image

iPhone en BlackBerry weer virusvrij

donderdag 7 maart 2013, 11:50 door Redactie, 2 reacties

In het vierde kwartaal van 2012 is er geen nieuwe malware voor de iPhone, BlackBerry en Windows Mobile aangetroffen, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Het Finse F-Secure bracht voor de populairste mobiele platforms de malware-families in kaart. In het derde kwartaal werden nog twee malware-exemplaren voor de iPhone en andere platformen ontdekt. Het ging om de FinSpy-malware.

Deze malware kan Windows Mobile-, Symbian-, Android- en iOS-toestellen infecteren. Daarnaast verscheen voor iOS ook de Fidall-malware. Dit is een app die contactgegevens uit het adresboek naar een remote server stuurt en vervolgens de contacten met sms-berichten bestookt om de app ook te downloaden. De app, die ook voor Android verscheen, werd uiteindelijk door Apple uit de App Store verwijderd.

Het waren de eerste twee malware-exemplaren voor de iPhone in meer dan vijf jaar tijd. FinSpy zou niet voor de BlackBerry werken, maar voor het platform werd wel een variant van Zitmo gevonden. Een mobiele variant van de Zeus banking Trojan, ontworpen om mobiele tancodes te stelen.

Android
In het vierde kwartaal lieten virusschrijvers en malwaremakers BlackBerry, iOS en Windows Mobile geheel links liggen. Van de 100 nieuwe malware-families verschenen er 4 voor Symbian en 96 voor Android.

In het geval van Symbian was er sprake van een scherpe daling. In het derde kwartaal werden nog 21 specifieke malware-exemplaren voor Symbian gevonden. Voor Android is de situatie het tegenovergestelde. Het aantal nieuwe, kwaadaardige exemplaren verdubbelde nagenoeg van 49 naar 96.

JellyBean
In 2012 werd 66 procent van alle gedetecteerde malware als Trojaans paard gecategoriseerd, maar Sean Sullivan van F-Secure verwacht dat dit percentage zal dalen dankzij het uitrollen van Android 4.2 Jellybean door Google eind 2012.

De extra beveiligings-prompts bij het downloaden van 4.2 dragen bij aan het tegenhouden van Trojaanse paarden. Aan de andere kant zijn afkijk- en monitoring-tools in opkomst. Hierdoor zullen surveillance-gerelateerde bedreigingen een groter aandeel in het aantal aanvallen gaan hebben, verwacht de analist.

Reacties (2)
07-03-2013, 13:30 door Anoniem
Windows Mobile?
Of bedoelen ze Windows Phone?
07-03-2013, 23:50 door Anoniem
Nee, Windows Mobile. Maar het staat 'goed' om Windows te vermelden. De Microsoft factor binnen security.nl zullen we maar zeggen ;-)

Volgens mij zijn er ook geen virussen aangetroffen voor Palm, Newton, DOS, etc.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.