image

NS mag papieren treinkaartje van rechter afschaffen

maandag 29 september 2014, 11:46 door Redactie, 2 reacties

De NS mag het papieren treinkaartje afschaffen, zo heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag geoordeeld. Een reiziger had een zaak aangespannen en stelde dat de OV-chipkaart onvoldoende mogelijkheid biedt om de gegevens over de treinreis in te zien en te controleren.

Hierdoor zou hij in bewijsproblemen tegenover de NS kunnen komen. Tegen de afwijzing van zijn verzoek ging de NS-reiziger in beroep bij het CBb. Deze rechter oordeelt nu dat er vóór aanvang en na afloop van de treinreis voor de treinreiziger voldoende mogelijkheden zijn om kennis te nemen van de op de OV-chipkaart opgeslagen reisgegevens, maar tijdens de treinreis is dat onvoldoende gewaarborgd.

Dit levert volgens de rechter een schending op van de Europese Verordening betreffende rechten en plichten van reizigers in het treinverkeer. Het CBb is niettemin van oordeel dat er geen noodzaak is dat de Staatssecretaris optreedt tegen de NS. NS zal namelijk een werkinstructie opstellen die de treinreiziger het recht geeft om desgewenst mee te kijken op het uitleesapparaat van de conducteur. Daarmee wordt de schending van het Europese recht opgeheven, aldus de rechter.

Reacties (2)
29-09-2014, 12:06 door Anoniem
Het zou me niks verbazen als andere belangen, zoals kosten voor het in stand houden van twee vervoerbewijssystemen en gemaakte afspraken met de overheid, een grote invloed hebben gehad in de uitspraak. De daadwerkelijke klacht is, vermoed ik, maar een klein onderdeel van de uitspraak.
29-09-2014, 15:55 door Anoniem
Door Anoniem: Het zou me niks verbazen als andere belangen, zoals kosten voor het in stand houden van twee vervoerbewijssystemen en gemaakte afspraken met de overheid, een grote invloed hebben gehad in de uitspraak. De daadwerkelijke klacht is, vermoed ik, maar een klein onderdeel van de uitspraak.

Als u de link had aangeklikt, had u de uitspraak kunnen lezen en kunnen zien dat dit niet het geval is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.