image

Java al ruim jaar lang zonder zero day-lekken

dinsdag 30 september 2014, 16:56 door Redactie, 15 reacties

Al ruim een jaar zijn er in de Java browserplug-in geen zero day-lekken meer gevonden. Het gaat hierbij om kwetsbaarheden waarvoor nog geen update beschikbaar is op het moment dat de lekken worden aangevallen. Begin 2013 kreeg Oracle in korte tijd met meerdere zero day-lekken in Java te maken die actief door cybercriminelen werden gebruikt om internetgebruikers met malware te infecteren.

Doordat Java op veel computers geïnstalleerd is en gebruikers de plug-in slecht updaten was Java met name in 2013 een geliefd doelwit van cybercriminelen. Nog steeds verschijnen er exploitkits die oudere Java-lekken aanvallen, maar de aandacht is niet alleen meer gericht op Java, maar ook op lekken in andere plug-ins zoals Silverlight en Adobe Flash Player.

Vanwege de stroom aan zero day-kwetsbaarheden in Java werden zelfs twee aparte websites opgericht genaamd java-0day.com en istherejava0day.com, die het aantal dagen bijhielden sinds het laatste Java zero day-lek. Istherejava0day.com is inmiddels weer inactief, maar java-0day.com geeft aan dat de browserplug-in al 439 dagen zonder zero day-exploit is.

Sinds de problemen begin vorig jaar begonnen heeft Oracle binnen de Java browserplug-in allerlei beveiligingsmaatregelen doorgevoerd, zoals het waarschuwen voor gesigneerde en ongesigneerde Java-applets. Daarnaast worden sinds Java 7 Address space layout randomization ( ASLR) en Data Execution Prevention (DEP) ondersteund, die het lastiger maken voor een aanvaller om misbruik van een kwetsbaarheid te maken. Verder blokkeren Internet Explorer, Chrome en Firefox tegenwoordig standaard verouderde Java-versies.

Reacties (15)
30-09-2014, 20:50 door Anoniem
best schokkend dat het gebrek aan 'lekken' als een nieuws-item wordt beschouwd. Het zegt heel wat over de algemene gedachte over Java
30-09-2014, 23:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-10-2014, 01:19 door Anoniem
Door Krakatau:
Door Anoniem: best schokkend dat het gebrek aan 'lekken' als een nieuws-item wordt beschouwd. Het zegt heel wat over de algemene gedachte over Java

Je bedoelt het algemene vooroordeel over Java dat hiermee netjes gecorrigeerd wordt!

Beste Java spammer,

Er wordt hier niets over Java "netjes gecorrigeerd". Het gaat hier aleen over de browserplug-in en niet over dat Java dat ook dit jaar weer busladingen patches nodig had. Zelfs voor de laatste versie was er al binnen een week een lading patches.
Opvallend is dat door alle patches de traagheid van Java clients nog toegenomen is.
Dan heb ik het niet over de "Large memory footprint".
"Performance: Java is much slower and takes more memory planetary than the other intrinsic programming languages resembling C and C++."
01-10-2014, 07:43 door fvandillen
Door Krakatau:
Door Anoniem: best schokkend dat het gebrek aan 'lekken' als een nieuws-item wordt beschouwd. Het zegt heel wat over de algemene gedachte over Java

Je bedoelt het algemene vooroordeel over Java dat hiermee netjes gecorrigeerd wordt!

Ik twijfel of dit wel onder een "nette correctie" valt hoor. Juist het feit dat er al een jaar geen 0-day is gevonden baart mij zorgen. Des te groter is de kans dat ze er wel zijn maar dat de gemeenschap/Oracle dit dus niet weet. Lijkt mij absoluut geen wenselijke situatie.
01-10-2014, 08:39 door potshot
Door fvandillen:
Door Krakatau:
Door Anoniem: best schokkend dat het gebrek aan 'lekken' als een nieuws-item wordt beschouwd. Het zegt heel wat over de algemene gedachte over Java

Je bedoelt het algemene vooroordeel over Java dat hiermee netjes gecorrigeerd wordt!

Ik twijfel of dit wel onder een "nette correctie" valt hoor. Juist het feit dat er al een jaar geen 0-day is gevonden baart mij zorgen. Des te groter is de kans dat ze er wel zijn maar dat de gemeenschap/Oracle dit dus niet weet. Lijkt mij absoluut geen wenselijke situatie.

precies hetzelfde kun je ook zeggen over linux en apple..maar bij java heeft niemand de illusie van veiligheid.
01-10-2014, 09:01 door Anoniem
Java zero days bestaan al zo lang en komen zo vaak terug.. Misschien is er gewoon geen interesse meer in, ik heb het ook al jaren geleden van mijn PC verwijderd.
01-10-2014, 09:50 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-10-2014, 09:52
[Verwijderd]
01-10-2014, 10:15 door _R0N_
Dat het ontbreken van lekken nieuwswaardig is geeft al aan dat java zo brak is dat het normaal zou zijn als er wel 0-day lekken gewonden waren..
01-10-2014, 10:34 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-10-2014, 10:34
[Verwijderd]
01-10-2014, 11:34 door Anoniem
Doordat Java op veel computers geïnstalleerd is en gebruikers de plug-in slecht updaten was Java met name in 2013 een geliefd doelwit van cybercriminelen.

