image

EFF slaat alarm over ComputerCOP-software voor ouders

donderdag 2 oktober 2014, 10:16 door Redactie, 5 reacties

De Amerikaanse digitale burgerrechtenbeweging EFF heeft alarm geslagen over een programma genaamd ComputerCOP dat overheidsinstanties aan gezinnen uitdelen zodat ze hun kinderen op internet kunnen beschermen, maar eigenlijk gewoon spyware zou zijn.

ComputerCOP maakt het mogelijk om de computer op gedownloade afbeeldingen en video's te doorzoeken. Daarnaast zoekt het ook naar documenten met bepaalde sleutelwoorden gerelateerd aan drugs, seks, bendes en haatgroepen. De software beschikt verder over een keylogger die, als de gebruiker niet oplet, van alle gebruikers op de computer de toetsaanslagen opslaat.

Op Windows worden alle verzamelde toetsaanslagen onversleuteld in bestanden opgeslagen. Op de Mac gebeurt dit wel versleuteld, maar zijn de bestanden met het standaard wachtwoord van de software te ontsleutelen. ComputerCOP kan ook worden ingesteld om ouders een e-mail te sturen als er bepaalde sleutelwoorden worden getypt. De software verstuurt de verzamelde toetsaanslagen onversleuteld naar een server, waarvandaan vervolgens de e-mail wordt verstuurd.

Risico

Volgens de EFF kan de software geen onderscheid tussen gebruikers maken, en kan ComputerCOP dus ook worden gebruikt om andere gebruikers te bespioneren. Ook het gebrek aan encryptie zit de burgerrechtenbeweging niet lekker. Een ander punt dat de EFF ontdekte is dat de makers van de software claimen dat ComputerCOP door het Amerikaanse Ministerie van Financiën is goedgekeurd, wat niet zo blijkt te zijn. Hetzelfde geldt voor een zogenaamde goedkeuring van de American Civil Liberties Union die nooit is afgegeven.

Toch blijven opsporings- en politiediensten de software aanschaffen en uitdelen. De makers van de software ontkennen dat ComputerCOP gebruikers aan risico's blootstelt. Daarnaast zal de gebruikersovereenkomst worden aangepast om aan te geven dat ComputerCOP geen persoonlijke informatie verzamelt en opslaat.

"Dit zijn onacceptabele en vrij onlogische antwoorden van een bedrijf dat beweert de leider in kindveiligheidssoftware te zijn. Zelfs als het bedrijf geen gegevens opslaat, zoals het beweert, gaat de informatie die door de keylogger is opgeslagen nog steeds langs een commerciële server als het doelwit een sleutelwoord intypt", zegt Dave Maass van de EFF. De organisatie heeft nu een uitleg online gezet hoe ComputerCOP verwijderd kan worden.

Reacties (5)
02-10-2014, 10:39 door spatieman
maar is wel NSA goedgekeurd !
02-10-2014, 10:58 door Anoniem
Windows XP screenshots??? Wat.. de.. fak!?!?
02-10-2014, 11:53 door Profeet
Oftewel dit is in werkelijkheid PedoRat ipv ComputerCop, alhoewel ik me steeds meer afvraag wat het verschil is.
02-10-2014, 12:18 door Anoniem
Naast de alarm bellen die gaan rinkelen, zou het niet eens een idee zijn voor ouders om hun kinderen op te voeden en dus ook betrokken zijn bij wat hun kinderen doen (aka de computer/tablet/smartphone niet als vervanging van een babysitter zien).
02-10-2014, 15:05 door Anoniem
Ook in NL in div.spyshops is is soortgelijke spyware beschikbaar.Ik verbaas me er al lange tijd over dat deze spyware schijnbaar legaal mag worden verkocht.Schijnbaar is het voor de wet afdoende wanneer de website er (meestal in kleine lettertjes) bij vermeld dat het betreffende produkt alleen voor legale doeleinden mag worden gebruikt.Waar is de controle vd overheid hierop? Antw:DIE IS ER NIET.Wat hier gebeurd is in feite hetzelfde als de mogelijkheid bieden om een vuurwapen te verkopen en er dan bij te vermelden dat dat vuurwapen alleen voor legale doeleinden mag worden gebruikt.Natuurlijk zijn er dan altijd mensen die graag van het aanbod gebruik maken en dan vervolgens het vuurwapen toch voor illegale doeleinden gebruiken.De overheid blijft hierbij dus in gebreke.Ik vrraag me af of je de rijksoverheid kan aanklagen als je slachtoffer bent van dit soort spyware.Mischien kan de bekende expert hr.Engelfriet hier iets over zeggen? Probleem bij deze stealth spyware is dat deze moeilijk te traceren valt,de spyware is zodanig ontworpen dat deze niet door virusscanners,spywarescanners en malware-scanners zoals hitman pro en malwarebytes kan worden achterhaald.Mocht aanwezigheid van dit soort spyware op een systeem toch kunnen worden aangetoond dan zijn naar mijn mening zowel de verkoper vd spyware,de koper/gebruiker vd spyware en de Staat der Nederlanden JURIDISCH EN FINANCIEEL AANSPRAKELIJK te stellen.Althans dit zou zo moeten zijn.Het is een nl.een grove schending vd privacy en pc veiligheid en er kunnen aanzienlijke kosten mee gemoeid zijn om de aanwezigheid van deze spyware ongedaan te maken.Een verkoper van dit soort spyware vertelde mij dat die door geen enkele virus/spyware/malwarescanner kan worden ontdekt en dat de enige manier om er vanaf te komen bestaat uit het vervangen vd harde schijf vd pc.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.