image

Inlichtingenofficier lekte defensiegeheimen aan Ordina

maandag 29 september 2014, 13:46 door Redactie, 1 reacties

Een reserveofficier bij de militaire inlichtingendienst van de Landmacht heeft tijdens zijn uitzending naar Uruzgan in 2009 militair vertrouwelijke informatie doorgespeeld naar zijn civiele werkgever, ICT-leverancier Ordina, zo blijkt uit een e-mail die in het bezit is van Zembla en die onderdeel uitmaakt van een grote hoeveelheid, interne bedrijfsdocumentatie van Ordina die het televisieprogramma in handen heeft gekregen.

De majoor maakte destijds onderdeel uit van de G2-inlichtingentak van de Koninklijke Landmacht en was gestationeerd in Kamp Holland. Als burger werkte hij tegelijkertijd voor Ordina als ICT-consultant. Vanuit Kamp Holland stuurde hij een e-mail naar zijn leidinggevenden bij Ordina, waarin hij hen informeert over de kwaliteit van de informatiesystemen die de inlichtingendienst van de Landmacht in Uruzgan gebruikte.

Ook wijst hij ze op de commerciële mogelijkheden die er voor Ordina, als ICT-leverancier voor Defensie, in het verschiet liggen. In de e-mail met het onderwerp "Opportunity voor Ordina" schrijft de man: "Heren, ik stuur dit mailtje even apart aan jullie, aangezien dit mailtje militair en commercieel vertrouwelijke info bevat." Vervolgens zet de reserveofficier zijn conclusies uiteen. Ook noemt hij de namen van de systemen die de inlichtingendienst van de Landmacht gebruikt en geeft hij informatie over de slechte kwaliteit van de gegevensopslag en de beveiliging.

Ordina stelt dat de desbetreffende communicatie vooraf was afgestemd met het Ministerie van Defensie. Het ministerie heeft echter bij de Koninklijke Marechaussee aangifte tegen de reserveofficier gedaan in verband met het schenden van zijn geheimhoudingsplicht. Ook defensiedeskundige Ko Colijn zegt in Zembla dat hij zich het niet kan voorstellen dat Defensie toestemming heeft gegeven voor het delen van informatie over het inlichtingenproces van de krijgsmacht in Uruzgan en de commerciële mogelijkheden die dat voor Ordina inhoudt.

Reacties (1)
30-09-2014, 09:32 door Anoniem
hoezo is het een geheim dat Defensie gebruik maakt van verouderde software en onveilige verbindingen?

Wat erg is is dat de betreffende mail aangekomen is, en niet eerst gescreened is. En nu lezen we hier bijna heel de mail woord voor woord terug. briljant.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.