image

Juridische vraag: moet forum data ex-leden verwijderen?

woensdag 13 maart 2013, 11:38 door Arnoud Engelfriet, 13 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.

Vraag: Als een gebruiker weg wil bij een forum, moet je dan ook zijn teksten en foto's en dergelijke weghalen? Wij hebben dit nu aan de hand met een lid. Hij beroept zich op de privacywet en zijn auteursrechten. Maar als ik al zijn materiaal weghaal dan gaan er flink wat discussies onbegrijpelijk worden.

Antwoord: Hoofdregel is inderdaad dat als iemand weg wil bij een forum, hij dat moet kunnen. Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens (de “privacywet”) heeft iedereen het recht om te verzoeken dat je naam en andere persoonsgegevens uit bestanden worden verwijderd, als deze niet meer “ter zake dienen” zoals de wet dat noemt. Forumberichten en foto’s die daaraan hangen zijn ook persoonsgegevens, omdat ze gekoppeld zijn aan je account. Ook als je echte naam er niet bij staat en ook als je een vaag Hotmailaccount hebt gebruikt en een proxy zodat niemand je IP-adres weet. (Ja dat is stom en nee ik heb het ook niet bedacht.)

Of iets "ter zake dient" is bij een winkel of werkgever nog wel te beredeneren. Wie al jaren geen klant meer is, mag uit het bestand - minus de debiteurenadministratie want daar geldt een fiscale bewaarplicht van zeven jaar. Maar bij een forum is het moeilijker. Je berichten zijn niet zomaar persoonsgegevens, het zijn óók bijdragen aan een discussie, ze maken deel uit van de gemeenschap die rond het forum is ontstaan. En daarmee gaat er een uitzondering uit de privacywet gelden: wanneer iemand een “eigen aantoonbare noodzaak” heeft om je persoonsgegevens te publiceren, dan kun je geen verwijdering daarvan eisen.

Die noodzaak is bij forums de vrijheid van meningsuiting, meer specifiek het belang om een compleet en begrijpelijk archief te kunnen publiceren. De integriteit van archieven zijn namelijk een essentieel deel van die vrijheid van meningsuiting. En die vrijheid is, net als privacy, een grondrecht. Dat betekent dat je niet kunt zeggen “mijn privacy, weghalen”, maar trouwens ook niet dat de beheerder altijd mag zeggen “vrijheid van meningsuiting, het blijft staan”. Er moet een balans worden gevonden tussen de belangen van beide partijen. Dit geldt bij foto’s net zo goed als bij tekstuele bijdragen.

Kort gezegd: Een bijdrage moet weg, tenzij er een aantoonbare noodzaak is die zwaarder weegt dan de privacy.

Bij forumbijdragen betekent dat in de praktijk dat je berichten moet anonimiseren maar ze niet hoeft te verwijderen. Uitzondering zou een bericht zijn dat inhoudelijk van alles vertelt over de plaatser, bijvoorbeeld een voorstelbericht of een persoonlijke onthulling of berichten over iemands medische situatie bijvoorbeeld. Dergelijke berichten moeten weg op verzoek, behalve in héél uitzonderlijke gevallen waarin de nieuwswaarde zó groot is dat weghalen objectief gezien echt onacceptabel zou zijn. (Ik ben daar nog geen voorbeelden van tegengekomen.

Bij foto’s roept iedereen natuurlijk ook “auteursrecht”. En ja, dat heeft de plaatser op zijn foto’s. Maar dat heeft hij óók op zijn tekstuele berichten. Door deze te plaatsen heeft hij een licentie (gebruiksrecht, toestemming) gegeven aan de forumbeheerder, en die licentie is niet zomaar in te trekken. Niet bij teksten en niet bij foto’s.

Als in de gebruiksvoorwaarden komt te staan dat de licentie eeuwigdurend is, dan is die discussie eigenlijk meteen klaar. Eeuwigdurend is eeuwigdurend. Maar ook als het er niet staat, is niet gezegd dat de foto’s weg moeten bij beëindiging van de gebruiksovereenkomst. Hoewel een overeenkomst altijd opzegbaar is, moet je in zo'n ongeregelde opzegsituatie óók een belangenafweging doen. En dat komt dus op hetzelfde neer: welk auteursrechtelijk belang heeft de fotograaf, en welk meningsuiting-belang heeft de forumbeheerder?

Bij een forum kan ik me eigenlijk geen auteursrechtelijke belangen voorstellen. Heel misschien als de fotograaf intussen de rechten verkocht heeft of een exclusieve licentie aan iemand heeft beloofd, maar zelfs dan zou ik zeggen, dat is dan zíjn probleem dat hij nu in de knoop komt.

