image

Aanbieder mobiele spyware-app in VS aangeklaagd

dinsdag 30 september 2014, 10:44 door Redactie, 4 reacties

Voor het eerst is in de Verenigde Staten iemand aangeklaagd wegens het aanbieden en verkopen van een mobiele spyware-app. Via StealthGenie, zoals de app heet, is het mogelijk om onopgemerkt gesprekken, sms-berichten, e-mail, video's en andere communicatie op mobiele telefoons te monitoren.

Volgens de aanklacht werd de spyware door een Pakistaans bedrijf genaamd InvoCode ontwikkeld, waarvan de 31-jarige directeur nu in de VS terecht moet staan. De man werd afgelopen zaterdag in Los Angeles aangehouden wegens samenzwering en het verkopen en aanbieden van een afluisterapparaat. Om de spyware te installeren moet een gebruiker wel fysieke toegang tot het toestel van zijn slachtoffer hebben.

Procureur-generaal Leslie Caldwell stelt dan ook dat apps zoals StealthGenie voornamelijk voor stalkers en plegers van huiselijk geweld zijn bedoeld die alle details over het privéleven van hun slachtoffers willen weten. "StealthGenie heeft weinig nut behalve het schenden van de privacy van een slachtoffer", zegt procureur-generaal Dana Boente. "Het adverteren en verkopen van spyware is een misdrijf en dit soort gedrag zal agressief worden vervolgd door het openbaar ministerie en onze opsporingspartners."

Reacties (4)
30-09-2014, 10:48 door Anoniem
"Het adverteren en verkopen van spyware is een misdrijf en dit soort gedrag zal agressief worden vervolgd door het openbaar ministerie en onze opsporingspartners."
Tenzij je bijvoorbeeld Finfisher heet.
30-09-2014, 14:03 door Anoniem
Selectief Recht, 'het kromzwaard van Vrouwe Justitia'
30-09-2014, 23:25 door Anoniem
dus de overheid mag dit wel?

ze kopen bijvoorbeeld dit soort spyware van bedrijven die dit al jaren maken.
01-10-2014, 11:30 door xclude - Bijgewerkt: 01-10-2014, 11:31
Even het gezond verstand gebruiken, de wetten en regels in de VS zijn totaal niet te vergelijken met die hier in Nederland. Zo is het hier maar de vraag of je de wet overtreed met een dergelijke app. Wat betreft Finfisher, dat wordt door diversen antivirus en/of antimallware ontdekt en verwijderd. Kies daarvoor dan wel iets dat niet in de VS gemaakt wordt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.