image

Europol rolt bende creditcarddieven op

vrijdag 8 maart 2013, 16:13 door Redactie, 4 reacties

Europol heeft in samenwerking met de Finse autoriteiten een Aziatische bende opgerold die zich met creditcardfraude bezighield. De bende gebruikte gestolen creditcardgegevens voor het aanschaffen van vliegtickets en het verrichten van illegale transacties via internet. Tijdens de operatie zijn op het vliegveld van Helsinki tweede bendeleden opgepakt, die met valse documenten reisden.

Op de in beslag genomen computers van de criminelen werden 15.000 gecompromitteerde creditcardgegevens ontdekt. De schade die de bende veroorzaakte zou alleen al in Europa 70.000 euro bedragen. Daarnaast is er bewijs voor verdere criminele activiteiten waaronder grootschalige internationale betalingsfraude en illegale immigratie.

Reacties (4)
08-03-2013, 16:43 door Anoniem
70k euro? Klein bier.
09-03-2013, 02:52 door Anoniem
Dat is inderdaad vrij weinig, ik vraag me af of de kosten van het onderzoek niet (veel) hoger zijn dan de schade. Tevens had men mazzel dat twee leden naar Europa kwamen anders was er waarschijnlijk nog steeds niks aan deze bende gedaan. Een mooi PR artikel om het bestaan/budget van Europol te verantwoorden.

Niet slim van de twee daders om onversleutelde laptops mee op reis te nemen.
11-03-2013, 15:13 door Joepf
Er staat 70K schade IN EUROPA alleen al! Ze hebben dus vermoedelijk veel meer schade veroorzaakt, en veel meer geld buit gemaakt. Ze zouden bijvoorbeeld gepakt kunnen zijn na hun EERSTE aanval in Europa, terwijl ze al tientallen of honderden aanvallen elders hebben gedaan, waar de grond te heet werd onder hun voeten; Als dat ook wordt meegeteld,dan zou het TOTALE schadebedrag dat zij veroorzaakt hebben, wel eens in de miljoenen kunnen lopen!
Goed dat ze gepakt zijn. 15.000 transacties, waarvan minimaal 1 in Europa, waar alleen al een schade van 70K is opgegeven! Creditcard fraude gaat meestal om hoge bedragen, dus ik denk niet dat ALLE 15.000 gevallen in Europa hebben plaatsgevonden als de schade daar maar 70K is!
Het zou JOUW rekening maar zijn, die door een crimineel geplunderd is voor 70K!!!

Joep
11-03-2013, 17:25 door Anoniem
Rustig aan, joepke. Dit zijn kredietkaarten; de enige garantie die er in het systeem gebouwd is, is de garantie dat je je geld terugkrijgt bij misbruik. Daar betaal je collectief voor, maar als individu wordt je gecompenseerd.

En wat de rest aangaat, ik ga geen onbekende nummers verzinnen en die erbijoptellen. "Eventueel", "mischien", "potentieel", of "mogelijk", daar hebben we helemaal niets aan.

Sterker, ook bij gegeven cijfers moet je er meestal vanuitgaan dat de nummertjes wat aangedikt zijn. Dat gebeurt oa bij drugsvangsten; dan hebben ze het over "straatwaarde", oftewel wat de kleingrutter per gram vangt maal de hele partij. Dat slaat eigenlijk helemaal nergens op want er is niemand die dat vangt. Gek genoeg deden ze dat weer niet toen er een lading gejatte knoflook onderschept werd. Toen rapporteerden ze groothandelsprijzen. Heel toevallig.

Blijft staan dat gecompromitteerde persoonsgegevens dure gein is voor de slachtoffers en vaak niet geheel recht te zetten. Maar dat is een dieper probleem waar ik al vaker van geroepen heb dat we daar maar eens wat aan moeten doen, maar zeker kredietkaartmaatschappijen zijn daar gewoon niet in geinteresseerd. Zolang het bestaande systeem geld maakt als water, zal het net zo onveilig blijven als dat ze de verliezen acceptabel vinden. En aangezien die toch uiteindelijk door de klant worden betaald kunnen ze daar best wat hebben.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.