Praktisch gezien hebben veel forums een knopje waarmee je zelf van alles kunt weggooien of kunt aanpassen tot een bericht van een spatie lang. Daarmee is iedere discussie over weg mogen halen wel klaar volgens mij - als je als beheer toestaat dat het normaal altijd kan, dan moet je het ook doen als iemand na een ban dit verlangt.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (13)
13-03-2013, 14:18 door S.lenders
Ik wist dat geschreven teksten automatisch onder het auteursrecht vallen. Maar ik vindt het apart dat dit ook zo is met forum berichten. Ik neem aan dat het dan ook met berichten is op blogs, gastenboeken of hier in een reactie paneel.

Persoonlijk snap ik zelf niet wat de waarde is van het verwijderen van alle teksten die je op een forum hebt geplaatst. wraak voor een ban of is het nu echt een geld kwestie. Men moet eens 2 keer na denken voordat ze iets op het internet zetten ipv doen en vervolgens spijt te hebben. Tijd om al mijn fora te voorzien van een regeltje dat mij een eeuwingduringe licentie geeft voor alle geplaatste berichten en foto's
13-03-2013, 16:12 door SirDice
Door S.lenders: wraak voor een ban
Dit is meestal de reden.
14-03-2013, 10:37 door Anoniem
Nouja, eeuwig is best wel lang. Wie in het begin van Internet vrolijk zaken op forums gepost heeft onder de eigen naam kan latert best vinden dat dat toch niet prettig is en dat dus willen veranderen. Het is wel even wennen om te zien van hoe lang geleden al je postings terug te vinden zijn. In de tijd dat ik die postte was Google er nog niet en was het dus alleen het groepje dat een bepaalde newsgroup bezocht, dat daar toegang toe had. Maar via Google is inmiddels alles ontsloten voor iedereen en dat kon je niet altijd overzien toen je het destijds postte.

Het "eigen schuld dikke bult" dat ik in reacties zo vaak aantref, doet mij vermoeden dat het meestal jonge mensen betreft, die zich nog niet realiseren dat ze wellicht zelf op een dag ergens spijt van hebben en dan wel op mededogen moeten hopen. De wereld bestaat niet uit sukkels die hun ellende verdienen en slimmerds die hier posten, we zijn allemaal mensen en doen allemaal wel eens iets doms. Daar mag best wat vergiffenis voor mogelijk zijn.

Ik ben blij dat wetgeving iets verder kijkt.
14-03-2013, 12:05 door Anoniem
Ik kan me ook voorstellen dat uitspraken die je op internet hebt gedaan terug komen in sollicitatie gesprekken.... En dat deze mee kunnen gaan wegen in de overweging of je een baan wel of niet krijgt.
14-03-2013, 14:06 door Anoniem
Wat men vaak ook op forum's tegen komt is het "verwijderen" van de gebruiker door alleen zijn persoonlijke (account) gegevens te wissen, en de gebruikersnaam te wijzigen.

Vaak zie je dan bij een bericht/topic de gebruikersnaam "Deleted" of "Banned" staan, maar het bericht zelf staat er nog wel.
14-03-2013, 18:19 door Anoniem
Het lijkt mij handiger dat het forumaccount wordt verwijderd en dat in de posts <deleted user> o.i.d. komt te staan.
Blijven de berichten lekker staan maar weet na een tijdje niemand meer wie deze geplaatst heeft (afgezien van degenen die zich aktief met de betreffende threads hebben bezig gehouden).

Uitzondering zou een bericht zijn dat inhoudelijk van alles vertelt over de plaatser, bijvoorbeeld een voorstelbericht of een persoonlijke onthulling of berichten over iemands medische situatie bijvoorbeeld.
Berichten met dit soort inhoud hoort sowieso niet op een forum thuis.
Misschien evt. op een zeer besloten forum (waar alleen vakgenoten mogen komen (medisch forum; juridisch forum)) maar in dat soort berichten behoren geen naar personen herleidbare info te staan.
14-03-2013, 19:42 door freediver
als er maar geen patenten aan worden gekoppeld die uitmonden in allerlei mens-onterende rechtzaken. Anders meld ik me nooit meer ergens aan uit angst voor represailles en daar was het internet nooit voor bedoeld. Het moet niet zo zijn dat wat in het publieke domein op persoonlijke titel geschreven wordt tegen iemand of een groep, dat een andere (zakelijke) gebruiker er met de inhoudt vandoor gaat. Zoiets als waar 2honden vechten om t zelfde been, gaat een derde er mee heen.
14-03-2013, 20:26 door Anoniem
och ik kan me nog wel andere situaties voorstellen hoor...
op een dokter forum allemaal vragen gaan stellen over kanker en dan een jaar later gaan solliciteren....je googeled jezelf en je komt allemaal forum berichten tegen van jezelf....

