image

Einde Windows XP voor veel bedrijven verrassing

dinsdag 12 maart 2013, 14:09 door Redactie, 22 reacties

Nog 391 dagen en dan stopt Microsoft de ondersteuning van Windows XP, maar veel bedrijven blijken dit niet te weten. Volgens een bedrijf dat organisaties helpt met softwaremigraties, zou 15% niet weten dat op 8 april 2014 de ondersteuning van Windows XP stopt. Camwood ondervroeg 250 IT-beslissers, waarvan 85% de naderende houdbaarheidsdatum kende.

Van de bedrijven die met Windows XP werkt bleek dat 68% was begonnen met het inzetten van een migratietraject naar een nieuwer besturingssysteem dat wel wordt ondersteund. Tien procent was van plan om Windows XP te blijven gebruiken, ondanks de risico's.

Volgens Camwood zijn bedrijven die nu nog moeten overstappen te laat. Een standaardmigratie van 1.000 computers zou al meer dan een jaar kosten. Dat betekent dat organisaties straks met computers werken waarvoor geen beveiligingsupdates meer verschijnen.

Aandeel
Volgens StatCounter heeft Windows XP wereldwijd nog een marktaandeel van 24% en zou 52,5% met Windows 7 werken. In Nederland wordt op 14% van alle computers het meer dan 10 jaar oude besturingssysteem gebruikt.

Concurrerend meetbureau Net Applications schat het aandeel van Windows XP met 39% een stuk hoger in, maar in dit getal is meer rekening met China gehouden, waar nog veel mensen Windows XP gebruiken.

Reacties (22)
12-03-2013, 15:09 door Anoniem
"IT-beslissers", die niet op de hoogte zijn, verdienen maar 1 ding; ontslag op staande voet!
12-03-2013, 15:24 door svenvandewege
Ik vraag mij af of er na april 2014 (wanneer de xp ondersteuning stopt dus) er nog wel definition updates voor Security Essentials voor windows xp gemaakt worden. Of zal microsoft ook dat stoppen?
12-03-2013, 15:31 door Anoniem
ik gok dat over 392 dagen er nog steeds ondersteuning is omdat $grootbedrijfx geen zin heeft in upgraden en genoeg invloed heeft bij microsoft. Wie $grootbedrijfx zou moeten zijn weet ik niet. ING, Rabobank, Fortis, IBM, DELL... er zal vast ergens nog legacy intranet troep hangen wat alleen met Internet Explorer 'XP' (weet niet werke versie er bij hoort, is al een jaar of 8 geleden) werkt.
12-03-2013, 15:52 door Skizmo
Door Anoniem: "IT-beslissers", die niet op de hoogte zijn, verdienen maar 1 ding; ontslag op staande voet!
ja... en domme posts zouden op het internet verboden moeten zijn.
12-03-2013, 16:04 door Anoniem
"IT-beslissers, die niet op de hoogte zijn, verdienen maar 1 ding; ontslag op staande voet! "

