvoudige inlichtingenpraktijken tot een acceptabel resultaat te komen.
26-09-2014, 13:12 door Anoniem
Mja , die Pinokkio zegt wel vaker wat .
26-09-2014, 13:32 door Anoniem
Inlichtingendiensten maken ook geen gebruik van backdoors..... Minister Plasvlek heeft wel degelijk gelijk!
Dit soort "corrupte" organisaties hebben namelijk zo'n dikke vinger in de pap of mes op de keel beleid dat ze inmiddels gewoon de "frontdoor" gebruiken ;)

Moest het ff kwijt......
26-09-2014, 14:49 door Anoniem
hahaha ze hebben gelijk ze gebruiken geen backdoors zijn gaan gewoon via de frontdoor die gebouwd is om te functinoneren als backdoor dat is in theorie toch een verschil maar in praktijk..
26-09-2014, 18:48 door Anoniem
"I did NOT have sex with that woman!". De uitspraak van "De Plas" is minstens zo waarheidsgetrouw... :D
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.