image

Twitter klaagt FBI en Ministerie van Justitie VS aan

woensdag 8 oktober 2014, 10:35 door Redactie, 0 reacties

Twitter heeft de FBI en het Amerikaanse Ministerie van Justitie aangeklaagd om het aantal dataverzoeken van overheidsinstanties openbaar te mogen maken. Elk half jaar publiceert Twitter een transparantierapport met het aantal overheidsverzoeken om gegevens van gebruikers.

Het aantal verzoeken dat onder een "national security request" valt mag Twitter, net als andere Amerikaanse internetbedrijven die transparantierapporten publiceren, niet specificeren. Voor meer transparantie heeft Twitter nu de FBI en het Amerikaanse Ministerie van Justitie aangeklaagd (PDF) om voortaan toch ongecensureerde transparantierapporten te mogen publiceren.

"Onze mogelijkheid om te spreken wordt beperkt door wetten die een serviceprovider zoals wij verbieden en zelfs strafbaar stellen om het exacte aantal national security letters te openbaren", zegt Ben Lee van Twitter. Hij stelt dat Twitter onder het eerste amendement het recht heeft om de zorgen van gebruikers over Amerikaanse overheidssurveillance weg te nemen door exacte cijfers vrij te geven.

In april heeft Twitter al een voorlopige versie van het transparantierapport aan het ministerie en de FBI overhandigd. "Na maanden van overleggen zijn we er niet in geslaagd om ze te overtuigen dat we zelfs een aangepaste versie van het rapport mogen publiceren", laat Lee weten. Twitter hoopt dan ook met de rechtsgang om het rapport uiteindelijk wel te kunnen publiceren.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.