image

Banken, politie en OM samen tegen internetoplichting

dinsdag 30 september 2014, 11:53 door Redactie, 3 reacties

De vier Nederlandse grootbanken, de politie en het Openbaar Ministerie gaan intensiever samenwerken bij de aanpak van Internetoplichting. Als bij de politie meerdere aangiften zijn gedaan waarin hetzelfde rekeningnummer wordt genoemd, informeert de politie de betreffende bank hierover.

Dit blijkt uit de samenwerkingsovereenkomst die de Nederlandse Vereniging van Banken, ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS Bank, het Korps Nationale Politie en het Openbaar Ministerie hebben getekend en die op 1 oktober aanstaande ingaat. De convenantspartijen gaan de publieksvoorlichting en de onderlinge uitwisseling van informatie verbeteren.

De convenantspartners willen dat de consumenten zich meer bewust zijn van de risico’s van internetaankopen en hen adviezen en tips geven over gebruik en misbruik van bankrekeningnummers en over hoe zij veilig kunnen handelen via internet. Jaarlijks worden tussen de 40.000 en 50.000 aangiftes gedaan van oplichting.

Meldpunt

Centraal in de bestrijding van Internetoplichting staat het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) dat in oktober 2010 is opgericht. Het LMIO verzamelt en analyseert de meldingen van internetoplichting. Bij de opsporing en vervolging ligt de nadruk op veelplegers en zaken met een grote maatschappelijke impact. Eén van de afspraken uit het convenant is dat de partijen actief gaan verwijzen naar de checkfunctie van het LMIO.

Als er bij het LMIO meerdere aangiftes zijn gedaan waarin hetzelfde bankrekeningnummer wordt genoemd, stuurt het meldpunt een bericht aan de betreffende bank. Hierin wordt mede namens de Officier van Justitie melding gemaakt van een sterk vermoeden van schuld van de rekeninghouder. Op basis hiervan neemt de bank maatregelen, zoals het aanspreken van de klant, het blokkeren van de rekening of het beëindigen van de bankrelatie.

Reacties (3)
30-09-2014, 12:52 door Anoniem
Stuur een paar valse aangiftes met het rekeningnummer van je ex en ze kan haar boodschappen niet meer pinnen. Wat een lol. Waarmee je als onschuldig slachtoffer al gauw het hele gelag kan betalen.


Probleem is exact that dit wel positief klinkt ("we doen iets!") maar dat je als burger eigenlijk al te afhankelijk bent van het hele bankiergebeuren en te weinig in eigen hand kan houden om niet heel hard genaaid te worden als nu dus de combinatie OM, po-li-tie, en de banken, een foutje maakt. En dat doen ze regelmatig; het zijn ook maar mensen, ze werken onder grote druk, zijn eigenlijk niet tegen hun taak opgewassen, en hebben te weinig inzicht om hier werkelijk goede beslissingen te nemen.
30-09-2014, 13:08 door Anoniem
Daar ik vertel hoe duidelijk internet moet te blokkeren over filter of phist... en .. er in wit ingeschakeld zijn papier.
30-09-2014, 13:12 door Anoniem
over wit ingeschakeld zijn papier zonder pagina gelinkt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.