Hoezo met name in 2013
Dat lijkt in 2014 nog steeds zo, wanneer de redactie overtuigende cijfers heeft voor een bewijsbare trendbreuk moet ze dat ook onderbouwen.

Reports van bekende Av leveranciers doornemend is geen aanwijzing te vinden voor deze trendbreuk van java dat 90% van het malware landschap inneemt.

Nog steeds verschijnen er exploitkits die oudere Java-lekken aanvallen, maar de aandacht is niet alleen meer gericht op Java, maar ook op lekken in andere plug-ins zoals Silverlight en Adobe Flash Player.

Onderbouwen met cijfers graag.
Anders is in suggestie misleidend en slecht voor security.

Java op je systeem blijft een gevaar zelf als je up to date bent
0-days bepalen niet alleen het gevaar van het gebruik van Java.
Zelfs met een up to date Java blijf je kwetsbaar voor Java based Malware, namelijk via de zelfstandige of slim verstopte executables in bestanden.

Alleen praten over de browserplugin of kwestbaarheden in java doet het dreigingsgevaar dat Java voor permanent voor gebruikers geeft geen recht aan.

Tenminste één pro Java persoon hier verdient zijn geld met java 'verkopen'.
Hou dat in gedachten.
01-10-2014, 11:46 door Anoniem
Door Krakatau:
Door _R0N_: Dat het ontbreken van lekken nieuwswaardig is geeft al aan dat java zo brak is dat het normaal zou zijn als er wel 0-day lekken gewonden waren..

Dat het nieuws is komt omdat er in het verleden zoveel aandacht is besteed aan de lekken in de Java browserplug-in, die voor het gemak maar onder de noemer 'Java' werden geplaatst.

Het soort populistische, ongeïnformeerde, domme Java-bashing uitspraken als jouw "geeft al aan dat java zo brak is dat het normaal zou zijn als er wel 0-day lekken gewonden waren" verdient eigenlijk geen aandacht, ware het niet dat ze digibeten op het verkeerde been zouden kunnen zetten.
Ik kan een product dat standaard adware installeert (zelfs bij updates!!!) echt niet serieus nemen, beste nobele Javaanse spam-strijder.

Het enige voordeel van Java is dat het cross-platform opereert.
Dat is ook gelijk het probleem; ik ben fel tegenstander van IoT. Niet alleen vanuit een humanitair oogpunt, maar zeker ook vanuit security-oogpunt.
Ik durf te stellen dat >50% van alle gebruikte Java-installaties niet te updaten zijn maar wel toegang hebben tot het WWW. Java (plug-in + framwork) heeft dus helemaal geen 0-days nodig om brakke software te zijn.
En dat probleem wordt alleen maar groter...
01-10-2014, 14:52 door Anoniem
Door Krakatau:

De huidige situatie is dat Java net zo snel en soms zelfs sneller is als C en C++.
Wel goed geïnformeerd blijven hè.

Beste Java spammer,

Wishful thinking. Java kan het wel goed opnemen tegen C#, maar daar heeft u het niet over.
Kennelijk bent U zelf niet goed op de hoogte van de mogelijkheden van C/C++ waardoor deze ALTIJD sneller zijn dan welk Java programma ooit. Natuurlijk is het altijd mogelijk in ALLE talen trage niet efficiënte code te schrijven.
Java kent niet het concept van pointers wat C/C++ nu net onverslaanbaar snel maakt. Java kent wel references, maar door de dubbele lookup maakt dit Java nog trager dan het al is.

"A reference does not refer to any location in memory; Java maintains an internal "reference to pointer" table. This table takes the reference and returns the data associated with it, wherever that data may reside in memory. This slows down code execution, because two lookups are done for each "dereferencing", one lookup in the reference table, one in the machine's memory."

Dan kent Java ook de beruchte "Garbage Collection" waardoor de tijd even stil lijkt te staan.

"Java's Garbage Collector takes advantage of the use of references by temporarily BLOCKING access to the data for a set of references. During that blockage of access, it moves the data around (to compact it). After the blockage, the reference to address table has the new memory addresses."

Pointers hebben inderdaad ook gevaren voor beginners en diegenen die het concept niet goed begrijpen.
C++ lost deze gevaren o.a. op door het concept van slimme pointers en slimme objecten, zodat een "use after free" niet meer mogelijk is.

Volgens drDobbs Journal wordt meer dan 92% van alle software geschreven in C/C++.
En ja, ik denk dat ik meer weet van Java dan u van C/C++.
.
En om aan alle snelheids-discussies een eind te maken:

Als Java echt zo snel als u denkt(!), wees dan sportief en noem eens drie "action games" die in Java geschreven zijn, dan ben ik zo sportief om u geen "Java spammer" meer te noemen.
01-10-2014, 22:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-10-2014, 22:53 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-10-2014, 22:54
[Verwijderd]
02-10-2014, 18:39 door Anoniem
Door Krakatau:
Door Anoniem: Tenminste één pro Java persoon hier verdient zijn geld met java 'verkopen'.
Hou dat in gedachten.

Als je hiermee aan mij refereert dan moet ik je toch teleurstellen: ik verdien mijn geld niet met Java verkopen! Wat mij irriteert is mindless nitwit (Java) bashing en daarom ageer ik daartegen.

N.B.: als dit soort 'ad hominem' (op de man spelen) argumentatie het laatste is wat je nog rest dan zegt dat genoeg.

Eens het zijn bijna altijd de nitwits die amper een line kunnen coden die zo fel tegen Java zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.