of nog 1 je plaats berichten op een zeilers (vertrekkers.. blokje om de wereld ) forum met betrekking op vertrekken en hoe dat allemaal moet in het buiten land... en jawel je gaat daarna weer solliciteren

en legio andere forums , dat je in het verleden niet zorgvuldig met je persoon gegevens bent omgegaan.. wil nog niet zeggen dat je situatie en mening kan veranderen he?
16-03-2013, 11:30 door TD-er
En hoe zit het dan met de reacties die je geplaatst hebt hier, die onder de noemer "Anoniem" zijn geplaatst?
Oftewel doe je afstand van je rechten op je schrijfsels wanneer je het onder de noemer "Anoniem" plaatst?

Dit is met name een interessante vraag mbt. sites als Wikileaks, maar ook hier zou iemand iets kunnen onthullen waar hij/zij later spijt van heeft en het weg wil laten halen. (en dat dus niet zelf kan doen)
17-03-2013, 20:31 door Anoniem
@S.lenders:

Nouja, je hebt altijd het recht om tot inkeer te komen, van gedachte of overtuiging te veranderen. Door het onmogelijk maken om geplaatste berichten te verwijderen, zo als op nujij.nl, ontneem je dat recht, terwijl het wel een mensenrecht is.

Als voorbeeld neem ik nu iemand die achter Wilders stond in het verleden, maar na het lezen van andere informatie daar helemaal niet meer achter staat. Zo iemand zou zijn berichten moeten kunnen verwijderen. Zeker op sites als facebook zou dat moeten kunnen, want daar zit inmiddels de hele wereld in te grasduinen als ze maar je naam te pakken krijgen. En met google glas gaat dat nog erger worden want dan kan de hele wereld met je meekijken als je naar een lekkerre derriere van een vrouw kijkt....nog maar even daar gelaten de reactie van de jaloerse echtgenoot die met jouw gekoekeloer helemaal niet zo blij is. Met een paar jaar krijg je daar dan weer een wet voor dat het kijken naar een mooie dame een form is van sexuele intimidatie is en google glas is dan het ultieme bewijs.

Met 4 jaar loopt iedereen verstard over straat met de blik op oneindig zoals dat in een goede fascistische staat behoort te gaan.
06-07-2015, 13:44 door Anoniem
Beste heer Engelfriet,

als een forum-eigenaar pertinent weigert medische persoonlijke informatie te verwijderen (inderdaad: niet ideaal dat allereerst te plaatsen, maar dat terzijde), zou het dan volgens uw uitleg mogelijk zijn aan de hand van Nederlandse/Europese wetgeving, te 'eisen' dat forumberichten alsnog worden verwijderd? (Zijnde Nederlands staatsburger en de posts zijn dus ook gemaakt vanuit Nederland, waarbij het een Amerikaans forum betreft). Aangezien hieromtrent iedere discussie nul op het request krijgt, is het dan aan te raden een Nederlandse advocaat hiervoor in te schakelen met de vraag een brief op te stellen? Sommige fora-eigenaren willen enkel in discussie hierover met een jurist/advocaat, en weigeren pertinent de betreffende persoonlijke informatie te verwijderen op persoonlijk verzoek, zelfs als je je beroept op Nederlandse/Europese privacywetgeving. Ik vraag me af of het zinvol is een jurist/advocaat te vragen een brief op te stellen in zo'n geval - en of een jurist/advocaat uberhaupt op zo'n verzoek tot het schrijven van een brief in zou gaan.

Bij voorbaat dank!
21-01-2016, 19:44 door dre50
[Verwijderd]
27-06-2016, 18:01 door Anoniem
Grappig, ik zocht ook op 'auteursrecht van forumbijdragen' maar met een iets andere insteek.
Namelijk: ik heb ik diverse fora bijdragen geplaatst. Maar ik heb ook eigen website(s).
De vraag is nu: mag ik op mijn eigen websites artikelen plaatsen waarin (deels of in 't geheel) mijn eigen forumbijdragen zijn opgenomen? Mij lijkt van wel, omdat het auteursrecht van rechtswege toekomt aan de auteur, ook indien een stuk al elders is geplaatst. Zie ik dat juist?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.