image

Overheid wil slimme camera's in digitale stad

donderdag 7 maart 2013, 17:12 door Redactie, 13 reacties

Slimme camera's moeten de digitale steden van de toekomst veiliger maken, zo blijkt uit een convenant over 'Smarter Cities' dat gisteren in Den Haag werd ondertekend. Het convenant is onderdeel van de Digitale Steden Agenda (DSA), waar het ministerie van Economische Zaken (EZ) 1 miljoen euro voor beschikbaar heeft gesteld. Minister Henk Kamp van EZ heeft het convenant ondertekend.

Hierdoor komt er extra geld beschikbaar voor samenwerking tussen steden op het gebied van ICT en Veiligheid. De Digitale Steden Agenda heeft als doel om ICT voor maatschappelijke vraagstukken in te zetten. Er is ook apart ruimte voor het gebruik van ICT om steden veiliger te maken.

Camera's
"Bijvoorbeeld door cameratoezicht en het met software overzien van grote hoeveelheden beelden die de capaciteiten van het menselijke oog overstijgen", aldus het convenant. Naast minder delicten en ongelukken staat in het document dat het verbeteren van de veiligheidsbeleving van bewoners van een stad middels ICT het ultieme doel is.

Cameratoezicht en camerasystemen spelen daarbij een belangrijke rol. Zo vindt er een pilot plaats waarbij er 'state of the art' technologie wordt gebruikt om bedrijventerreinen te beveiligen. Informatie van zowel private en particuliere camera’s wordt daarbij uitgelezen. Ook is het plan om beter gebruik van beschikbare (open) datasets te maken.

Betrokken steden zullen dit jaar in samenwerking met technologische instituten en het bedrijfsleven een platform starten dat erop gericht is om nieuwe manieren te vinden om bestaande datasets, zoals camera’s en meetpunten, beter te benutten. De nadruk ligt daarbij op preventie, monitoring en acute situatie.

Cybersecurity
Naast fysieke beveiliging is er in de Digitale Stad aandacht voor cybersecurity. Alle steden die aan het initiatief meedoen moeten een plan van aanpak maken waardoor de kwetsbaarheid van aan het internet gekoppelde netwerken en systemen kleiner wordt.

"De gemeentelijke digitale diensten zullen beschermd moeten worden tegen alle mogelijke vormen van kwetsbaarheden vanuit de drie invalshoeken van netwerk- en informatiebeveiliging:

Helpdesk
De betrokken steden zullen verder, in samenwerking met technologische instituten, een platform oprichten om kennis rond de beveiliging van netwerken en systemen uit te wisselen. Zo wordt er een digitale helpdesk in het leven geroepen met als doel kennis over cybersecurity met gemeentes te delen.

Reacties (13)
07-03-2013, 18:42 door Anoniem
Naast minder delicten en ongelukken staat in het document dat het verbeteren van de veiligheidsbeleving van bewoners van een stad middels ICT het ultieme doel is.


"De gemeentelijke digitale diensten zullen beschermd moeten worden tegen alle mogelijke vormen van kwetsbaarheden vanuit de drie invalshoeken van netwerk- en informatiebeveiliging:

Aangezien de bescherming er nog niet is (had er al wel allang moeten zijn m.i.) kan ICT in de handen van de overheid (of nog erger - uitbesteed door de overheid) mij alleen een veiliger gevoel geven als deze er niet is.

Zelfde geld voor "slimme" camera's
Software kan wel meer overzien dan een menselijk oog maar wat zijn de doelen van het overzien?
koppelen aan foto herkenning van facebook? Reageren op stress roepen -die een overval kunnen signaleren?

en dan hoe lang bewaren we de beelden in dit geautomtiseerde systeem om achteraf, na 4 weken bv, nog te kunnen controleren of je daar op die dag was van dat misdrijf. Te vergelijken met wat ze nu al met kenteken registratie doen.

doordat we in Nederland de ICT infrastructuur zo goed op orde hebben, en gehoorzame burgers die daar aan mee werken wordt het nu m.i. wel heel erg eng.

ik vraag me ook sterk af of er nog wel vrijheid bestaat? als ik al die vrijheden steeds meer inlever voor het bohoud van vrijheid. Wiens vrijheid is dat dan?

Excuus ik dwaal af:
ICT in handen van de overheid geeft mij pas een veilg gevoel als ze die niet hebben.
gelijk goed voor een soort van werkgelegenheid, alles weer met de hand doen.
07-03-2013, 19:25 door Anoniem
Leuk dat ze zich zo inzetten voor de mense... alleen hebben ze kennelijk niet opgelet: Gezichtsloos toezicht overal maakt juist dat mensen zich onveiliger voelen. Daar is al uitgebreid onderzoek naar gedaan. "Panopticon"[1] en meer van dattem.

Kennelijk hebben deze vooruitziende beleidsmakers hun huiswerk niet gedaan. Bij zulke projecten betekent dat dan dat we nog tientallen jaren mogen "genieten" van dit gebrek aan huiswerk maken bij deze beleidsmakers.

Wat dat betreft valt deze ondertekening mooi samen met plaskerk die zich alsog toegeeft[2] aan herhaaldelijk drammen van de verenigde nederlandsche burgemeesters om (zonder meer onderbouwing dan "mischien dat het nu wel kan") stemcomputers terug in te voeren nadat een duidelijk burgerinitiatief ("het volk spreekt") dit op overduidelijke technische gronden heeft afgeschoten.