Ik ben een IT beslisser, en ik ben niet op de hoogte van die eind datum. Wat helemaal niet erg is, omdat we al lang geen XP meer gebruiken. Dus waarom zou ik me er dan nog in verdiepen, en waarom zou ik in hemelsnaam ontslagen moeten worden wanneer ik dat niet doe ?..... ;)
12-03-2013, 16:06 door alexNL
Volgens mij heeft dit zelfs "mainstream" nieuws geraakt al eerder, zelfs meerdere malen, dus ik ben het eigenlijk wel eens dat als je dit nu (nog) niet weet je iig naast het upgraden van een Windows XP werkstation park ook het project "tijdig verkrijgen van informatie rondom upgrades" eens handen en voeten mag geven.
12-03-2013, 16:46 door Anoniem
Windows XP is nog een ruime maand langer gewoon nog te gebruiken: de laatste updates voor XP is dus op 8 april 2014, de volgende updateronde zou op 13 mei 2014 zijn geweest.
Tot 13 mei is een PC met XP dus nog volledig gepatcht en dus ook gewoon bruikbaar.
12-03-2013, 17:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-03-2013, 17:46 door Anoniem
Kijk als je wagenpark beheerder bent, en (b.v.) de trucks niet op tijd laat APK-en, heb je ook een probleem met je baas. Het is dus m.i. bijzonder dom als een (z.g.) "IT-beslissert", niet op de hoogte is van de REGULIERE MS werkwijze, nog even en ze gaan vertellen dat Windows hun eigendom is i.p.v. huur/lease .... ;)
12-03-2013, 20:00 door Anoniem
Lol, ik heb het een paar weken geleden nog gezien op het NOS journaal..
12-03-2013, 20:03 door wammus
Als 15% van de bedrijven nog met XP werkt, kun je maar gissen naar het aantal thuis PC's die nog XP draaiende hebben. Ik vermoed dat zolang de 'thuis-PC' hardware het doet, XP nog een lang leven beschoren heeft.
12-03-2013, 20:46 door Anoniem
Ook thuis pc,s kunnen niet zonder de laatste updates , dus ook al is je harde schijf nog prima je zult toch moeten
overstappen naar een andere versie van Windows.
12-03-2013, 21:08 door Anoniem
Ik wist ook niet op welke datum XP stopt en ik ben ook voor de IT op de zaak verantwoordelijk. Dus ik zit ook bij die 15% ignoranten. Wat maakt het uit? Wij hebben geen XP machines op de zaak. (alles mac). Zo zullen er wel meer zijn die geen XP (meer) gebruiken en nog wel meegekregen hebben dat XP volgend jaar ten einde loopt, maar niet echt de moeite genomen hebben de datum te onthouden. Het verbaast me zelfs dat 85% die precieze datum 8 april 2014 onthouden heeft.
12-03-2013, 21:49 door Anoniem
Ik ben echt benieuwd wat er gaat gebeuren als windows xp veloopt en als er dan een exploit die het onderliggende systeem kan bereiken, die dingen zullen dan goud waard zijn omdat nog steeds 35% van de mensen windows xp gebruikt.
12-03-2013, 22:25 door Sokolum
Vraag mij af hoeverre in een beveiligde omgeving (web proxies, mail relay systemen met antivirus/mallware filtering, Layer7 firewalls, IDS/IPS systemen, lokaal antivirus) het ertoe doet dat je als bedrijf nog met Windows XP werkt.

Als ik nu zo over nadenk, de bedrijven die deze apparatuur verkopen zouden gouden tijden moeten gaan beleven. Want ze promoten al dat deze systemen bijstaan aan een veilige werk omgeving... Kennelijk doen ze dat dus niet, omdat ze dit niet durven te garanderen en leggen de verantwoording ook op een up to date OS.

Wat mij betreft kan je heel ver komen in een zeer grote organisaties om bij XP te blijven. Als je alles goed in regelt, niet overal naar toe internet toestaan, mail scanning en uitsluiten van bepaalde bestanden, dan vraag ik mij af, waarom niet XP? Vraag mij af of een organisatie met 2000+ medewerkers goedkoper zal zijn met een strikte security discipline.
13-03-2013, 01:59 door Anoniem
Ach,

het kost Microsoft allemaal te veel geld. De ondersteuning voor W7 stopt ook. Zo dwingt Microsoft de consument W8 te gebruiken, wat volgens mij net zo'n fiasco is als Vista en dat hebben ze door.
Rt is alleen voor bepaalde tablets (?) Ze doen Mac na, die de muis heeft uitgevonden en Firewire (USB).

Ze zien met lede ogen aan hoe de Ipad succes heeft geboekt. Laten we eerlijk zijn; ze kijken af bij Mac,

Het kost de bedrijven natuurlijk veel geld om te migreren en dat in deze tijd...
En wat kost het de huis- tuin- en keukengebruiker?

Een verrassing is het niet, de bedrijven zijn er huiverig voor; centen. Daarom ontkennen ze het.

Ik vraag me af hoe lang Microsoft zijn monopoliepositie behoudt met dit gedrag.

Vrolijk Pasen (1 april?)