Dit terwijl de verenigde nederlandsche gemeentesecretarii[3] (na VNB en VNG nu ook VGS, drie clubjes voor het belang van één groep, en geen bestuur dus niet WOBbaar maar wel beleidsbepalend) klaagt dat WOBben te moeilijk is voor al die zielige ambtenaartjes, en dat op de hielen van het grote falen en bakzeil halen van Haren om aan de letter en de geest wet openbaarheid bestuur te voldoen[4].

Met andere woorden: Stadsbestuurders en het beste voorhebben met hun burgers? Nee hoor. Ze mogen proberen het zo te verkopen maar eigenlijk zijn die burgers maar nare zeurders waar een oogje op gehouden moet worden.

Ik word er een klein beetje moe van maar als je als burger nog rechten over wil houden zal ook dit stel doordravers maar weer teruggefloten moeten worden.

[1] http://nl.wikipedia.org/wiki/Panopticum_(architectuur)
[2] http://nos.nl/artikel/481570-plasterk-wil-elektronisch-stemmen.html
[3] http://nos.nl/artikel/482023-gemeenten-weg-met-veelklagers.html
[4] https://twitter.com/brenno/status/309711074297516033
07-03-2013, 23:12 door Anoniem
Dag dag privacy.
07-03-2013, 23:20 door Anoniem
Watch Dogs?
08-03-2013, 08:56 door Anoniem
"Naast minder delicten en ongelukken staat in het document dat het verbeteren van de veiligheidsbeleving van bewoners van een stad middels ICT het ultieme doel is. "

Veiligheidsbeleving. Zeker weer van die camera's waarbij niemand ooit naar de beelden keek. Bij een vriend van me in Amsterdam was enige tijd geleden ingebroken. Terwijl er camera's hangen aan beide kanten van de straat, die de inbraak geregistreerd zouden moeten hebben, vond de politie het te veel moeite de beelden op te vragen. Een fantastische ''veiligheidsbeleving'' ;)
08-03-2013, 09:02 door SPlid
1984 voordat je het weet worden we overal continue gevolgd. Een erg angstige gedachte, misschien toch tijd voor alu-hoedjes :-) (om te voorkomen dat ze onze gedachten kunnen lezen) , het is pas geleden gelukt om gedachten van één rat over te brengen naar een andere rat , je vraagt je af wat het doel is van dit soort onderzoek brrrrrrrr.
08-03-2013, 09:39 door Anoniem
En die slimme cameras zijn dan via internet benaderbaar ?
08-03-2013, 10:39 door KwukDuck
Huh..? Moesten we niet grof bezuinigen en al...?
Blijkbaar levert het profileren, volgen en verdenken van mensen uiteindelijk meer geld op dan het kost.
Erg jammer dit...
08-03-2013, 11:46 door Anoniem
Slimme camera's en software die meer ziet dan een mens - slim is zeker gekoppeld aan facebook gezichts herkenning,
data wordt minimaal 4 weken bewaard (gelijk aan de kenteken registratie boven de weg) voor het geval dat er in die weken iets gebeurd dat niet door de beugel kan. Kunnen we zien wie er in de buurt waren.


Alle steden die aan het initiatief meedoen moeten een plan van aanpak maken waardoor de kwetsbaarheid van aan het internet gekoppelde netwerken en systemen kleiner wordt.
Dus als de gemeente niet mee doen hoeven de internet gekoppelde systemen niet minder kwetsbaar te worden?

en dan het verbeteren van de veiligheidsbeleving van bewoners van een stad middels ICT het ultieme doel is.
Alleen als ze met ICT stoppen en het ook niet uitbestede . Weer handwerk - goed voor de werkgelegenheid.
08-03-2013, 13:12 door Anoniem
Zo zo, er wordt inderdaad flink met geld gesmeten om iedereen die dat geld in het laadje brengt nog beter in de gaten te houden. Zou men er ook nog iets nuttigs mee kunnen doen of is dit weer een ICT opdracht onder het motto vriendjes-politiek?! ...We zullen het nooit weten.

Alsof je prettiger door een stadscentrum wandelt, wanneer er tientallen digitale ogen op je gericht zijn...
08-03-2013, 13:47 door N0meN
De vooruit ziende beleidsmakers hebben hun huiswerk wel gedaan, alleen vergeten de juiste burger motivatie te kiezen/selecteren.

We spreen over slimme camera's die met software de capaciteiten van het menselijke oog overstijgen.
Stel nu dat die software aan gezichts herkenning doet (kijk bv naar de testen van facebook hiermee)
en stel dat we de data net zolang bewaren als de ketekens van auto's die via camera's boven de weg mogen oplsaan (recent toch nieuwe wetgeving voor voorgesteld).
Wanneer je nu in geval van een "misdrijf" een lijst kunt maken met alle auto's en gezichten die rond dat tijdstip daar in de buurt waren. dan hebben we toch een ideale basis om een lijst met verdachten te maken. Moeten die maar bewijzen dast ze er niets mee te maken hebben.

De Nederlandse burger is niet meer veilig met een overhead die aan de ICT verslaafd is geraakt. Vooral omdat het kan, niet omdat het goed is voor de burger.
ICT moet de de veiligheidsbeleving van bewoners verbeteren. Dus niet de veiligheid moet verbeterd worden maar de beleving hiervan.

Alle steden die aan het initiatief meedoen moeten een plan van aanpak maken waardoor de kwetsbaarheid van aan het internet gekoppelde netwerken en systemen kleiner wordt.
Dus de andere steden hoeven dat niet? Die mogen het laten zoals het is, terwijl ze hiermee al aangeven dat het nu niet echt inorde is.
09-03-2013, 09:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-03-2013, 18:46 door spatieman
london V2.0
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.