Groeten,
31 maart
13-03-2013, 06:48 door Anoniem
Het ReactOS project werkt nauw samen met die van Wine, hopelijk zijn ze uit Alpha stadium tegen dan want het zou voor vele mensen een oplossing kunnen zijn hoewel ik het betwijfel gezien de snelheid waarmee het project vooruit gaat.
13-03-2013, 09:08 door Anoniem
Door Sokolum: Vraag mij af hoeverre in een beveiligde omgeving (web proxies, mail relay systemen met antivirus/mallware filtering, Layer7 firewalls, IDS/IPS systemen, lokaal antivirus) het ertoe doet dat je als bedrijf nog met Windows XP werkt.

Als ik nu zo over nadenk, de bedrijven die deze apparatuur verkopen zouden gouden tijden moeten gaan beleven. Want ze promoten al dat deze systemen bijstaan aan een veilige werk omgeving... Kennelijk doen ze dat dus niet, omdat ze dit niet durven te garanderen en leggen de verantwoording ook op een up to date OS.

Wat mij betreft kan je heel ver komen in een zeer grote organisaties om bij XP te blijven. Als je alles goed in regelt, niet overal naar toe internet toestaan, mail scanning en uitsluiten van bepaalde bestanden, dan vraag ik mij af, waarom niet XP? Vraag mij af of een organisatie met 2000+ medewerkers goedkoper zal zijn met een strikte security discipline.

Hoeveel organisaties denk jij dat er zijn die hun beveiliging goed op orde hebben en nog steeds op XP draaien? Om dat soort apparatuur te hebben en goed ingericht te hebben moet een bedrijf aandacht aan de beveiliging besteden en het updaten van een OS is voor de meeste beveiligers ook zeker een prioriteit.
13-03-2013, 10:41 door Anoniem
"Je bent er klaar mee als je een bedrijf hebt en zo'n sukkel in dienst hebt."

Tenzij die sukkel al lang WinXP heeft uitgefaseerd, waardoor de vraag wanneer XP niet meer ondersteunt wordt volstrekt irrelevant is geworden. De kortzichtige reacties hier zijn wel lachwekkend.
14-03-2013, 05:46 door Anoniem
Door Anoniem: "IT-beslissers, die niet op de hoogte zijn, verdienen maar 1 ding; ontslag op staande voet! "

Ik ben een IT beslisser, en ik ben niet op de hoogte van die eind datum. Wat helemaal niet erg is, omdat we al lang geen XP meer gebruiken. Dus waarom zou ik me er dan nog in verdiepen, en waarom zou ik in hemelsnaam ontslagen moeten worden wanneer ik dat niet doe ?..... ;)

Waarom voel je je dan aangevallen? Ik denk dat het toch wel duidelijk is dat indien je niet meer met windows xp pro werkt je er inderdaad ook niet hoeft van op de hoogte te zijn. Denk dat de OP als doelgroep it beslissers had voor wie dit wel relevant is aangezien het bij hun wel nog in gebruik is.

Indien het je job is dit te weten, ja dan verdien je inderdaad niet beter dan onstlagen te worden, zoiets heet incompetentie.
14-03-2013, 10:46 door Anoniem
inderdaad, het perfecte tijdstip voor een migratie naar linux, hoeveel bloated schillen die we niet willen (vista, 8) hebben we nog nodig?
15-03-2013, 13:30 door Anoniem
Het echte probleem: slecht patch management - speelt natuurlijk tijdens de hele product cycle en niet alleen op het eind.

Zoals het dan ook gaat bij de hypocriete & luie ITer:

Vrijdag ochtend:<i> "Nee niet updaten!! Ik heb het niet geïnstalleerd, straks komen ze niet meer up. Dus ik blijf er altijd maar vanaf."</i>

Vrijdag middag:<i> "Beste manager, ik heb net gelezen op een speciale Microsoft site voor echte experts met MCSA certificering zoals ik! Microsoft stopt met ondersteuning voor Product X - dus we krijgen geen nieuwe patches meer!!! Dit is echt een enorm risico dus we moeten nu upgraden."</i>
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.